Ο ΔΗΚΤΗΣ (01/04/20)

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δίμηνη παράταση επιδότησης ανεργίας

Παρατείνεται για δύο μήνες το επίδομα τακτικής ανεργίας, μακροχρονίων ανέργων και βοηθήματος ανεργίας εφόσον λήγει το α΄ τρίμηνο του τρέχοντος έτους. Αυτό διευκρινίζει η νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου. Την ίδια στιγμή και κατά παρέκκλιση οποιασδήποτε γενικής ή ειδικής διάταξης, η νέα ΠΝΠ προβλέπει ότι μπορούν να υλοποιούνται εξ ολοκλήρου εξ αποστάσεως προγράμματα ανέργων ή εργαζομένων που είτε βρίσκονται σε στάδιο προετοιμασίας για ένταξη σε χρηματοδότηση από εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους, είτε έχουν ήδη ενταχθεί, είτε βρίσκονται σε εξέλιξη και περιλαμβάνουν την παροχή συμβουλευτικής υποστήριξης, κατάρτισης και πιστοποίησης γνώσεων και δεξιοτήτων. Η αποζημίωση για πρακτική άσκηση στο πλαίσιο συμβάσεων μαθητείας καταβάλλεται στους μαθητές των ΕΠΑΣ Μαθητείας και των ΙΕΚ του ΟΑΕΔ βάσει των ημερομισθίων που ορίζει η σύμβαση και για το χρονικό διάστημα ισχύος των έκτακτων μέτρων. Τo ποσό θα καλυφθεί από τον ΟΑΕΔ, εθνικούς ή άλλους πόρους, αλλά και από αυτά που οφείλει να καταβάλει ο εργοδότης.

Μπόνους στους εργαζομένους από δύο αλυσίδες σούπερ μάρκετ

Μπόνους στους εργαζομένους τους, που δουλεύουν υπό αντίξοες συνθήκες, αποφάσισαν να δώσουν δύο αλυσίδες σούπερ μάρκετ. Χθες οι εργαζόμενοι της «Σκλαβενίτης» βρήκαν στις προπληρωμένες κάρτες τους επιπλέον ποσό 200 ευρώ.  Το σύνολο της παροχής ανέρχεται στα 5 εκατ. ευρώ. Ο Ιωάννης Μασούτης, επικεφαλής της αλυσίδας «Μασούτης», από την πλευρά του, με επιστολή του προς τους εργαζομένους ανακοίνωσε ότι τον Δεκέμβριο θα τους δώσει ως μπόνους το 30% των καθαρών κερδών της εταιρείας. Οι κινήσεις  αποτελούν έμπρακτη αναγνώριση της υπερπροσπάθειας του προσωπικού των σούπερ μάρκετ.

Δεν υπήρξε κρούσμα κορωνοϊού στα ΕΛΤΑ

Δεν υπήρξε τελικά κρούσμα κορωνοϊού στα ΕΛΤΑ, αναφέρει η διοίκηση της επιχείρησης σε συνέχεια δημοσιεύματος της «Κ». Στελέχη της επιχείρησης αναφέρουν ότι την πρώτη εβδομάδα περιορισμού της κίνησης στη χώρα μας υπήρξε ύποπτο κρούσμα εργαζομένου, το οποίο ωστόσο στο τέλος αποδείχθηκε ότι δεν ήταν φορέας του ιού. Επίσης, το κλείσιμο των γραφείων κεντρικής διοίκησης (πλατεία Δημαρχείου στην Αθήνα) για περίπου τέσσερις ημέρες έγινε προληπτικά και με στόχο την απολύμανση όλων των χώρων της διοίκησης.

Χωρίς αμοιβή η ηγεσία της Aegean

Χωρίς αμοιβή για το 2020 θα μείνουν πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Aegean, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε ο ίδιος ο πρόεδρος της εταιρείας, Ευτύχιος Βασιλάκης. Ο κ. Βασιλάκης ως μοναδικός μέτοχος της εταιρείας με εκτελεστική ιδιότητα προέβη στην παραπάνω ανακοίνωση, ενώ τον ίδιο δρόμο ακολουθεί και ο Δημήτρης Γερογιάννης, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας. Κύκλοι της αεροπορικής αγοράς σημειώνουν ότι τα δύο στελέχη της εταιρείας προχώρησαν σε αυτή την κίνηση προκειμένου, μεταξύ άλλων, να καταδείξουν το μέγεθος της δυσχέρειας της περιόδου και των σημαντικών επιπτώσεων της πανδημίας στην αγορά. Οι αμοιβές αυτές ήταν προγραμματισμένες να καταβληθούν το 2021.

Διασυνδέεται ο e-ΕΦΚΑ με το Μητρώο Πολιτών

Πρόσβαση σε όλα τα ληξιαρχικά γεγονότα των πολιτών, τα οποία είναι καταχωρισμένα στο πληροφοριακό σύστημα «Μητρώο Πολιτών» του υπουργείου Εσωτερικών, αποκτά ο e-ΕΦΚΑ. Πρόκειται για μια διαλειτουργικότητα μέσω της οποίας ληξιαρχικές πράξεις γέννησης, θανάτου, γάμου, συμφώνου συμβίωσης, πιστοποιητικά γέννησης και οικογενειακής κατάστασης, καθώς και πληροφορίες για τον αριθμό των τέκνων, θα παρέχονται απευθείας από το Μητρώο Πολιτών στον e-ΕΦΚΑ. Στην πράξη, με αυτόν τον τρόπο διευκολύνονται οι πολίτες κατά τη διαδικασία υποβολής δικαιολογητικών για τη λήψη παροχών από το κράτος, για παράδειγμα κατά την αίτηση για σύνταξη ή την επικαιροποίηση στοιχείων στο μητρώο του οργανισμού. Οπως επισημαίνουν τα συναρμόδια υπουργεία Εργασίας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, με τη σταδιακή ενσωμάτωση των ανωτέρω στοιχείων στα συστήματα του e-ΕΦΚΑ εξαλείφεται η πολύμηνη αναμονή χιλιάδων πολιτών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή