Με παυσίπονο ενώ χρειάζεται σίγουρα αντιβίωση, παρομοιάζουν κυβερνητικές πηγές τις τελευταίες αποφάσεις του Eurogroup, κρατώντας πάντως χαμηλούς τόνους ενόψει της συνέχειας. Τούτο μεταφράζεται ως συγκρατημένη αισιοδοξία πως στο άμεσο μέλλον θα υπάρξουν και νέα χρηματοδοτικά εργαλεία για την αναχαίτιση της πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης που προκαλεί παγκοσμίως η πανδημία του κορωνοϊού και συναντίληψη πως η Ε.Ε. πρέπει να πάρει γενναίες και ριζοσπαστικές αποφάσεις.
Η δήλωση του Χρήστου Σταϊκούρα, αμέσως μετά τη μαραθώνια συνεδρίαση, στην οποία παραπέμπουν από το Μέγαρο Μαξίμου, περικλείει ακριβώς τη φιλοσοφία των χαμηλών τόνων και της προσδοκίας ενόψει της συνέχειας. Ο υπουργός Οικονομικών έκανε λόγο για μια «ικανοποιητική συμφωνία», μία φράση που είναι σαφώς πιο ήπια, από τον χαρακτηρισμό «καλή» που επέλεξαν άλλοι ομόλογοί του.
Κυβερνητικές πηγές, σε κάθε περίπτωση, θεωρούν θετικό βήμα το σημείο 19 της απόφασης που αναφέρεται στη δημιουργία Ταμείου Ανάκαμψης, το οποίο αποτελεί ένα έξτρα εργαλείο για την καταπολέμηση της κρίσης και δείχνει μία πρόθεση, έστω και με αργές διαδικασίες να κινηθεί εμπροσθοβαρώς ο μηχανισμός της Ενωσης. Η φράση, πάντως, που λέει πως οι σχετικές συζητήσεις «για τις νομικές και πρακτικές πτυχές ενός τέτοιου Ταμείου, συμπεριλαμβανομένης και της σχέσης του με τον προϋπολογισμό της Ε.Ε.» φωτογραφίζει, σύμφωνα με έμπειρους αναλυτές με τους οποίους συνομίλησε η «Κ», πως το Ταμείο δεν αποκλείεται να ενσωματωθεί τελικά στον κοινοτικό προϋπολογισμό και να μην υλοποιηθεί η δημιουργία κορωνο-ομολόγου.
Την ίδια ώρα, προβληματισμός υπάρχει και για το κατά πόσον η ενίσχυση από τους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς θα περιλαμβάνει ευρύτερα την ανάταξη της οικονομίας ή θα έχει ως στόχο μόνο την κάλυψη των αυξημένων δαπανών στο κομμάτι της υγειονομικής περίθαλψης, κάτι στο οποίο εστίασε και ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών, λέγοντας πως ο ESM μπορεί να προσφέρει οικονομική βοήθεια σε χώρες χωρίς όρους για υγειονομικά έξοδα.
Ταυτόχρονα, στο Μέγαρο Μαξίμου επικρατεί προβληματισμός για τα μαζικά κρούσματα σε συνοικισμό στη Λάρισα μεταξύ Ρομά. Τα κρούσματα επιβεβαίωσαν τους φόβους για τους κινδύνους που υπάρχουν για δημιουργία νέων εστιών από επιμέρους κοινωνικές ομάδες. Τέλος, κρας τεστ για τυχόν νέα μέτρα ή και συστάσεις θεωρείται το Σαββατοκύριακο που έρχεται, καθώς στο Μαξίμου θεωρούν τις επόμενες μέρες μέχρι και το Πάσχα τις πιο επικίνδυνες για απειθαρχία στα μέτρα. Πάντως, η κυβέρνηση θεωρεί πως σε γενικές γραμμές τα μέτρα θα τηρηθούν τη Μεγάλη Εβδομάδα, τόσο σε σχέση με τους ευρύτερους περιορισμούς όσο και ειδικότερα, αναφορικά με τους πιστούς και τις εκκλησίες. Εξάλλου, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις που έχουν περιέλθει σε γνώση του Μεγάρου Μαξίμου, η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών επικροτεί τους αυστηρούς περιορισμούς που έχουν τεθεί για την ανάσχεση του κορωνοϊού, ενώ ίδια είναι η εικόνα και μεταξύ των πιστών.
Προβληματισμός επικρατεί, ως εκ τούτου, κυρίως για την Κυριακή του Πάσχα, όπου δεν αποκλείεται να υπάρξουν μετακινήσεις πολιτών προκειμένου να συγκεντρωθούν γύρω από το πασχαλινό τραπέζι με τις οικογένειές τους. Πάντως, εάν η καμπύλη του κορωνοϊού συνεχίζει να κινείται ομαλά, η κυβέρνηση θα μπει στην τελική ευθεία διαμόρφωσης του σχεδίου σταδιακής άρσης των μέτρων από τον Μάιο. Οπως προαναφέρθηκε, η αποκλιμάκωση των περιορισμών θα αρχίσει τον επόμενο μήνα και θα φθάσει έως και τον Ιούλιο. Οπως λέγεται, έχει σχηματοποιηθεί πλήρως η διαδικασία για κάθε κλάδο και υπάρχουν σχετικά σενάρια και σχέδια.