Υψηλά κέρδη κατέγραψαν οι τραπεζικές μετοχές

Υψηλά κέρδη κατέγραψαν οι τραπεζικές μετοχές

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σημαντική ώθηση έδωσε στα χρηματιστήρια της Ευρώπης το φιλόδοξο σχέδιο ανάκαμψης ύψους 750 δισεκατομμυρίων ευρώ που ανακοίνωσε, χθες, η Κομισιόν. Ωστόσο, τα κέρδη των ευρωπαϊκών αγορών μετριάστηκαν, καθώς η διολίσθηση του τεχνολογικού και του υγειονομικού τομέα στις ΗΠΑ συμπαρέσυρε τους αντίστοιχους κλάδους στη Γηραιά Ηπειρο.

Βάσει της χθεσινής ανακοίνωσης, η Κομισιόν θα διοχετεύσει 500 δισεκατομμύρια ευρώ σε επιχορηγήσεις και 250 δισεκατομμύρια ευρώ σε δάνεια. Μεγάλο μερίδιο θα λάβουν οι χώρες που επλήγησαν σοβαρότερα από την πανδημία, δηλαδή η Ιταλία και η Ισπανία. Ο δείκτης IBEX της Μαδρίτης, ο οποίος απαρτίζεται ιδίως από τράπεζες, σημείωσε  άνοδο 2,44%, ενώ το χρηματιστήριο του Μιλάνου έκλεισε με κέρδη 0,28%. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε επίσης με ήπια άνοδο της τάξεως του 0,24%. Οπως επεσήμανε στο Reuters ο Ελγουιν ντε Γκρουτ, υψηλόβαθμο στέλεχος της Rabobank, η αντίδραση των επενδυτών σε σχέση με το μέγεθος του πακέτου στήριξης ήταν αρκετά ήπια, διότι ο επενδυτικός κόσμος είχε υψηλότατες προσδοκίες. Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX ενισχύθηκε κατά 1,33% και στο Παρίσι ο δείκτης  CAC 40 κατά 1,77%.

Ο τραπεζικός κλάδος ήταν αυτός που κατά κύριο λόγο παρέσυρε σε άνοδο τις ευρωπαϊκές αγορές, σημειώνοντας κέρδη 4,8% χθες. Επιπλέον, οι τομείς που δέχθηκαν ισχυρά πλήγματα από την πανδημία, όπως για παράδειγμα ο κλάδος της ψυχαγωγίας, συμπεριλαμβανομένου του τουρισμού, καθώς και η αυτοκινητοβιομηχανία ενισχύθηκαν σημαντικά. Συγκεκριμένα, η μετοχή της Renault, η οποία ανακοίνωσε σχέδιο συνεργασίας με τη Nissan για περικοπή των εξόδων του ομίλου, ενισχύθηκε κατά 17,5%. Αντιθέτως, οι κλάδοι που αποδείχθηκαν ανθεκτικοί κατά την περίοδο της έξαρσης του κορωνοϊού, δηλαδή ο τεχνολογικός τομέας και ο τομέας της υγείας, υποχώρησαν κατά 1,4% και 2,5% αντιστοίχως.

Η σταδιακή άρση των μέτρων σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή ήπειρο έχει ενθαρρύνει το επενδυτικό κλίμα. Συνολικά εκτιμάται πως οι ευρωπαϊκοί δείκτες θα σημειώσουν άνοδο 2,8% ολόκληρο τον Μάιο. Ωστόσο, επικρατεί παράλληλα ένα κλίμα επιφυλακτικότητας εξαιτίας της κλιμάκωσης της έντασης μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας. Οι επενδυτές παρακολουθούν τις εξελίξεις στο Χονγκ Κονγκ, όπου από την προηγούμενη εβδομάδα υπάρχουν νέες διαμαρτυρίες σχετικά με το νομοσχέδιο για την εθνική ασφάλεια που πρότεινε το Πεκίνο. Το νομοσχέδιο ενδέχεται να οδηγήσει σε νέες κυρώσεις από την Ουάσιγκτον προς το Πεκίνο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή