Ο ΔΗΚΤΗΣ (29/03/20)

3' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δωρεάν μεταφορά υλικού από Aegean και ΕΛΠΕ

Τις δυνάμεις τους σε μια εκστρατεία αλληλεγγύης, στις προσπάθειες της πολιτείας για την αντιμετώπιση της πρωτοφανούς κρίσης του COVID-19, ενώνουν Aegean και Ελληνικά Πετρέλαια, προσφέροντας αρχικά δωρεάν 10 πτήσεις μεταφοράς ιατροφαρμακευτικού υλικού. Η Aegean θα προσφέρει τα αεροπλάνα, τα πληρώματα και τα υπόλοιπα μεταβλητά έξοδα πτήσεων, ενώ τα ΕΛΠΕ μέσω της ΕΚΟ θα καλύψουν το κόστος των καυσίμων. Οι πτήσεις θα είναι προς την Απω Ανατολή/Κίνα, ή όπου αλλού μπορεί να παράγεται το ιατροφαρμακευτικό υλικό και είναι εφικτό να πετάξουν τα αεροπλάνα της Aegean και φυσικά θα γίνονται σε συντονισμό με το υφυπουργείο Πολιτικής Προστασίας. H αεροπορική εταιρεία μάλιστα, προκειμένου να αυξήσει τη χωρητικότητα για μεταφορά φορτίου, έχει ήδη μετατρέψει δύο Airbus A320/321 από τον στόλο της. Με αυτόν τον τρόπο ο συνολικός διαθέσιμος όγκος είναι κατά 3 φορές μεγαλύτερος για το Α320, δηλαδή στα 120 κυβικά μέτρα και στα 170 κυβικά μέτρα για το Α321. Τα ΕΛΠΕ και η ΕΚΟ θα συνεχίσουν να διατηρούν ανοιχτές τις εγκαταστάσεις τους σε όλα τα ελληνικά αεροδρόμια, προκειμένου να εξυπηρετήσουν και τυχόν έκτακτους ανεφοδιασμούς. Κατά τον ίδιο τρόπο, Aegean και ΕΛΠΕ θα προσφέρουν επίσης από την επόμενη εβδομάδα όποιες τυχόν πτήσεις επαναπατρισμού χρειαστεί και ζητήσει το υφυπουργείο Πολιτικής Προστασίας και το υπουργείο Εξωτερικών.

Αμέτρητα βιβλία με περίεργα –αν όχι ενοχλητικά– περιστατικά θα μπορούσαν να γράψουν οι υπάλληλοι των σούπερ μάρκετ αυτές τις ημέρες. Οπως πληροφορείται η στήλη, λοιπόν, δεν λείπουν οι περιπτώσεις ηλικιωμένων κυρίως, που, παρά τα μέτρα περιορισμού των μετακινήσεων, πηγαίνουν ακόμη και τρεις φορές την ημέρα στο σούπερ μάρκετ, αγοράζοντας 1-2 πράγματα κάθε φορά, προφανώς για βόλτα. Επίσης, αρκετές είναι οι περιπτώσεις καταναλωτών που αρνούνται να συμμορφωθούν με το πλαφόν αγοράς αντισηπτικών –δύο αντισηπτικά ανά απόδειξη– και επιτίθενται στους υπαλλήλους των σούπερ μάρκετ. Αλλοι ζητούν να προηγηθούν, επικαλούμενοι την επαγγελματική τους ιδιότητα, για να καταλήξουν να προμηθευτούν τελικά πολλά αλκοολούχα ποτά, ενώ καταγράφηκαν και περιπτώσεις που πελάτες διαπληκτίστηκαν μεταξύ τους επειδή δεν τηρούσαν τις αναγκαίες αποστάσεις προφύλαξης και χρειάστηκε ακόμη και η παρέμβαση της αστυνομίας.

Απότομο «φρένο» στην αγορά ακινήτων

Δεδομένο θα πρέπει να θεωρείται το «φρένο» στην αγορά ακινήτων, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την πορεία των τιμών πώλησης και πιθανώς και των ενοικίων, την επαύριον της πανδημίας. Οπως σημειώνουν στελέχη της αγοράς, το οικονομικό κλίμα που διαμορφώνεται έχει επιφέρει ισχυρό πλήγμα στη μέχρι πρότινος θετική ψυχολογία των υποψήφιων αγοραστών και των ιδιοκτητών ακινήτων. Εκτός όμως από την αρνητική ψυχολογία, μεγαλύτερο ρόλο στην επιβεβαίωση της παραπάνω εκτίμησης αναμένεται να διαδραματίσει η εκ νέου αμυντική στάση που θα τηρήσουν οι τράπεζες, αυστηροποιώντας τα κριτήρια πιστοληπτικής αξιολόγησης και περιορίζοντας τα διαθέσιμα κεφάλαια για νέες χορηγήσεις

στεγαστικών δανείων.

 «Καμπάνες» για αισχροκέρδεια

Πρόστιμα συνολικού ύψους 113.500 ευρώ επέβαλε το υπουργείο Ανάπτυξης ύστερα από 266 ελέγχους που πραγματοποίησε το διάστημα από τις 16 έως τις 24 Μαρτίου. Το μεγαλύτερο πρόστιμο, ύψους 50.000 ευρώ, επιβλήθηκε σε φαρμακαποθήκη, καθώς διαπιστώθηκε απόκλιση στο μεικτό περιθώριο κέρδους για προϊόντα προστασίας ατομικής υγιεινής, με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για αύξηση από 20% σε 35%. Επίσης, επιβλήθηκαν πρόστιμα από 20.000 ευρώ σε τρία πρατήρια καυσίμων στην Κάρπαθο, καθώς διαπιστώθηκε ότι οι πρατηριούχοι, μετά  την πτώση των διεθνών και διυλιστηριακών τιμών, αύξησαν τα μεικτά περιθώρια κέρδους τους διατηρώντας τις τιμές σε υψηλά επίπεδα. Μάλιστα, παραπέμφθηκαν και στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, προκειμένου να ερευνήσει εάν συντρέχει και οριζόντια σύμπραξη (καρτέλ) στον καθορισμό των τιμών. Οι έλεγχοι ανέδειξαν κι ένα περίεργο περιστατικό: ύστερα από καταγγελία στο τηλεφωνικό κέντρο 1520 για εξαπάτηση ως προς την παράδοση 5.000 μασκών, αξίας 3.750 ευρώ, που θα κατέληγαν, κατόπιν δωρεάς ιδιώτη, σε δημόσιο νοσοκομείο, πραγματοποιήθηκε έλεγχος στην αναφερόμενη στα εμπορικά παραστατικά διεύθυνση, όπου και διαπιστώθηκε ότι η επιχείρηση παραμένει κλειστή.

Αμετανόητοι παραμένουν οι γραφειοκράτες των Βρυξελλών

Από τα πιο τρελά της εποχής: Την ώρα που η Ευρώπη καιγόταν να βρει έναν τρόπο να στηρίξει την οικονομία της από τις αρνητικές συνέπειες του κορωνοϊού, η γραφειοκρατία των Βρυξελλών ξεκίνησε τη διαδικασία της 6ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης της Ελλάδας. Ναι, δεν είναι ανέκδοτο. Την περασμένη εβδομάδα έγιναν οι πρώτες τηλεδιασκέψεις σε τεχνικό επίπεδο. Τουλάχιστον, δεν κατέφθασαν τα τεχνικά κλιμάκια στην Αθήνα! Βεβαίως, η συζήτηση μοιραία στράφηκε στον κορωνοϊό, στο κόστος των μέτρων και τις οικονομικές συνέπειές τους. Πάντως, τυπικά οι εκπρόσωποι των θεσμών διεμήνυαν ότι δεν έχουν λάβει οδηγίες για το τι πρέπει να κάνουν, αν θα αναβληθεί η διαδικασία ή όχι, επομένως,  τηρούσαν το πρόγραμμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή