Ο ΔΗΚΤΗΣ (21/05/20)

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ξεκίνησε η διαδικασία πώλησης του ΔΕΔΔΗΕ

Τη διαδικασία για τη μερική ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ άνοιξε η ΔΕΗ προσλαμβάνοντας ως σύμβουλο ιδιωτικοποίησης την Goldman Sachs. To ενδιαφέρον, με βάση την εισήγηση της διοίκησης προς το διοικητικό συμβούλιο για την έγκρισης της πρόσληψης συμβούλου, είναι ότι η ΔΕΗ εξετάζει και τη δυνατότητα παραχώρησης σε στρατηγικό επενδυτή μέρους της συμμετοχής της στον ΔΕΔΔΗΕ και όχι του συνόλου, όπως είναι η κεντρική κυβερνητική κατεύθυνση. Ο σύμβουλος, σύμφωνα με το αντικείμενο της σύμβασης, αναλαμβάνει τη μελέτη αναδιοργάνωσης και μετασχηματισμού του ΔΕΔΔΗΕ και «χρηματοοικονομικές υπηρεσίες για την πώληση όλης ή μέρους της συμμετοχής της ΔΕΗ στον ΔΕΔΔΗΕ». Σε ό,τι αφορά το τίμημα, η σύμβαση προβλέπει ποσό 1 εκατ. ευρώ για τη μελέτη εταιρικού μετασχηματισμού, ποσό 50.000 ως μηναία αμοιβή και success fee ύψους 1% επί της αξίας της συναλλαγής με όριο το ποσό των 7 εκατ. ευρώ. Από το success fee θα αφαιρεθεί το σύνολο των μηνιαίων αμοιβών που έχουν καταβληθεί.

Ο βραχνάς του δημοσίου χρέους σε Ελλάδα και Ιταλία

Εκτόξευση των δεικτών χρέους προς ΑΕΠ σε όλες τις χώρες της Ευρωζώνης προβλέπει η Capital Economics. Αν και εκτιμά πως στις περισσότερες από αυτές θα αρχίσουν να υποχωρούν στη συνέχεια, η Ελλάδα και η Ιταλία θα αποτελέσουν τις δύο εξαιρέσεις, με τη δεύτερη να καταλήγει να απειλεί ακόμα και την ύπαρξη του ευρώ. Το ιταλικό χρέος θα αυξηθεί στο 180% και το ελληνικό άνω του 200%. Η κρίση θα μπορούσε επίσης να επιδεινώσει τους δείκτες χρέους ακόμη περισσότερο εάν προκαλέσει μόνιμη ζημία στο ΑΕΠ ή οδηγήσει σε υψηλότερες αποδόσεις ομολόγων.

Η Moody’s αναβάθμισε την Eldorado Gold

Στην αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας του καναδικού ομίλου Eldorado Gold προχώρησε η Moody’s. Το outlook της εταιρείας παραμένει σταθερό, με την αναβάθμιση να αντανακλά τις καλές επιδόσεις των μεταλλείων της εταιρείας στο Κισλαντάγκ της Τουρκίας και στο Λαμάκ του Καναδά, τα οποία εμφανίζουν σταθερά λειτουργικά αποτελέσματα και σημαντική ρευστότητα, σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης. Τα βλέμματα, βεβαίως, παραμένουν στραμμένα στην επανεκκίνηση της δραστηριότητας της Eldorado Gold στις Σκουριές.

To τελευταίο τμήμα του αγωγού TAP

Την εισαγωγή φυσικού αερίου και στο τελευταίο τμήμα του αγωγού στην Ελλάδα, από τις Σέρρες έως την Ιεροπηγή Καστοριάς και τα ελληνοαλβανικά σύνορα, ξεκίνησε από χθες ο TAP. Η εισαγωγή αερίου και στα 550 χλμ. του ελληνικού τμήματος του αγωγού, διαδικασία που ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2019, συνιστά σημαντικό ορόσημο στον δρόμο για την ολοκλήρωση του έργου. Κατά τη διαδικασία του commissioning ελέγχεται ότι η υποδομή είναι ασφαλής και έτοιμη για λειτουργία, σύμφωνα με τα εθνικά και διεθνή πρότυπα. Καθ’ όλη τη διάρκεια του commissioning και μετέπειτα, στη φάση εμπορικής λειτουργίας του αγωγού, εφαρμόζονται σύγχρονες μέθοδοι 24ωρης παρακολούθησης και ελέγχων.

Αγκυλώσεις στα δημόσια έργα

Τα έργα υποδομών θα μπορούσαν να αποτελέσουν… μια κάποια λύση, στην ανάγκη κινητοποίησης κεφαλαίων στην οικονομία, ώστε να επιταχυνθεί η έξοδος από την ύφεση και η επιστροφή στην ανάπτυξη. Αλλωστε, για κάθε ένα ευρώ που αξιοποιείται στον κλάδο, επιστρέφει 1,8 ευρώ στην οικονομία. Ωστόσο, το γεμάτο αγκυλώσεις θεσμικό πλαίσιο, οι άπειρες καθυστερήσεις στον σχεδιασμό των έργων νέας γενιάς και ασφαλώς φαινόμενα μικροπολιτικής έχουν φέρει τις εταιρείες του κλάδου σε εξαιρετικά δυσχερή θέση. Ακόμα και η επιλογή της κυβέρνησης να υπάρξει μια κεντρική διαχείριση της «καυτής πατάτας» των δημοσίων έργων, σε επίπεδο Μεγάρου Μαξίμου, δεν φαίνεται να αλλάζει κάτι στην πράξη, καθώς δεν υπάρχουν τα εργαλεία εκείνα που θα εξομαλύνουν την κατάσταση. Κάπως έτσι, συνεχίζουμε να βλέπουμε προσφυγές επί προσφυγών, υπερβολικές εκπτώσεις ακόμα και άνω του 60%-65% και βουλευτές να διαμαρτύρονται με διαδοχικές επίκαιρες ερωτήσεις στη Βουλή για τις συνεχείς καθυστερήσεις στους διαγωνισμούς για έργα της περιφέρειάς τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή