Το πακέτο στήριξης στις ΗΠΑ ίσως αποδειχθεί ανεπαρκές

Το πακέτο στήριξης στις ΗΠΑ ίσως αποδειχθεί ανεπαρκές

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) έχει διοχετεύσει περισσότερα από 3 τρισ. δολάρια σε δάνεια και σε αγορές περιουσιακών στοιχείων τις τελευταίες εβδομάδες, ώστε να κινητοποιήσει το χρηματοπιστωτικό σύστημα. Ωστόσο δεν έχει ακόμη βοηθήσει με άμεσο τρόπο ένα μεγάλο μέρος της οικονομίας: εταιρείες, τοπικές κυβερνήσεις και άλλους δανειολήπτες με χαμηλή πιστοληπτική διαβάθμιση.

Αυτό οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι η Fed δεν έχει τη δυνατότητα να αναλάβει μεγάλα πιστωτικά ρίσκα, ενώ τα δάνεια σε δανειολήπτες χαμηλής πιστοληπτικής ικανότητας ελλοχεύουν μεγαλύτερο κίνδυνο απωλειών. Ο κίνδυνος εντείνεται λόγω των μέτρων για τον περιορισμό του κορωνοϊού, που έχουν μειώσει την οικονομική δραστηριότητα.

Προκειμένου να σηκώσει ένα βάρος από τη Fed, το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών ανέλαβε ένα μέρος του κινδύνου αδυναμίας αποπληρωμής των δανείων. Συγκέντρωσε περίπου 50 δισ. δολάρια από το ταμείο σταθεροποίησης συναλλαγών, ώστε να αντισταθμίσει τις απώλειες της Fed. Υποθέτοντας ότι μόνο ένα μικρό μέρος του πληθυσμού θα αδυνατεί να αποπληρώσει τα δάνειά του στη Fed, η συνεισφορά του υπουργείου Οικονομικών επιτρέπει στην τράπεζα να χορηγήσει λιγότερα δάνεια χωρίς να αναλάβει επιπλέον ρίσκα.

Την Παρασκευή, το υπουργείο Οικονομικών δέχθηκε περίπου 450 δισ. δολάρια από το Κογκρέσο στο πλαίσιο του πακέτου στήριξης αξίας 2,2 τρισ. δολαρίων. Προηγουμένως, το ταμείο σταθεροποίησης συναλλαγών είχε περίπου 93 δισ. δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία. Σύμφωνα με τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν, το επιπλέον ρευστό θα επιτρέψει στη Fed και στο υπουργείο να παράσχουν περίπου 4 τρισ. δολάρια σε δάνεια.

Ωστόσο ορισμένοι επενδυτές και οικονομολόγοι θεωρούν ότι οι επιπλέον δαπάνες είναι ανεπαρκείς και ότι το Κογκρέσο θα πρέπει να διοχετεύσει τρισεκατομμύρια δολάρια, ώστε η Fed και το υπουργείο Οικονομικών να μπορέσουν να υποστηρίξουν με ουσιαστικό τρόπο την οικονομία. Διαφορετικά, πολλές αμερικανικές εταιρείες και τοπικές κυβερνήσεις κινδυνεύουν από αδυναμία αποπληρωμής των χρεών ή ακόμη και από χρεοκοπία. Αυτό οφείλεται στο τεράστιο μέγεθος της μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου, στον απροσδόκητο οικονομικό αντίκτυπο του ιού και στις μεγάλες απώλειες που θα αντιμετωπίσουν οι κυβερνήσεις, εάν θελήσουν να χρηματοδοτήσουν τους επισφαλέστερους δανειολήπτες.

Σύμφωνα με τον Σκοτ Μίνερντ της επενδυτικής Guggenheim Partners, η κυβέρνηση οφείλει να παράσχει στο υπουργείο Οικονομικών περίπου 2 τρισ. δολάρια επιπλέον. Ο ίδιος υπολογίζει ότι το πακέτο που εγκρίθηκε την προηγούμενη εβδομάδα θα αντισταθμίσει τις απώλειες από δάνεια αξίας περίπου 900 δισ. δολαρίων. Πρόκειται για ένα πολύ μικρό μέρος από τα περίπου 9,5 τρισ. δολάρια σε εκκρεμή επιχειρηματικά δάνεια, εκ των οποίων πολλά είναι επισφαλή. «Πιστεύω ότι θα πρέπει να εξετάσουμε την εφαρμογή ακόμη ενός πακέτου πριν λήξει όλο αυτό», δήλωσε ο Μίνερντ.

Σε σχετική έρευνα της προηγούμενης εβδομάδας, οι αναλυτές της Bank of America κατέληξαν ότι το πακέτο στήριξης είναι το «απολύτως ελάχιστο». Υπολόγισαν ότι η κυβέρνηση θα χρειαστεί συνολικά 3 τρισ. δολάρια σε δημοσιονομικά μέτρα επεκτατικής πολιτικής και ακόμη περισσότερα εάν υπάρξει μεγαλύτερη ύφεση.

Προς το παρόν, η Fed έχει κρατήσει την υπόσχεσή της, έχοντας δανείσει τις εταιρείες επενδυτικού βαθμού και έχοντας αγοράσει άλλα περιουσιακά στοιχεία επενδυτικού βαθμού, όπως ομόλογα του αμερικανικού δημοσίου. Σκοπός της Fed είναι να ενθαρρύνει τις τράπεζες και τους επενδυτές να αγοράσουν χρέη των ασθενέστερων και επομένως επισφαλέστερων εταιρειών και τοπικών κυβερνήσεων.

Σε ορισμένα τμήματα της Fed, το υπουργείο Οικονομικών χορήγησε 10 δισ. δολάρια για την αντιστάθμιση 100 δισ. δολαρίων σε δάνεια. Το σχόλιο του Μνούτσιν ότι η Fed και το υπουργείο Οικονομικών μπορούν να χορηγήσουν 4 δισ. δολάρια σημαίνει ότι αναμένει από τα καινούργια δάνεια απώλειες αντίστοιχου ύψους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή