Ο ΔΗΚΤΗΣ (10/05/20)

3' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δωρεά ιατρικού εξοπλισμού στο ΕΣΥ από τη Rolex Ελλάς

Στη μάχη κατά της πανδημίας του κορωνοϊού εισέρχεται η Rolex Ελλάς Α.Ε. ανταποκρινόμενη στην έκκληση του εθνικού συστήματος υγείας. Σκοπός της είναι να ενισχύσει τον ιατρικό εξοπλισμό των νοσοκομείων της Ελλάδας ώστε να μπορέσουν να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες των ασθενών, ιατρών, νοσηλευτών και όλου του υπόλοιπου προσωπικού των νοσοκομείων. Ειδικότερα, έγιναν αποδεκτές από το υπουργείο Υγείας οι δωρεές της Rolex Ελλάς οι οποίες αφορούν την κάλυψη αναγκών με είδη που είναι άμεσα παραδοτέα. Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για: 90 φορεία μεταφοράς ασθενών καθώς επίσης και 60 τροχήλατες καρέκλες μεταφοράς ασθενών για το Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Ο Ευαγγελισμός», τρία monitors παρακολούθησης ζωτικών λειτουργιών για τον εξοπλισμό των μονάδων εντατικής θεραπείας σε κύρια νοσοκομεία της χώρας και 7.000 χειρουργικές μπλούζες ολικής προστασίας για το εθνικό σύστημα υγείας, οι οποίες θα διανεμηθούν σε όλη τη χώρα καλύπτοντας τις ανάγκες σε όλη την επικράτεια. Η πρωτοβουλία της εταιρείας Rolex Ελλάς, να στηρίξει έμπρακτα το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό της χώρας για το έργο που επιτελεί, εκφράζει τη δέσμευσή της να βρίσκεται πάντα στο πλευρό των ηρώων της καθημερινότητας, που με τα κατορθώματά τους αποτελούν πρότυπο συμπεριφοράς και υπόδειγμα ατομικής και κοινωνικής ευθύνης για όλους μας.  

Κέρδισαν την αγωγή και επιστρέφουν οι δικηγόροι της «Ελληνικό Κτηματολόγιο» που απολύθηκαν επειδή δεν δέχθηκαν τη νέα σχέση απασχόλησης στην επιχείρηση. Την αγωγή υπέβαλαν 47 δικηγόροι της πρώην Εθνικό Κτηματολόγιο και Χαρτογράφηση (ΕΚΧΑ) Α.Ε. κατά της διοίκησης επιχείρησης, η οποία βάσει νόμου του 2018 θέλησε να μετατρέψει τη σχέση απασχόλησης από δικηγορική με έμμισθη εντολή σε υπαλληλική Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (Π.Ε.) Νομικής. Οσοι δεν συμφώνησαν παραιτήθηκαν και αποζημιώθηκαν. Ωστόσο οι περισσότεροι από αυτούς προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη και πριν από λίγες ημέρες το μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών τους δικαίωσε. Η απόφαση του δικαστηρίου επιβάλλει στην «Ελληνικό Κτηματολόγιο», όπως μετονομάσθηκε η ΕΚΧΑ Α.Ε., όχι μόνον να δεχθεί πίσω τους απολυμένους, αλλά να μετατρέψει τη σχέση απασχόλησης σε δικηγορική με έμμισθη εντολή.

Το πρώτο virtual συνέδριο

Η Deutsche Bank αποφάσισε τελικά να προχωρήσει στη διεξαγωγή του προγραμματισμένου 10ου roadshow για τον διεθνή χρηματοοικονομικό κλάδο (10th Annual Global Financial Services Conference) αυτόν τον μήνα, στο οποίο έχουν προσκληθεί και οι ελληνικές συστημικές τράπεζες, ωστόσο θα γίνει εικονικά λόγω των έκτακτων συνθηκών της πανδημίας. Ετσι, στις 26-27 Μαΐου οι διοικήσεις και τα στελέχη των τραπεζών καθώς και των χρηματοοικονομικών εταιρειών θα συναντηθούν διαδικτυακά στο πρώτο virtual συνέδριο της γερμανικής τράπεζας, στο οποίο έχουν ήδη δηλώσει συμμετοχή πάνω από 100 εταιρείες του κλάδου από όλον τον κόσμο. 

Ποτέ μη λες ποτέ για φθηνό χρήμα

Την Παρασκευή το Eurogroup ενέκρινε την ενεργοποίηση της νέας πιστωτικής γραμμής του ESM, μέσω της οποίας θα χορηγούνται στα κράτη-μέλη δάνεια δεκαετούς διάρκειας, έως 2% του ΑΕΠ τους, με πολύ χαμηλό επιτόκιο, σχεδόν μηδενικό. Ο μόνος όρος είναι αυτά τα δάνεια να χρησιμοποιηθούν για δαπάνες που σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με την αντιμετώπιση της πανδημίας. Η δε Κομισιόν θα ελέγχει μόνο εάν πληρούται αυτός ο όρος και μάλιστα εκ του μακρόθεν. Η ελληνική κυβέρνηση, διά του υπουργού Οικονομικών, εξέφρασε την ικανοποίησή της για τη μορφή που πήρε τελικά η χρηματοδότηση από τον ESM. Ομως, τόσο αυτή όσο και άλλες κυβερνήσεις ευρωπαϊκών χωρών δεν θα σπεύσουν να την αξιοποιήσουν, γιατί η προσφυγή στον ESM αφήνει «στίγμα», που θέλουν να το αποφύγουν. Ωστόσο, καμία, ούτε κι η ελληνική κυβέρνηση, δεν αποκλείει το ενδεχόμενο τελικά να κάνει την ανάγκη φιλοτιμία. Οι δαπάνες για την αντιμετώπιση της κρίσης αυξάνονται ραγδαία και οι ανάγκες χρηματοδότησης επίσης. Δεδομένης δε της δυσκολίας να συμφωνήσουν οι Ευρωπαίοι στο Ταμείο για την Ανάκαμψη, τόσο φθηνό  χρήμα δεν θα βρουν εύκολα.  

Εως τις 15 Μαΐου οι αιτήσεις για την ενίσχυση των 600 ευρώ

Μέχρι την Παρασκευή 15 Μαΐου παρατείνει το υπουργείο Εργασίας την προθεσμία υποβολής της ηλεκτρονικής αίτησης από τους δικαιούχους επιστήμονες για την ειδική ενίσχυση των 600 ευρώ. Υπενθυμίζεται πως η εν λόγω προθεσμία έληγε προχθές Παρασκευή 8 Μαΐου και αφορά τους επιστήμονες – ελεύθερους επαγγελματίες που δεν είχαν υποβάλει δήλωση στο πολυσυζητημένο πρόγραμμα τηλεκατάρτισης που καταργήθηκε μετά τις έντονες αντιδράσεις τόσο των δικαιούχων όσο και της αντιπολίτευσης. Οι δηλώσεις γίνονται στην πλατφόρμα supportemployees.services.go με τους κωδικούς Τaxinet. Οσοι είχαν υποβάλει αίτηση στο πρόγραμμα τηλεκατάρτισης που καταργήθηκε, έλαβαν στην πλειονότητά τους τα 600 ευρώ στα τέλη Απριλίου. Σύμφωνα με τη σχετική απόφαση, περίπου 155.000 δικαιούχοι πληρώθηκαν στις 30 Απριλίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή