ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Μπαλκόνι στη Μεσόγειο

Γεύσεις από την καλοκαιρινή "γειτονιά" μας: πρωτότυπες σπαγκετάδες, γιορτινό τραπέζι με ιταλικές και ισπανικές επιρροές, τα τέλεια κεφτεδάκια, μεσογειακά ψωμιά.

Η Μεσόγειος στα πιάτα μας

Ταξιδεύουμε γευστικά στη Μεσόγειο και αντλούμε έμπνευση από τις κουζίνες της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας, αλλά και τη δική μας, για ένα φωτεινό, ηλιόλουστο μεσογειακό τραπέζι.


Ανοιξιάτικες σπαγκετάδες

Εύκολες, πλούσιες, μυρωδάτες! Στο μεταίχμιο άνοιξης και καλοκαιριού, τα φρέσκα, τραγανά μποστανικά της εποχής μπερδεύονται με αλ ντέντε σπαγκέτι, μυρωδικά και νόστιμες σάλτσες και συνθέτουν τις ωραιότερες σπαγκετάδες.


Κεφτέδες, ο απόλυτος μεζές 

Λίγα μα καίρια τα μυστικά των κεφτέδων για να αποκτήσουν απίθανα τραγανή κρούστα και απολαυστικά αφράτη ψίχα. Όσο για άρωμα, ο δυόσμος δεν είναι αρκετός, υπάρχει ένα ταπεινό υλικό-έκπληξη ακόμα, που τους απογειώνει.


Σπιτικό ψωμί: η νέα εμμονή

Η ομάδα του "Γ" ζύμωσε και ξαναζύμωσε και ιδού οι πέντε καλύτερες συνταγές για ψωμί που φτιάχνουμε και ξαναφτιάχνουμε αυτόν τον καιρό με απόλυτη επιτυχία. Η καταγωγή των συνταγών είναι από την Ιταλία, τη Γαλλία και την Ελλάδα. 


Οι αριστουργηματικές σπανιόλικες κροκέτες

Ο σεφ Δημήτρης Κοντόπουλος, δηλωμένος θαυμαστής της ισπανικής κουζίνας και άριστος γνώστης της, φτιάχνει βήμα βήμα έναν μεζέ σπάνιας υφής και νοστιμιάς, που οι Ισπανοί θεωρούν τον εκλεκτότερο μεζέ τους.


Το καθημερινό μας τραπέζι

Φτιάχνουμε το μενού της εβδομάδας με απλές και γρήγορες συνταγές. Χρησιμοποιούμε υλικά της εποχής: τα ψωμωμένα μύδια που τώρα ξεκινάνε, τα εκλεκτά λαχανικά της άνοιξης, όπως αγκινάρες, σπαράγγια, παντζάρια και αρακά. 24 συνταγές για το καθημερινό τραπέζι στο συνταγολόγιο Μαΐου.


Ζαχαροπλαστείο

Μήπως ήρθε ο καιρός να αναμετρηθούμε με τα δύσκολα; Στην καραντίνα, αν μη τι άλλο, βρέθηκε χρόνος για πράγματα που δεν είχαμε φανταστεί. Άλλοι ζυμώσαμε ψωμί, άλλοι φτιάξαμε ζωμούς, άλλοι ακονίσαμε τις δεξιότητές μας στη ζαχαροπλαστική κι είμαστε έτοιμοι για νέες προκλήσεις. Όπως να φτιάξουμε ένα προφιτερόλ με χειροποίητα σουδάκια κι άλλα τρία κλασικά γλυκά εκ του μηδενός.

 


10 συνταγές από αγαπημένα εστιατόρια

Μέχρι να ανοίξουν τις σάλες τους κι εμείς να μπορέσουμε να επιστρέψουμε στα γνωστά μας λημέρια, τα τόσο αγαπημένα, ζητήσαμε από δέκα σεφ αθηναϊκών εστιατορίων να μας παραχωρήσουν συνταγές από τα μενού τους. Είναι αυτές για τις οποίες επιστρέφαμε ξανά και ξανά, αυτές για τις οποίες θα επιστρέψουμε σύντομα. 


Η dream team των Ελλήνων μαγείρων
 

 

Ένα εργαστήρι όπου η δημιουργικότητα και οι πειραματισμοί της υψηλής γαστρονομίας μεταφράζονται σε νόστιμα φαγητά για το σπίτι. Αυτό είναι ο Γαστρονόμος. Οι καλύτεροι Έλληνες και Ελληνίδες σεφ μπαίνουν αυτόν τον μήνα και κάθε μήνα στην «κουζίνα» μας και μαγειρεύουν τις ευφάνταστες συνταγές τους.

Καρμπονάρα με μάραθα, peacamole, ένα διαφορετικό γκουακαμόλε με αρακά, αλλά και φρικασέ με ζυγούρι μας προτείνει η Νένα Ισμυρνόγλου, η οποία καταφέρνει πάντα να μας εκπλήσσει με την πρωτότυπη χρήση των υλικών.

Τους τέλειους ελληνικούς κεφτέδες τηγανίζει ο Χριστόφορος Πέσκιας, αλλά ψήνει και ένα θεϊκό ολόκληρο κοτόπουλο γεμιστό με ιταλικά ζυμαρικά bucatini για ένα μεσογειακό ηλιόλουστο γιορτινό τραπέζι.

Οι σεφ του διάστερου Funky Gourmet, Γεωργιάννα Χιλιαδάκη και Νίκος Ρούσσος, μας πείθουν ότι μπορούμε να φτιάξουμε ταρτάρ ψαριού στο σπίτι. Η δική τους συνταγή έχει περουβιανές επιρροές αλλά και κάτι το απίθανα οικείο, μια νύξη από χωριάτικη σαλάτα!

Ένα πιάτο για δυνατούς λύτες μας χαρίζει ο Δήμος Μπαλόπουλος, που επιμελείται το μενού του Frater and Soror. Shrimp rolls με τα πιο αφράτα ψωμάκια μπριός.

Ο Στέλιος Παρλιάρος μας προκαλεί να αναμετρηθούμε με τα δύσκολα και να φτιάξουμε σύνθετα γλυκά εκ του μηδενός, όπως ένα προφιτερόλ με σπιτικά σου ή ένα τιραμισού με χειροποίητα σαβαγιάρ. Γιατί μπορούμε!

Τη συνταγή για το καλύτερο chicken burger της ζωής μας, αυτό που κάνει θραύση στο εστιατόριο Uberness, δεν διστάζει να μοιραστεί μαζί μας ο Βασίλης Καλλίδης.

Ήρεμη δύναμη η Νίκη Χρυσανθίδου αναλαμβάνει την πρόκληση να αναβαθμίσει το καθημερινό μας τραπέζι δίνοντάς μας παράλληλα πρωτότυπες ιδέες για να αξιοποιήσουμε τον αρακά.

Το κουαρτέτο τoυ εστιατορίου Cookoovaya, Σπύρος και Βαγγέλης Λιάκος, Περικλής Κοσκινάς και Κλεομένης Ζουρνατζής, μας δίνουν τη συνταγή για τα περίφημα κεφτεδάκια μαύρου χοίρου, από τις πιο αγαπημένες γεύσεις του μενού τους.

Ένα εξελιγμένο γιουβέτσι, με αρνίσιο χεράκι και τραχανά, μας μαγειρεύει ο Άρης Βεζενές, σεφ και ιδιοκτήτης του Vezene, ένα πιάτο αναφοράς που δεν λείπει από τον κατάλογο του εστιατορίου του χειμώνα-καλοκαίρι.

Ο Γκίκας Ξενάκης μας εμπιστεύεται τη συνταγή για την αποδομημένη του χορτόπιτα, την οποία είχαμε πρωτοδοκιμάσει στο ωραίο αίθριο του Aleria στον Κεραμεικό. Μια συνταγή καταπληκτική, που έβαλε για πρώτη φορά την εθνική μας σπανακόπιτα σε δημιουργικό μενού εστιατορίου.

Ο μάστορας της ισπανικής κουζίνας Δημήτρης Κοντόπουλος μας λέει το κόλπο για τις τέλειες κροκέτες, ενώ ο Αστέριος Κουστούδης μας φτιάχνει ένα εύκολο ανοιξιάτικο ριζότο με αγκινάρες, μυρωδικά και παρμεζάνα.

Ο Φώτης Φωτεινόγλου και Θοδωρής Κασσαβέτης του εστιατορίου ΦΙΤΑ είναι μάστορες στο ψήσιμο του θράψαλου και φτιάχνουν και μια ταραμοσαλάτα αφρό, για συνοδεία. Μας λένε πώς θα τα πετύχουμε στο σπίτι και μας δίνουν και δύο εναλλακτικούς τρόπους ψησίματος, στο τηγάνι ή στον φούρνο.

Η αρτοποιός «με γαλόνια», Ιάνθη Μιχαλακάκη, η οποία έχει θητεύσει στη Γαλλία, στην Ελβετία και στην Κοπεγχάγη, μας καλεί να σηκώσουμε τα μανίκια και να ζυμώσουμε ψωμί. Όχι ένα οποιοδήποτε ψωμί, αλλά ένα μοντέρνο προζυμένιο, με προζύμι που θα φτιάξουμε μόνοι μας. Υπομονή θέλει και χρόνο, αλλά το αποτέλεσμα θα μας αποζημιώσει.

Ναι, η κουζίνα του «Γαστρονόμου» είναι μεγάλη, χωράει πολλούς πειραματισμούς, πολλά άτομα, πολλά χέρια. Χωράει τη δημιουργικότητα των καλύτερων μαγείρων της χώρας, τον δυναμισμό και την ευρηματικότητα των αγαπημένων μας σεφ. Είναι ένα χωνευτήρι ιδεών και μαγειρικών τάσεων, το σημείο όπου η ελληνική παράδοση αναμετριέται με τις διεθνείς κουζίνες, με μόνους νικητές τη γεύση, την όρεξη και τη φαντασία.

Γαστρονόμος

 Αυτή την Κυριακή 10/5 με την Καθημερινή

Γίνετε συνδρομητής στην έντυπη Καθημερινή https://subscription.kathimerini.gr/

Online

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ