Tα ρομπότ στον καιρό της πανδημίας

Tα ρομπότ στον καιρό της πανδημίας

3' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη Μαλαισία το Medibot, ένα μικρό ρομπότ που κατασκευάστηκε στο Διεθνές Ισλαμικό Πανεπιστήμιο, θα λάβει, στο άμεσο μέλλον, τη θέση του στους θαλάμους νοσηλείας ασθενών με COVID-19, προκειμένου να ελέγξει την υγεία τους. Το ολόλευκο Μedibot, έχει ύψος 1,5 μέτρο, διαθέτει κάμερα και οθόνη, μέσα από την οποία οι ασθενείς μπορούν να επικοινωνούν με τους ιατρούς τους, και είναι εξοπλισμένο με συσκευή για την εξ αποστάσεως θερμομέτρηση, διευκολύνοντας το έργο του νοσηλευτικού προσωπικού στους δύσκολους καιρούς της πανδημίας και κυρίως προστατεύοντάς το από τον κίνδυνο μόλυνσης από τον νέο κορωνοϊό.

Ομως, το μικρό λευκό μαλαισιανό ρομπότ-νοσηλευτής, ούτε το πρώτο τού είδους είναι ούτε το μόνο. Παρόμοιες συσκευές βρίσκονται σε πλήρη ανάπτυξη σε όλο τον κόσμο, εκτελώντας κάποιες ιδιαίτερα χρονοβόρες εργασίες, ώστε το ανθρώπινο δυναμικό να έχει περισσότερο χρόνο για όλους όσοι έχουν ανάγκη νοσηλείας. Ρομπότ, παραδείγματος χάριν, απολυμαίνουν τους διαδρόμους των νοσοκομείων με υπεριώδεις ακτίνες ώστε να εξαλείψουν ακόμα και το παραμικρότερο ίχνος του φονικού κορωνοϊού. Συχνά μεταφέρουν τρόφιμα σε άτομα που βρίσκονται σε αναγκαστική καραντίνα στο σπίτι ή ακόμα βοηθούν την αστυνομία να εντοπίσει και να συνετίσει όποιον δεν συμμορφώνεται με τα περιοριστικά μέτρα.

Στην επιθεώρηση Science Robotics διεθνής ομάδα ειδικών τόνιζε ότι «εν μέσω πανδημιών η αξία της ρομποτικής γίνεται όλο και πιο ξεκάθαρη», προσθέτοντας ότι το εύρος των δραστηριοτήτων που θα μπορούσαν να αναλάβουν αυτές οι συσκευές, θα ήταν δυνατό να μεγαλώσει. Ενα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι υγειονομικοί είναι ο μεγάλος κίνδυνος μόλυνσης τον οποίο διατρέχουν όταν έρχονται σε άμεση και συνεχή επαφή με τους αρρώστους. Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, δρ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγιέζους, είχε δηλώσει χαρακτηριστικά, «όταν οι υγειονομικοί κινδυνεύουν, κινδυνεύουμε όλοι». Ομως, η σύγχρονη τεχνολογία μπορεί να συμβάλει στη λύση του προβλήματος. Είναι πολλές οι περιστάσεις που τα ρομπότ μπορούν να αντικαταστήσουν τους μαχητές της πρώτης γραμμής, όπως π.χ πραγματοποίηση των διαγνωστικών τεστ προκειμένου να διαπιστωθεί κατά πόσον κάποιος έχει προσβληθεί από τον κορωνοϊό, επισημαίνει ο Γκουάνγκ Ζονγκ Γιανγκ, επικεφαλής του Ινστιτούτου Ιατρικής Ρομποτικής του πανεπιστημίου Ζιάο Τονγκ της Σαγκάης, προσθέτοντας ότι οι ασυμπτωματικοί ασθενείς αποτελούν στην πραγματικότητα μία υγειονομική βόμβα. Προφανώς είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι τα ρομπότ δεν αρρωσταίνουν και δεν χρειάζονται ξεκούραση, παρεκτός και αν η μπαταρία τους αποφορτιστεί.

Στις ΜΕΘ

Ενας άλλος ειδικός, ο Ράσελ Τέιλορ του Πανεπιστημίου Τζον Χόπκινς των ΗΠΑ, ο οποίος συνέβαλε στη δημιουργία ρομπότ-χειρουργών, τονίζει ότι ο ρόλος των εξελιγμένων αυτών μηχανών είναι κομβικής σημασίας στις μονάδες εντατικής θεραπείας, όπου ο κίνδυνος μόλυνσης αποτελεί μείζον πρόβλημα. Για τη νοσηλεία ασθενών με Εμπολα το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό οφείλει να φορέσει βαρύ εξοπλισμό προτού μπει στον θάλαμο και να τον βγάλει και απολυμάνει βγαίνοντας, διαδικασίες χρονοβόρες, κουραστικές και δυνητικά επικίνδυνες. Ο κίνδυνος, όμως, μπορεί να εκμηδενιστεί με τη χρήση ενός τηλεχειριζόμενου ρομπότ, που και άτρωτο είναι στους παθογόνους παράγοντες και μπορεί να απολυμανθεί σχετικά εύκολα.

Φυσικά, παρά τους κινδύνους, πολλοί ιατροί και νοσηλευτές δεν θέλουν να χάσουν την επαφή με τους αρρώστους τους. Ετσι οι μηχανές μπορεί να περιοριστούν σε κάποιες δευτερευούσης σημασίας εργασίες, περιορίζοντας τον χρόνο που το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό παραμένει σε χώρους υψηλού κινδύνου. Τηλεχειριζόμενα drones θα μπορούν να μεταφέρουν τα αναγκαία φάρμακα στους αρρώστους, ρομπότ να τους πηγαίνουν το φαγητό και φυσικά να απολυμαίνουν τους χώρους νοσηλείας διαρκώς.

Ομως, τα σύγχρονα ρομπότ μπορούν να παράσχουν σημαντική βοήθεια σε ανθρώπους που λόγω της πανδημίας αναγκάζονται να μείνουν στο σπίτι, υποφέροντας από άγχος. Το ρομπότ Mood Booster που επινόησαν επιστήμονες του τμήματος ρομποτικής στο εθνικό πανεπιστήμιο της Ταϊπέι, μπορεί να λειτουργήσει σαν «σύντροφος». Διακρίνει τα συναισθήματα του χρήστη, με τη βοήθεια οπτικών και ηχητικών ανιχνευτών, ενεργοποιεί λειτουργίες, όπως την αναπαραγωγή χαλαρωτικής μουσικής ή άλλων ευχάριστων ήχων. Ταυτόχρονα, μπορεί να εκπέμψει τις κατάλληλες μυρωδιές ώστε να βοηθήσει τον χρήστη να ηρεμήσει.

Ανθ’ ημών…

Πέραν των άλλων εφαρμογών τους, τα ρομπότ μπορούν επίσης να μας «εκπροσωπήσουν», όσο είναι δυνατό, στην περίοδο της καραντίνας. Στην Ιαπωνία, ρομπότ, τα οποία τηλεκατηύθυναν οι φοιτητές από το σπίτι, τους αντικατέστησαν στην τελετή αποφοίτησή τους από το Business Breakthrough University του Τόκιο. Τα ρομπότ διέθεταν στο σημείο του προσώπου ταμπλέτες, που πρόβαλλαν το πρόσωπο κάθε φοιτητή, και φορούσαν τηβέννους. Το πανεπιστήμιο, μάλιστα, ελπίζει ότι και άλλα εκπαιδευτικά ιδρύματα θα ακολουθήσουν το παράδειγμά του. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι οι συστάσεις για κοινωνική αποστασιοποίηση, που μάλλον θα εξακολουθήσουν να ισχύουν για πολύ χρόνο, θα κάνουν πολλούς επαγγελματικούς τομείς να υιοθετήσουν τη χρήση ρομπότ, ελαχιστοποιώντας τις ανθρώπινες επαφές. Οπως επισημαίνει ο Ρίτσαρντ Πακ, καθηγητής του Πανεπιστημίου Κλέμσον, που μελετά τους ψυχολογικούς παράγοντες γύρω από την αυτοματοποίηση, «πριν από την πανδημία, ο κόσμος πίστευε ότι η συγκεκριμένη τεχνολογία εξελισσόταν υπερβολικά γρήγορα. Η πανδημία, ωστόσο, θα αποδείξει ότι έχουμε επιτακτική ανάγκη ακόμη περισσότερης αυτοματοποίησης».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT