Σφοδρή σύγκρουση για το νομοσχέδιο του υπ. Περιβάλλοντος

Σφοδρή σύγκρουση για το νομοσχέδιο του υπ. Περιβάλλοντος

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με καταγγελίες ακόμα και περί «συνταγματικής εκτροπής» εκ μέρους της κυβέρνησης, ο ΣΥΡΙΖΑ χθες στη Βουλή προχώρησε σε κλιμάκωση της αντιπολιτευτικής τακτικής του, πυροδοτώντας κλίμα πόλωσης, μόλις δύο ημέρες πριν από τη σύγκρουση των πολιτικών αρχηγών για την υγειονομική κρίση και την επικείμενη ύφεση. Αφορμή αποτέλεσε η δρομολόγηση στην αρμόδια επιτροπή συζήτησης νομοσχεδίου του υπουργείου Περιβάλλοντος, η ψήφιση του οποίου προγραμματίστηκε για την προσεχή Τρίτη από την Ολομέλεια. «Η Βουλή λειτουργεί σεβόμενη τους κανόνες της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας», υπογραμμίζει ο πρόεδρος της Βουλής Κ. Τασούλας, απορρίπτοντας με τρόπο κατηγορηματικό τις εντονότατα διατυπωμένες ενστάσεις μέρους της αντιπολίτευσης.

Ενδεικτικές της τακτικής του ΣΥΡΙΖΑ ήταν εκφράσεις που χρησιμοποίησαν βουλευτές του από την έναρξη της διαδικασίας: Για «ανεξίτηλη ρετσινιά στο πρόσωπο υπουργού και πρωθυπουργού» μίλησε ο κ. Σ. Φάμελλος. Για «αντιδημοκρατικό ατόπημα και μέγιστη αντικοινοβουλευτική εκτροπή» έκανε λόγο ο κ. Δ. Τζανακόπουλος, λέγοντας ότι δεν πρέπει εν μέσω ειδικών κοινοβουλευτικών διαδικασιών λόγω πανδημίας να ψηφίζονται νομοσχέδια άσχετα με την παρούσα κρίση.

«Η δημοκρατία έχει κανόνες. Είμαστε εδώ ως αποτέλεσμα εφαρμογής των κανόνων», απάντησε εκ μέρους της Ν.Δ. ο κ. Γ. Οικονόμου. «Ευχαριστώ τον ΣΥΡΙΖΑ για τον φανατισμό με τον οποίο τοποθετήθηκαν οι βουλευτές του: ο φανατισμός αυτός δείχνει την πολιτική υποκρισία και το είδος πολιτικής αισθητικής του κόμματος», σχολίασε με καυστική διάθεση ο υπουργός Περιβάλλοντος Κ. Χατζηδάκης.

Ενστάσεις ή και διαφωνίες για τις ακολουθούμενες διαδικασίες εξέφρασαν και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, με μόνο το ΜέΡΑ25 να υιοθετεί στάση ανάλογης οξύτητας με εκείνη του ΣΥΡΙΖΑ.

Ως προς την ουσία του νομοθετήματος, ο κ. Οικονόμου ανέλυσε το περιεχόμενο των ρυθμίσεων υποστηρίζοντας ότι φέρνουν τομή στην περιβαλλοντική νομοθεσία. Ως παράδειγμα ανέφερε τις αλλαγές στην περιβαλλοντική αδειοδότηση και τη νομοθεσία για την εγκατάσταση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, η οποία κατά την εκτίμησή του θα συμβάλει στην ταχύτερη διείσδυση των ΑΠΕ. Αναφερόμενος δε στο θέμα των προστατευόμενων περιοχών, ο κ. Οικονόμου επεσήμανε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κατάφερε επί των ημερών του να υποστηρίξει το μοντέλο που ο ίδιος δημιούργησε. Ο κ. Φάμελλος κατηγόρησε μεταξύ άλλων την κυβέρνηση ότι «ξεπουλάει» τον ΑΔΜΗΕ και ότι με τις περιβαλλοντικές ρυθμίσεις του σχεδίου νόμου δίνει πλήγμα στην ελληνική βιοποικιλότητα. «Εμείς παραλάβαμε σειρά περιβαλλοντικών προβλημάτων από τον ΣΥΡΙΖΑ που μας κουνά το δάχτυλο, όπως το τεράστιο πρόβλημα στη Φυλή, τον αντισυνταγματικό νόμο για τις οικιστικές πυκνώσεις, νέες παραπομπές στο Ευρωδικαστήριο», απάντησε ο κ. Χατζηδάκης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή