Οι ΗΠΑ αποχώρησαν από την Συνθήκη των «Ανοικτών Ουρανών» – Εκτακτη συνεδρίαση στο ΝΑΤΟ

Οι ΗΠΑ αποχώρησαν από την Συνθήκη των «Ανοικτών Ουρανών» – Εκτακτη συνεδρίαση στο ΝΑΤΟ

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι πρεσβευτές των χωρών μελών του ΝΑΤΟ θα συνεδριάσουν σήμερα ,Παρασκευή, εκτάκτως, μετά την ανακοίνωση των ΗΠΑ της αποχώρησης από τη συνθήκη Open Skies (Ανοικτοί Ουρανοί), σύμφωνα με διπλωματική πηγή, κατηγορώντας την Μόσχα για επανειλημμένες παραβιάσεις των όρων της συνθήκης.

«Η συνεδρίαση συγκλήθηκε για την Παρασκευή το απόγευμα» για να αναλυθούν οι συνέπειες της απόφασης που ανακοίνωσε ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ. Η αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συνθήκη αναμένεται να «τεθεί σε ισχύ σε έξι μήνες», ανέφερε διπλματική πηγή.

Από την πλευρά της, η Μόσχα κατήγγειλε ένα «πλήγμα» στην ευρωπαϊκή ασφάλεια.

Η Συνθήκη Ανοικτών Ουρανών – η οποία επιτρέπει να επαληθεύονται στρατιωτικές κινήσεις κι η εφαρμογή των μέτρων περιορισμού των εξοπλισμών των 35 χωρών που την έχουν υπογράψει – είναι η τρίτη διεθνής συνθήκη από την οποία αποσύρει τις ΗΠΑ ο Τραμπ, μετά το Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (ΚΟΣΔ, η διεθνής συμφωνία για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας του Ιράν), που αποκήρυξε το 2018, και τη συνθήκη INF για τους πυραύλους μέσου βεληνεκούς, που η Ουάσινγκτον εγκατέλειψε το 2019.

Ωτσόσο, όπως δήλωσε σήμερα ο Ρόμπερτ Ο' Μπράιεν Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox News, 0ι ΗΠΑ δεν αναμένουν να αποχωρήσουν από τη συμφωνία μείωσης των στρατηγικών οπλοστασίων (New START) με τη Ρωσία, ενώ θα εισέλθουν σε συνομιλίες καλής πίστης με τη Μόσχα.

«Θα εισέλθουμε σε αυτές τις διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία με καλή πίστη. Νομίζω ότι οι Ρώσοι θέλουν ουσιαστικό έλεγχο όπλων και εμείς θέλουμε ουσιαστικό έλεγχο όπλων. Έτσι, είμαι προσεκτικά αισιόδοξος ότι θα προχωρήσουμε μπροστά με σεβασμό στη συμφωνία New START» δήλωσε ο Ο' Μπράιεν.

Γερμανία: Εκκληση στις ΗΠΑ να «αναθεωρήσουν» την απόφασή τους

Η Γερμανία καλεί τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής να «αναθεωρήσουν» την απόφασή τους να αποχωρήσουν από τη διεθνή συνθήκη Open Skies (των «Ανοικτών Ουρανών»), τόνισε χθες Πέμπτη σε δελτίο Τύπου ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας, ζητώντας παράλληλα από τη Ρωσία να συνεχίσει να την τηρεί πλήρως.

«Μαζί με τους εταίρους μας, θα καταβάλλουμε προσπάθεια προκειμένου η αμερικανική κυβέρνηση να αναθεωρήσει την απόφασή της», επισήμανε ο Μάας, προσθέτοντας πως η Γαλλία, η Πολωνία και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν «επανειλημμένα» εξηγήσει στην Ουάσινγκτον ότι «οι δυσκολίες στην εφαρμογή της συνθήκης από μέρους της Ρωσίας τα τελευταία χρόνια» δεν μπορούν «να δικαιολογήσουν» την αποχώρηση από αυτή.

«Λυπάμαι βαθιά για αυτή την αναγγελία Τραμπ», τόνισε ο Μάας, κρίνοντας πως η αυτή διεθνής συμφωνία «συμβάλλει στην ασφάλεια και στην ειρήνη σε σχεδόν ολόκληρο το βόρειο ημισφαίριο» και θα «αποδυναμωνόταν» σε περίπτωση που πράγματι καταγραφόταν αμερικανική αποχώρηση από αυτήν.

Προέτρεψε ταυτόχρονα τη Ρωσία να «επανέλθει στην πλήρη εφαρμογή» της συνθήκης.

«Θα συνεχίσουμε να τηρούμε τη συνθήκη και θα κάνουμε τα πάντα για να παραμείνει» σε ισχύ, πρόσθεσε, εξηγώντας ότι βρίσκεται σε επαφή με ευρωπαίους ομολόγους του ώστε «να συντονιστούμε στενά».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή