Ο ΔΗΚΤΗΣ (29/05/20)

2' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανανεώθηκε η θητεία του Γ. Στουρνάρα

Ομόφωνα εγκρίθηκε χθες από το υπουργικό συμβούλιο η ανανέωση της θητείας του Γιάννη Στουρνάρα στη θέση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος για ακόμη μία εξαετία. Την εισήγηση έκανε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, αφού είχε προηγηθεί η σχετική απόφαση του γενικού συμβουλίου της Τράπεζας της Ελλάδος και της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής. Η απόφαση αποτελεί ασφαλώς μια δικαίωση για τον κεντρικό τραπεζίτη, που πέρασε «διά πυρός και σιδήρου» στην προηγούμενη θητεία του, έχοντας στοχοποιηθεί και αμφισβητηθεί όσο κανείς από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Παραμένοντας προσηλωμένος στον στόχο της διατήρησης της θέσης της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, ο κ. Στουρνάρας κέρδισε την εκτίμηση της διοίκησης της ΕΚΤ, η οποία τον στήριξε σταθερά όλα αυτά τα χρόνια, ενώ πρόσφατα τον τοποθέτησε στη θέση του προέδρου της επιτροπής επιθεώρησής της. Η νέα θητεία του υπόσχεται λιγότερες εντάσεις, αλλά όχι ίσως και λιγότερες δυσκολίες, με τη μείωση των κόκκινων δανείων, εν μέσω κορωνοϊού, να αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση.

Μείωση αδήλωτης εργασίας λόγω ελέγχων και προστίμων

Κατακόρυφη πτώση κατά 83% της αδήλωτης εργασίας την τελευταία 7ετία διαπιστώνει η έκθεση του επιχειρησιακού σχεδίου «Αρτεμις» που δημοσιοποίησε το υπουργείο Εργασίας. Ειδικά στους κλάδους υψηλής παραβατικότητας έπεσε, από 31,61% το 2013, σε 5,22% το 2019. Πέρυσι, σύμφωνα με τον υπουργό Γ. Βρούτση, πραγματοποιήθηκε ρεκόρ ελέγχων στην αγορά εργασίας, ενώ μετά την επιβολή υψηλού προστίμου (10.500 ευρώ ανά ανασφάλιστο) θεσμοθετήθηκε και η δυνατότητα μείωσης στις 2.000 ευρώ, υπό την προϋπόθεση ότι ο εργοδότης θα προσλάβει τον ανασφάλιστο, με πλήρη απασχόληση, για τουλάχιστον 12 μήνες.

Αργεί ακόμη η δικαστική απόφαση για την Creta Farms

Στις 5 Ιουνίου θα συζητηθεί τελικά στο Πρωτοδικείο Ρεθύμνου η αίτηση συμφωνίας εξυγίανσης της Creta Farms. Το γνωστοποίησε η εισηγμένη με ανακοίνωσή της στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Υπενθυμίζεται ότι η συζήτηση της αίτησης είχε προγραμματισθεί αρχικά για τις 20 Μαρτίου, κάτι, βεβαίως, που τελικά δεν συνέβη, λόγω της αναγκαστικής διακοπής της λειτουργίας των δικαστηρίων. Το ζήτημα, βεβαίως, είναι το πότε θα εκδοθεί η απόφαση, μιας και η αρχική εκτίμηση, εάν δηλαδή είχε συζητηθεί στις 20 Μαρτίου, αναμενόταν εντός του Σεπτεμβρίου.

Δημιουργείται πολιτικό προηγούμενο στην Ε.Ε.

Η πρόταση της Κομισιόν για Ταμείο Ανάκαμψης 750 δισ. ευρώ έρχεται μαζί με το σχέδιο για τον προϋπολογισμό 2021-27 ύψους 1,1 τρισ. και με μέτρα στήριξης που έχουν ήδη συμφωνηθεί ύψους 500 δισ., σημειώνει η Teneo. Ενα πακέτο 2,4 τρισ. ευρώ για 27 κράτη, και για έως και επτά έτη, είναι προφανώς μικρό. Ωστόσο, όπως υπογραμμίζει, οι επικρίσεις που βασίζονται αποκλειστικά στους αριθμούς τείνουν να ξεχνούν τις πραγματικές, πολιτικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει το ευρωπαϊκό σχέδιο. Η ενθαρρυντική αλλαγή τώρα είναι ότι, αντίθετα με τη χρηματοπιστωτική κρίση, τα κράτη-μέλη «κλειδιά» προσεγγίζουν τον κίνδυνο οικονομικής και δημοσιονομικής αναταραχής με πολιτικά πιο προληπτικό τρόπο. Η… μαγεία βρίσκεται στο πολιτικό προηγούμενο που δημιουργείται.

Στις 15 Ιουνίου νέος πρόεδρος στον ΣΕΒ

Εξ αποστάσεως, μέσω Διαδικτύου, θα πραγματοποιηθεί στις 15 Ιουνίου η φετινή γενική συνέλευση του ΣΕΒ. Ο κ. Θεόδωρος Φέσσας, ύστερα από τρεις συνεχόμενες θητείες στη θέση του προέδρου του συνδέσμου, θα παραδώσει τα ηνία στον διευθύνοντα σύμβουλο του ομίλου «Τιτάν» κ. Δημήτρη Παπαλεξόπουλο, που αποτελεί την ομόφωνη πρόταση του διοικητικού συμβουλίου του ΣΕΒ (από τις 10 Μαρτίου 2020) προς τη γενική συνέλευση του συνδέσμου.

Με την ίδια απόφαση διοικητικού συμβουλίου για τη θέση του προέδρου της εκτελεστικής επιτροπής θα προταθεί στη γενική συνέλευση ο κ. Ευθύμιος Βιδάλης. Να σημειωθεί πως στο δεύτερο μέρος της κλειστής γενικής συνέλευσης του ΣΕΒ θα μιλήσει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Αλέξης Τσίπρας.

Εξάλου στην ανοικτή εκδήλωση το απόγευμα της ίδιας ημέρας, η οποία θα μεταδοθεί ζωντανά μέσω livestreaming, θα μιλήσει o πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης και ο νέος πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Δημήτρης Παπαλεξόπουλος. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή