Υψηλοί αντιπολιτευτικοί τόνοι από το ΚΙΝΑΛ

Υψηλοί αντιπολιτευτικοί τόνοι από το ΚΙΝΑΛ

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επιστροφή στο «σκληρό αντιπολιτευτικό ροκ», πρωτοβουλίες σε πεδία με κοινωνικό πρόσημο, αποστάσεις απέναντι στις συνεχείς… επιθέσεις φιλίας του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτές είναι οι κατευθυντήριες γραμμές του Κινήματος Αλλαγής, κατά τη μετάβαση από την αμιγώς υγειονομική πτυχή της πανδημίας στην αντιμετώπιση της επερχόμενης ύφεσης.

Οπως φάνηκε και από τις τοποθετήσεις της Φ. Γεννηματά στη Βουλή, η Χαρ. Τρικούπη επανέρχεται στους υψηλούς –προ κορωνοϊού– αντιπολιτευτικούς τόνους, κάνοντας λόγο για έλλειψη σχεδίου και ανεπαρκείς κινήσεις στο μέτωπο της οικονομίας. Πέρα από τα εργασιακά, όπου ήδη έχει παρουσιαστεί μια δέσμη προτάσεων και θα ακολουθήσουν και άλλες, το ΚΙΝΑΛ διατηρεί σταθερά στην κορυφή της ατζέντας του την πρώτη κατοικία. Πεδίο στο οποίο η κ. Γεννηματά στράφηκε προσωπικά κατά του πρωθυπουργού, επιμένοντας στην ανάγκη για λύση με διακομματικό πρόσημο.

Σε γενικές γραμμές, στη Χαρ. Τρικούπη αντιλαμβάνονται ότι οι συνθήκες κρίσης που διαμορφώνονται προσφέρουν στην παράταξη την ευκαιρία να αναδείξει τον ρόλο που πάγια διεκδικούσε, δηλαδή της «προστάτιδας» των ευάλωτων στρωμάτων, με το βλέμμα στη μάχη για τον κεντροαριστερό χώρο.

Ταυτόχρονα, ωστόσο, οι εν λόγω συνθήκες ευνοούν και την κλιμάκωση της προσέγγισης από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος βρίσκει ακόμη πιο πρόσφορο έδαφος για κάλεσμα σε «συμμαχία προοδευτικών δυνάμεων». Μια προσέγγιση, η οποία δεν εκφράζεται πια μόνο από τα ηγετικά του στρώματα, αλλά και από την καθαρά «αριστερόστροφη» πτέρυγά του, με χαρακτηριστικό παράδειγμα πρόσφατη σχετική αναφορά του Ευκλ. Τσακαλώτου.

Η στάση του ΚΙΝΑΛ, πάντως, δεν φαίνεται να αλλάζει, καθώς η Χαρ. Τρικούπη δεν παραλείπει να υπογραμμίζει «την κληρονομία» της προηγούμενης κυβέρνησης σε σειρά ζητημάτων. Η ίδια η κ. Γεννηματά άλλωστε στη Βουλή έκανε λόγο –σε μια σαφή αιχμή προς την αξιωματική αντιπολίτευση– για «απομιμήσεις σοσιαλιστών», επιχειρώντας να φρενάρει τον βηματισμό της Κουμουνδούρου προς το ΚΙΝΑΛ, αλλά και τις έκδηλες απόπειρες προσέγγισης Τσίπρα με τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές.

Στο εσωκομματικό πεδίο, τέλος, πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν ότι οι χαμηλές δημοσκοπικές επιδόσεις απασχόλησαν το πρόσφατο Πολιτικό Συμβούλιο, ενώ ίχνη προβληματισμού εξακολουθούν να καταγράφονται και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα. Πάντως, τα ανοικτά μέτωπα δεν αναμένεται να έλθουν στο προσκήνιο άμεσα, εάν δεν υλοποιηθούν τα σενάρια περί… εκλογικού αιφνιδιασμού, για την τροφοδότηση των οποίων η Χαρ. Τρικούπη θεωρεί «συνένοχους» κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT