Νέο πακέτο 3 τρισ. προτείνουν οι Δημοκρατικοί στις ΗΠΑ

Νέο πακέτο 3 τρισ. προτείνουν οι Δημοκρατικοί στις ΗΠΑ

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα πολύ γενναιόδωρο πακέτο μέτρων ύψους 3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων προτείνουν οι Δημοκρατικοί της Βουλής των Αντιπροσώπων για να στηριχθεί η οικονομία των ΗΠΑ εν συνόλω και ειδικότερα τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις της χώρας.

Πόσο μάλλον, όταν, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, την περασμένη εβδομάδα 2,981 εκατομμύρια άνεργοι υπέβαλαν πρώτη φορά αιτήσεις για επίδομα και συνολικά από τα μέσα Μαρτίου ο αριθμός τους φτάνει τα 36,5 εκατομμύρια, αριθμός ρεκόρ για τα μεταπολεμικά δεδομένα.

Με αφορμή τα περιοριστικά μέτρα για την ανάσχεση του ιού, χιλιάδες επιχειρήσεις έκλεισαν προσωρινά, απολύοντας το προσωπικό τους ή θέτοντάς το σε διαθεσιμότητα. Οι Δημοκρατικοί στο πλαίσιο του προαναφερθέντος νέου πακέτου, το οποίο είναι και το υψηλότερο στην Ιστορία, προβλέπουν πως η κάθε οικογένεια θα παίρνει απευθείας χρήματα έως και  6.000 δολάρια.

Οπως και στο αρχικό πρόγραμμα στήριξης του Μαρτίου, έτσι και σε αυτό υπάρχει η πρόταση να δίνεται απευθείας ποσόν 1.200 δολ. για εισοδήματα έως και 75.000 δολ. τον χρόνο και 2.400 δολ. σε ζευγάρια χωρίς παιδιά με εισοδήματα 150.000 δολ. ετησίως. Στις οικογένειες με παιδιά το νέο πακέτο θα είναι ακόμα πιο γενναιόδωρο, ζητώντας να δίνεται σε κάθε προστατευόμενο άτομο ποσόν 1.200 δολ. με ανώτατο όριο τα τρία παιδιά.

Το αρχικό πρόγραμμα του Μαρτίου, του οποίου, ωστόσο, η διανομή των επιδομάτων δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί, προέβλεπε για κάθε παιδί κάτω των 17 ετών επίδομα της τάξεως των 500 ευρώ.

Οπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το ειδησεογραφικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN, ίσως αυτά τα χρήματα να μη φθάσουν ποτέ στον προορισμό τους, μιας και εξαρχής οι Ρεπουμπλικανοί στη Γερουσία είπαν πως το νέο πακέτο είναι αχρείαστο, διότι οι επιμέρους Πολιτείες σιγά σιγά εκκινούν και πάλι τις οικονομίες τους.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, πάντως, δήλωσε πως είναι ανοιχτός σε μία τέτοια προοπτική επιπλέον μέτρων, αλλά όχι όπως τα προτείνουν οι Δημοκρατικοί.

Ειδικότερα, στις προτάσεις τους περιλαμβάνουν ακόμα την παράταση παροχής του επιδόματος ανεργίας των 600 δολαρίων την εβδομάδα έως και τον Ιανουάριο έναντι του Ιουλίου, που ισχύει σήμερα, καθώς και τη θέσπιση ειδικού ταμείου 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την παροχή επιδομάτων βαρέων και ανθυγιεινών σε επαγγελματίες ζωτικών κλάδων κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Τέλος, οι Δημοκρατικοί προτείνουν κονδύλια σχεδόν 1 τρισ. δολ. με αποδέκτες πολιτειακές, τοπικές και περιφερειακές κυβερνήσεις, που έχουν μεγάλα ελλείμματα στον προϋπολογισμό τους εξαιτίας της δραστικής μείωσης των εσόδων τους λόγω πανδημίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή