Βόρεια Μακεδονία και Αλβανία ευθυγραμμίζονται με τα μέτρα Ε.Ε. κατά Τουρκίας

Βόρεια Μακεδονία και Αλβανία ευθυγραμμίζονται με τα μέτρα Ε.Ε. κατά Τουρκίας

1' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την «ευθυγράμμιση» της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας με τις αποφάσεις που ελήφθησαν κατά τη Σύνοδο Κορυφής της 27ης Φεβρουαρίου, σχετικά με τα μέτρα της Ε.Ε. κατά της Τουρκίας για τις παράνομες γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο χαιρετίζει με ανακοίνωσή της η Ενωση.

Οπως τονίζεται και τα τρία κράτη που βρίσκονται στον «προθάλαμο» της Ε.Ε., ως υποψήφια μέλη της, δηλαδή η Βόρεια Μακεδονία, η Αλβανία και το Μαυροβούνιο, ευθυγραμμίζονται με τις εν λόγω αποφάσεις και «θα μεριμνήσουν για τη συμμόρφωση των εθνικών τους πολιτικών».

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση σημειώνει και επικροτεί τη δέσμευση αυτή», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Αναλυτικά η δήλωση του Υπατου Εκπροσώπου εξ ονόματος της Ε.Ε.:

«Στις 27 Φεβρουαρίου 2020, το Συμβούλιο εξέδωσε την απόφαση (ΚΕΠΠΑ) 2020/275[1] σχετικά με περιοριστικά μέτρα λόγω των παράνομων γεωτρήσεων της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Με την απόφαση του Συμβουλίου προστίθενται δύο πρόσωπα στον κατάλογο των φυσικών και νομικών προσώπων, οντοτήτων και φορέων που παρατίθενται στο παράρτημα της απόφασης (ΚΕΠΠΑ) 2019/1894.

Οι υποψήφιες για ένταξη χώρες Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, Μαυροβούνιο και Αλβανία[2], η χώρα της ΕΖΕΣ Ισλανδία, μέλος του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου, καθώς και η Αρμενία, ευθυγραμμίζονται με αυτή την απόφαση του Συμβουλίου.

Οι χώρες αυτές θα μεριμνήσουν για τη συμμόρφωση των εθνικών τους πολιτικών με την ως άνω απόφαση του Συμβουλίου».

Η Ευρωπαϊκή Ένωση σημειώνει και επικροτεί τη δέσμευση αυτή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή