Θεωρείο (01/04/20)

3' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μαζικά τεστ

Πώς φαντάζεστε το τέλος αυτής της διαδρομής; Δηλαδή τον τρόπο με τον οποίο η ζωή μας θα επιστρέψει σε κάποια κανονικότητα; Θα σας πάω εγώ λίγο προς τα εκεί, σαν μια μικρή ένεση αισιοδοξίας. Κυβερνητικός αξιωματούχος μού έλεγε χθες πως πρέπει να θεωρείται βέβαιο πως πριν από τη μεγάλη «απελευθέρωση» θα γίνουν μαζικά τεστ, ώστε τυχόν κρούσματα να απομονωθούν και να γίνει σωστά και ελεγχόμενα η επιστροφή σε κάποια κανονικότητα. Και λέω σε κάποια κανονικότητα γιατί δεν πρόκειται να υπάρξει ολική άρση των μέτρων, αλλά σταδιακή.

Σε ανοικτό χώρο

Η ίδια πηγή προσέθετε –ξέρω ότι έχετε ανάγκη να το ακούσετε– πως από τους πρώτους κλάδους που αναμένεται να επαναλειτουργήσουν για να μπει η οικονομία πάλι σε κάποιο ρυθμό θα είναι η εστίαση και τα καφέ. Εξάλλου, ο κόσμος ένα από τα πρώτα που θα θέλει να κάνει με την άρση των μέτρων είναι να βγει έξω και να αισθανθεί μια επιστροφή στην κανονικότητα. Πάρτε και μια πληροφορία, αν και είναι πρόωρο ακόμα: ο σχεδιασμός είναι πως θα επαναλειτουργήσουν καφέ και εστιατόρια που διαθέτουν εξωτερικούς χώρους. Αρα, καφές στις πλατείες και στα πεζοδρόμια.

Ο Βαρθολομαίος δεν βλέπει Τραμπ

Ο κορωνοϊός ακύρωσε και τη συνάντηση του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ. Η επίσκεψη του Πατριάρχη ήταν προγραμματισμένη για τον ερχόμενο Μάιο, έπειτα από πρόσκληση του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ελπιδοφόρου, και περιελάμβανε συνάντηση με τον πρόεδρο των ΗΠΑ. Προφανώς, τα έκτακτα γεγονότα που λαμβάνουν χώρα σε ολόκληρο τον πλανήτη δεν αφήνουν περιθώρια για ταξίδια. Η επίσκεψη του Πατριάρχη μάλιστα θα συνέπιπτε και με τον έναν χρόνο από την εκλογή του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ελπιδοφόρου, ο οποίος ωστόσο πιστεύει πως το μείζον αυτή την ώρα είναι η προστασία της υγείας των πολιτών και του Πατριάρχη.

Social Πρόεδρος

Με τη μοδίστρα Ελόνα Αγκόλι, η οποία έγινε γνωστή πανελλαδικά επειδή έσπευσε και κατασκεύασε 600 χειρουργικές μάσκες για το νοσοκομείο Γρεβενών, επικοινώνησε χθες η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Η κ. Σακελλαροπούλου, αφού συνεχάρη την κ. Αγκόλι για το ήθος και την ανθρωπιά της, προχώρησε σε σχετική ανάρτηση στον προσωπικό λογαριασμό της στο Facebook, με την οποία τόνισε τη μεγάλη σημασία του ανθρωπισμού, της αλληλεγγύης και της ευθύνης σε αυτές τις δύσκολες στιγμές που περνάμε, επικαλούμενη μια φράση του Michel de Montaigne (Μονταίνιος), ενός από τους πιο σημαντικούς ουμανιστές του 16ου αιώνα: «Σε κάθε άνθρωπο αναγνωρίζω τον συμπατριώτη μου». Η Πρόεδρος πάντως εξακολουθεί, όπως και πριν, να ποστάρει τις σκέψεις της στα social media, εγκαινιάζοντας έναν νέο τρόπο επικοινωνίας για το υψηλότερο αξίωμα.

Ενας στα Ιεροσόλυμα

Σας έγραφα πάλι για τα σενάρια μεταφοράς του Αγίου Φωτός στην Ελλάδα. Χθες η Jerusalem Post αποκάλυψε πως ήδη έχουν οργανωθεί πτήσεις για να έλθει το Αγιον Φως σε Ελλάδα, Ρωσία και Ουκρανία, χωρίς ωστόσο να μπορούν να ειπωθούν περισσότερα, καθώς το υπουργείο Υγείας του Ισραήλ εξετάζει τους περιορισμούς που θα τεθούν. Στην ελληνική πλευρά πάντως θεωρούν ως πιθανότερο σενάριο στο αεροπλάνο να επιβαίνει μόνο ένας άνθρωπος, ο εκπρόσωπος της Εκκλησίας, και μόλις προσγειωθεί στην Ελλάδα, να τον περιμένει ο αρμόδιος υφυπουργός Απόδημου Ελληνισμού Κώστας Βλάσης. Σε κάθε περίπτωση το Μέγαρο Μαξίμου θα εξετάσει προς το τέλος της εβδομάδας όλα τα σενάρια, ώστε και ασφάλεια να υπάρχει και βεβαίως Αγιον Φως.

Φιλελεύθερη δημοκρατία και κορωνοϊός

Το βλέπουμε στην πράξη. Τα περιοριστικά μέτρα είναι πολύ πιο δύσκολο να εφαρμοστούν στις φιλελεύθερες δημοκρατίες από ό,τι σε άλλες κουλτούρες και μοντέλα ζωής. Σε όλη τη Δύση οι πολιτικοί δυσκολεύονται να επιβάλουν απαγορεύσεις, που είναι αμφίβολο κατά πόσον είναι και συνταγματικά σύννομες. Πριν από λίγα 24ωρα, ο Ευάγγελος Βενιζέλος έκανε σεμινάριο με θέμα «Πανδημία, θεμελιώδη δικαιώματα και δημοκρατία», στο πλαίσιο του διαδικτυακού μεταπτυχιακού μαθήματος του Συνταγματικού Δικαίου στη Νομική Σχολή Θεσσαλονίκης. Ο πρώην υπουργός επιχείρησε να απαντήσει, μαζί με εκλεκτούς επιστήμονες, στο ερώτημα κατά πόσον ενέχει κινδύνους για τη φιλελεύθερη δημοκρατία μια κρίση τύπου κορωνοϊού. Το ερώτημα δύσκολο και θα μας απασχολήσει στο μέλλον…

Live από Χρηστίδη

Τον δικό του τρόπο επικοινωνίας έχει καθιερώσει ο εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ Παύλος Χρηστίδης. Ο νεαρός πολιτικός το τελευταίο διάστημα αναρτά συχνά-πυκνά live βίντεο στο Facebook, με τα οποία επικοινωνεί –αδιαμεσολάβητα– το μήνυμα του κόμματός του, αλλά και το δικό του.

Στο πόντιουμ ο Χαρίτσης

Το ότι η αξιωματική αντιπολίτευση χωλαίνει στο θέμα της επικοινωνίας είναι γνωστό και στην ίδια την Κουμουνδούρου, που ήδη από την εποχή κατά την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν κυβέρνηση έψαχνε τρόπους για να ενισχύσει το μήνυμα που ήθελε να εκπέμψει. Παρά τις διαρκείς συζητήσεις, πρωτοβουλίες ιδιαίτερες ουδέποτε πάρθηκαν και ο ΣΥΡΙΖΑ συνέχιζε να τσαλαβουτά σε θολά επικοινωνιακά νερά. Σήμερα ξεκινά μία νέα προσπάθεια, καθώς ο εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Χαρίτσης θα πραγματοποιήσει για πρώτη φορά ενημέρωση των διαπιστευμένων πολιτικών συντακτών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή