ΗΠΑ: Επιχείρηση κατά των ναρκωτικών στη Λατινική Αμερική, εν μέσω πανδημίας

ΗΠΑ: Επιχείρηση κατά των ναρκωτικών στη Λατινική Αμερική, εν μέσω πανδημίας

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ώρα που οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις έχουν βρεθεί αντιμέτωπες σε όλο τον κόσμο με εκατοντάδες κρούσματα της πανδημίας του κορωνοϊού στις τάξεις τους, ο Ντόναλντ Τραμπ ανήγγειλε χθες Τετάρτη την έναρξη ευρείας κλίμακας επιχείρησης για την καταπολέμηση «της διακίνησης ναρκωτικών» στη Λατινική Αμερική.

«Σήμερα, οι ΗΠΑ ανακοινώνουν επαυξημένες επιχειρήσεις (…) στη Νότια Αμερική, προκειμένου να προστατευθεί ο αμερικανικός λαός από τη θανάσιμη μάστιγα των ναρκωτικών», τόνισε ο Τραμπ κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε χθες, παρότι ήταν αφιερωμένη στις προσπάθειες αντιμετώπισης της πανδημίας.

Ο υπουργός Άμυνας Μαρκ Έσπερ διευκρίνισε ότι ο αμερικανός πρόεδρος διέταξε να τεθούν επιπλέον αντιτορπιλικά, άλλα πολεμικά, προσωπικό και αεροσκάφη συλλογής πληροφοριών, επιτήρησης και αναγνώρισης υπό τις διαταγές της USSOUTHCOM, του μεικτού διοικητηρίου που είναι αρμόδιο για την περιφέρεια της Νότιας Αμερικής.

«Οι επιπλέον δυνάμεις σχεδόν διπλασιάζουν τις δυνατότητές μας να διεξαγάγουμε επιχειρήσεις καταπολέμησης της διακίνησης ναρκωτικών στην περιοχή», πρόσθεσε ο επικεφαλής του Πενταγώνου, υψώνοντας το δάχτυλο στη Βενεζουέλα, τον σοσιαλιστή πρόεδρο της οποίας Νικολάς Μαδούρο η Ουάσιγκτον κατηγορεί πως ενέχεται άμεσα στο λαθρεμπόριο, παρά τις επανειλημμένες οργισμένες διαψεύσεις από την κυβέρνηση στο Καράκας.

«Διεφθαρμένα στοιχεία στο παράνομο καθεστώς του [προέδρου Νικολάς] Μαδούρο στη Βενεζουέλα εξαρτώνται από την εμπορία ναρκωτικών για να διατηρήσουν το καταπιεστικό καθεστώς στην εξουσία», υποστήριξε.

Ο επικεφαλής του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας των ΗΠΑ, ο στρατηγός Μαρκ Μίλι, διεμήνυσε εξάλλου ότι η πανδημία του κορωνοϊού δεν θα εμποδίσει τις ΗΠΑ να «αμυνθούν», λαμβάνοντας «επιθετικά» μέτρα, έναντι της διακίνησης ναρκωτικών.

«Δεν θα περάσει αυτό», είπε ο στρατηγός. «Δεν είναι καλή στιγμή για απόπειρες παρείσφρησης στις ΗΠΑ. Είμαστε ο αμερικανικός στρατός. Θα προασπίσουμε τη χώρα μας, όποιο κι αν είναι το τίμημα», πρόσθεσε.

Η αναγγελία, σε πολεμικό τόνο, έγινε καθώς ο αμερικανικός στρατός, που συμμετέχει ενεργά στις ΗΠΑ στην προσπάθεια αντιμετώπισης της πανδημίας του κορωνοϊού, έλαβε διαταγές να θέσει το προσωπικό σε περιορισμό στις βάσεις του διεθνώς, ώστε να αποτραπεί ο κίνδυνος περαιτέρω εξάπλωσης της ασθένειας στις τάξεις του.

Το πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο USS Theodore Roosevelt βρίσκεται πλέον στη διαδικασία απομάκρυνσης μέρους τουλάχιστον του πληρώματός του στο νησί Γκουάμ, στον Ειρηνικό, καθώς ο κορωνοϊός εξαπλωνόταν με ραγδαίους ρυθμούς πάνω στο σκάφος.

Ο Νικολάς Μαδούρο έχει παραμείνει στην εξουσία παρά την ευρεία εκστρατεία των ΗΠΑ, με διπλωματικά και οικονομικά μέσα, για να εξωθηθεί να εγκαταλείψει την εξουσία, γεγονός που αμερικανοί αξιωματούχοι λένε κατ’ ιδίαν ότι προκαλεί εκνευρισμό στον αμερικανό πρόεδρο. Οι αρχές των ΗΠΑ άσκησαν ποινική δίωξη στον πρόεδρο της Βενεζουέλας για διακίνηση ναρκωτικών, κατηγορώντας τον πως μετατρέπει την πετρελαιοπαραγωγική χώρα σε «ναρκοκράτος». Η Ουάσιγκτον αναγνωρίζει ως τον νόμιμο μεταβατικό πρόεδρο της χώρας της Λατινικής Αμερικής τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή