Σε χαμηλό 18 ετών, στα 20 δολάρια, υποχώρησε η τιμή του πετρελαίου

Σε χαμηλό 18 ετών, στα 20 δολάρια, υποχώρησε η τιμή του πετρελαίου

3' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καθώς συνεχίζεται η επέλαση της πανδημίας του κορωνοϊού και οι βιομηχανίες κλείνουν μέχρι νεωτέρας, η ζήτηση για πετρέλαιο υποχωρεί και μαζί με αυτήν και οι τιμές του «μαύρου χρυσού». Κι ενώ μαίνεται ο πόλεμος τιμών του πετρελαίου ανάμεσα στη Σαουδική Αραβία και στη Ρωσία, εντείνεται η ανησυχία πως η αναστολή της οικονομικής δραστηριότητας θα παραταθεί για μήνες και θα εξανεμισθεί η ήδη μειωμένη ζήτηση για πετρέλαιο, οδηγώντας σε δεινή θέση τις βιομηχανίες του κλάδου.

Οι τιμές υποχώρησαν χθες περαιτέρω, στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 18 ετών, με το αργό να βρίσκεται για λίγη ώρα έως και κάτω από τα 20 δολάρια το βαρέλι και συγκεκριμένα στα 19,92 δολάρια. Την ίδια ώρα, το Brent έκανε πράξεις μόλις στα 23,03 δολάρια το βαρέλι στην αγορά της Νέας Υόρκης. Σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους οι τιμές του «μαύρου χρυσού» έχουν μειωθεί κατά 65% και τείνουν να καταγράψουν, έτσι, τη χειρότερη πτώση στην ιστορία.

Τα προγνωστικά είναι άλλωστε ιδιαίτερα αρνητικά, με την Goldman Sachs να προβλέπει πως η κατανάλωση πετρελαίου θα μειωθεί αυτή την εβδομάδα κατά 26 εκατ. βαρέλια την ημέρα. Αλλοι αναλυτές της αγοράς προεξοφλούν πως η παγκόσμια ζήτηση θα μειωθεί κατά 20% φέτος σε σύγκριση με το περασμένο έτος. Την ίδια στιγμή, το Ριάντ και η Μόσχα δεν δείχνουν καμία διάθεση συνεννόησης, ενώ η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να αυξήσει τις εξαγωγές της μέσα στους επόμενους μήνες. «Ακόμη κι αν γεφυρωθούν οι διαφορές ανάμεσα στον ΟΠΕΚ, στη Σαουδική Αραβία και στη Ρωσία, είναι λίγα αυτά που μπορούν να κάνουν», επισημαίνει ο Λάκλαν Σο, επικεφαλής του τομέα εμπορευμάτων στην κεντρική τράπεζα της Αυστραλίας.

Η θεαματική πτώση των τιμών έχει ήδη προλάβει να γονατίσει τις αμερικανικές βιομηχανίες σχιστολιθικών υδρογονανθράκων, που μειώνουν δραστικά την παραγωγή τους. Αναλυτές του κλάδου προεξοφλούν πως οι ΗΠΑ θα χάσουν εκ των πραγμάτων την πρώτη θέση στην παγκόσμια παραγωγή πετρελαίου και φτάνουν στο σημείο να πιθανολογούν και μια συνεπακόλουθη αλλαγή στην εξωτερική πολιτική της υπερδύναμης. «Αν συνεχιστεί η κατάσταση ως έχει, με τόσο χαμηλές τιμές, θα είναι θεαματική η μείωση της παραγωγής αμερικανικού πετρελαίου και οι ΗΠΑ δεν θα είναι πρώτη δύναμη», σχολίασε στο αμερικανικό δίκτυο CNBC ο Νταν Γεργκίν, ειδικός σε θέματα ενέργειας και αντιπρόεδρος της IHS Markit.

Η κατάσταση φαίνεται να έχει ανησυχήσει τον Αμερικανό πρόεδρο, ο οποίος χθες πήρε την πρωτοβουλία να επικοινωνήσει με τον Ρώσο πρόεδρο και συζήτησε μαζί του την κατάσταση στην αγορά πετρελαίου. Νωρίτερα ο Ντόναλντ Τραμπ είχε δηλώσει πως δεν θέλει να δει να συνθλίβεται ο τομέας της ενέργειας επειδή η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία «και οι δύο τρελάθηκαν» και επιδόθηκαν σε μια αντιπαράθεση που έχει συμπιέσει τις τιμές του πετρελαίου. Το περιεχόμενο της συνομιλίας των δύο προέδρων δεν έγινε γνωστό, ωστόσο η είδηση οδήγησε σε ελαφρά ανάκαμψη των τιμών του «μαύρου χρυσού», με το αργό ΗΠΑ να επανέρχεται σε επίπεδα άνω των 20 δολαρίων το βαρέλι. Η κίνηση του προέδρου Τραμπ αποτελεί για μία ακόμη φορά αλλαγή στάσης, δεδομένου ότι στις αρχές του μηνός είχε εκφράσει ουσιαστικά ικανοποίηση για την υποχώρηση του πετρελαίου, όταν τη χαρακτήρισε κάτι σαν «φοροαπαλλαγές» για τους Αμερικανούς.

Σημειωτέον ότι η κυβέρνηση Τραμπ επιχείρησε προ ημερών να στηρίξει την αμερικανική βιομηχανία σχιστολιθικών τροφοδοτώντας τις δεξαμενές του αμερικανικού κράτους με αγορές πετρελαίου από μικρές αμερικανικές βιομηχανίες. Είχε, άλλωστε, ζητήσει και 3 δισ. δολάρια για τη στήριξη του κλάδου στο πλαίσιο του πακέτου μέτρων άνω των 2 τρισ. δολαρίων που ενέκρινε προ ημερών το Κογκρέσο. Το αίτημά του όμως αυτό απορρίφθηκε, με αποτέλεσμα να επιδεινωθεί η κατάσταση στην αμερικανική βιομηχανία σχιστολιθικών και μόνο κατά τις δύο τελευταίες εβδομάδες να διακόψουν κάθε δραστηριότητα 59 γεωτρύπανα στις ΗΠΑ. Να σημειωθεί ότι το 2018 οι ΗΠΑ αναδείχθηκαν πρώτη δύναμη στον κόσμο σε παραγωγή πετρελαίου, υπερβαίνοντας τη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία, χάρη στην εκρηκτική ανάπτυξη που σημείωσε η αμερικανική βιομηχανία σχιστολιθικών υδρογονανθράκων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή