Ανάσταση με άδειες εκκλησίες στα Βαλκάνια

Ανάσταση με άδειες εκκλησίες στα Βαλκάνια

1' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με εκκλησίες χωρίς κόσμο εξαιτίας της πανδημίας ετοιμάζονται να γιορτάσουν το Πάσχα οι πιστοί και σε Σερβία, Ρουμανία και Βόρεια Μακεδονία. Ο Σέρβος πρόεδρος Αλεξάντερ Βούτσιτς τόνισε χθες ότι είναι ζωτικής σημασίας να υπάρξει τήρηση των περιοριστικών μέτρων το Σαββατοκύριακο, ότι δεν είναι εφικτό να γίνει εξαίρεση λόγω Πάσχα και κάλεσε εκ νέου τον Σέρβο Πατριάρχη Ειρηναίο να ζητήσει να τελεστούν λειτουργίες, αλλά χωρίς την παρουσία κόσμου. Η σερβική Εκκλησία έχει ζητήσει να επιτραπεί κατ’ εξαίρεση η κυκλοφορία το πρωί της Κυριακής του Πάσχα.

Και στη γειτονική Βόρεια Μακεδονία η κυβέρνηση αποφάσισε να παραμείνουν κλειστές οι εκκλησίες και τα τζαμιά, στο πλαίσιο των περιοριστικών μέτρων. Περίπου το 70% των δύο εκατομμυρίων κατοίκων της χώρας είναι χριστιανοί ορθόδοξοι και το 29% μουσουλμάνοι. Ωστόσο, ο επικεφαλής της Ισλαμικής Θρησκευτικής Κοινότητας (IRC), Σουλεϊμάν Ρεξεπί, είχε απειλήσει να καλέσει τους πιστούς να πάνε στα τζαμιά, εφόσον δεν λάβει η κοινότητα κρατική χρηματική επιχορήγηση. Δύο ημέρες αργότερα, η κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας επιδοτούσε δύο ιδρύματα, ένα ορθόδοξο και ένα μουσουλμανικό, με 73.000 και 49.000 ευρώ, αντίστοιχα. Ο ορθόδοξος επίσκοπος Τιμόθεος δήλωσε ότι τα μισά από τα έσοδα των εκκλησιών και των μοναστηριών της Βόρειας Μακεδονίας έρχονται την περίοδο του Πάσχα και παραπονέθηκε ότι η Εκκλησία έχει πληγεί σοβαρά από την κρίση.

Ωστόσο, και στη Σερβία και στη Ρουμανία, επίσκοποι και μοναχοί με μεγάλη απήχηση καλούν τις κυβερνήσεις να επιτρέψουν στους πιστούς να πάνε στις εκκλησίες για τη λειτουργία της Ανάστασης. Στη Ρουμανία, ο μοναχός Καλλιστράτης, με περισσότερους από 660.000 ακολούθους στο Facebook, ζήτησε να επιτραπεί στους πιστούς να πάνε στην εκκλησία για τουλάχιστον μία ώρα τη βραδιά της Ανάστασης, παραμένοντας έξω από τον ναό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή