Σε εστιατόρια μετατρέπονται οι σουίτες του βιεννέζικου «Sacher Hotel»

Σε εστιατόρια μετατρέπονται οι σουίτες του βιεννέζικου «Sacher Hotel»

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από την έναρξη της λειτουργίας του, το 1876, το υπερπολυτελές «Sacher Hotel» της Βιέννης, διάσημο όχι μόνο για τις εγκαταστάσεις του, αλλά και για την ομώνυμη τούρτα, υπήρξε ιδανικός τόπος για ερωτικά ειδύλλια, ομιχλώδεις εμπορικές συμφωνίες και πολιτικές διαπραγματεύσεις. Ωστόσο, όπως και χιλιάδες άλλα ξενοδοχεία ανά τον κόσμο, το «Sacher Hotel» αναγκάστηκε να αναστείλει τη λειτουργία του επί δέκα εβδομάδες εξαιτίας της πανδημίας COVID-19. Από χθες, μετά τη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων, υποδέχεται και πάλι την εκλεκτή του πελατεία, με κάποιες αλλαγές, αλλά τηρώντας πάντα την υπόσχεση για απόλυτη εχεμύθεια.

Οπως εξηγεί ο διευθυντής του, Ματίας Ουίνκλερ, «εξαρχής το ξενοδοχείο “Sacher” αποτέλεσε αγαπημένο προορισμό, όλων όσοι ήθελαν να βγουν από το σπίτι, χωρίς να βρεθούν στο έλεος των αδιάκριτων βλεμμάτων».

Στο παρελθόν, πανίσχυροι ηγέτες, όπως ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζον Φ. Κένεντι, αλλά και διασημότητες του χώρου της τέχνης, όπως η Σοφία Λόρεν και ο Τζάστιν Μπίμπερ απήλαυσαν αυτό που τους προσέφερε το ιστορικό ξενοδοχείο. Τώρα, λόγω της οικονομικής πανωλεθρίας του κορωνοϊού, ο Ουίνκλερ στρέφεται σε διαφορετικό πελατολόγιο, ευελπιστώντας να προσελκύσει Βιεννέζους, Αυστριακούς ή ταξιδιώτες από τα γειτονικά κράτη. Ακόμα όμως και η έλευση τους δεν θα καταφέρει να δημιουργήσει παρά ένα πενιχρό 10% των προ πανδημίας εσόδων.

Η αλήθεια είναι ότι πλέον η χρήση του ξενοδοχείου έχει αλλάξει ριζικά και δωμάτια και σουίτες μετατρέπονται σε προσωρινές τραπεζαρίες. Μία παρέα τεσσάρων ενηλίκων με δύο παιδιά μπορεί να ενοικιάσει, επί τρεις ώρες, κάποιο από τα 152 δωμάτια και υπερπολυτελείς σουίτες και να απολαύσει το σερβιρισμένο άψογα από θαλαμηπόλο πρωινό, γεύμα ή δείπνο, χωρίς, βέβαια, να χρειαστεί να υποθηκεύσει το σπίτι, καθώς οι τιμές είναι λογικές και κυμαίνονται από 45 ευρώ κατ’ άτομο για το πρόγευμα μέχρι 75 ευρώ κατά άτομο για γεύμα ή δείπνο. Ο Ουίνκλερ πιστεύει ότι θα χρειαστεί αρκετός χρόνος, τρία ώς 4,5 χρόνια, μέχρι το ξενοδοχείο να ανακάμψει οικονομικά.

Τα 800 μέλη του προσωπικού της Sacher Group έχουν τεθεί σε ειδικό καθεστώς εργασίας, που καθορίστηκε από την αυστριακή κυβέρνηση προκειμένου να σωθούν θέσεις εργασίας. Οι περισσότεροι, ωστόσο, δραστηριοποιούνται πλέον στη μεταφορά και παράδοση της παραδοσιακής Sacher Torte στο σπίτι όποιου επιθυμεί να τη δοκιμάσει και την παραγγέλνει από το ηλεκτρονικό κατάστημα του ξενοδοχείου, ενώ στο εγγύς μέλλον θα ξεκινήσουν και οι πωλήσεις ενός νέου παγωτού που υπόσχεται να ξετρελάνει όποιον το δοκιμάσει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή