Μήνυμα Μητσοτάκη σε Τουρκία

Μήνυμα Μητσοτάκη σε Τουρκία

2' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το καθιερωμένο, όπως έχει πει ο πρωθυπουργός, μηνιαίο τετ α τετ του Κυριάκου Μητσοτάκη με την Κατερίνα Σακελλαροπούλου ήρθε σε ένα χρονικό σημείο κρίσιμο, λόγω της αυξανόμενης τουρκικής προκλητικότητας. Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μάλιστα, μόλις είχε επιστρέψει από τριήμερη περιοδεία από τη Θράκη, η οποία βρέθηκε στο επίκεντρο της συζήτησης. 

«Η χώρα θα αντιμετωπίσει όλες τις προκλήσεις με σταθερότητα, με αυτοπεποίθηση και πάντα με προσήλωση στο Διεθνές Δίκαιο, όπως κάνει πάντα, θα συνεχίσει να το κάνει και τώρα», ανέφερε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας πως «δεν έχω καμία αμφιβολία ότι και σε αυτήν την ένταση, την οποία θέλω να τονίσω ξεκάθαρα ότι η Ελλάδα δεν την επιθυμεί και σίγουρα δεν την τροφοδοτεί, είμαι απόλυτα σίγουρος ότι θα έχουμε και την απόλυτη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ενωσης». Ταυτόχρονα, ο πρωθυπουργός έστειλε σαφές μήνυμα στην Αγκυρα, λέγοντας πως την ένταση δεν την προκαλούμε εμείς και ως εκ τούτου η κατάσταση «δεν μπορεί να οδηγήσει αυτόματα σε μία αποκλιμάκωση αυτής της κατάστασης την οποία βιώνουμε και σε μια βελτίωση των σχέσεών μας με την Τουρκία».

Από την πλευρά της, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Σακελλαροπούλου τόνισε: «Το θετικό είναι –πέρα από τη σταθερότητα της ελληνικής θέσης– ότι με όσους προέδρους άλλων χωρών έχω μιλήσει –πριν λίγο μιλούσα με τον πρόεδρο της Πορτογαλίας– είναι σταθερή η στήριξή τους. Ο ίδιος μάλιστα μου εξέφρασε αυτή τη θέση, έγινε κατανοητή νομίζω η θέση της Ελλάδας για τον Εβρο, ήταν πολύ κρίσιμη η εξέλιξη εκείνη. Αλλά και τώρα με τις νεότερες εξελίξεις, στα θέματα της Τουρκίας στις συμφωνίες με τη Λιβύη, έχουμε τουλάχιστον, κάποιους, αρκετούς θα έλεγα συμμάχους».

Ο πρωθυπουργός ξεκινώντας τη συζήτηση αναφέρθηκε στην επίσκεψη της Προέδρου στη Θράκη, σημειώνοντας πως «με ενδιαφέρει πολύ να ακούσω τις εντυπώσεις σας» γιατί «η Θράκη, παρά κάποιους ανυπόστατους ισχυρισμούς που εξακολουθούμε να ακούμε, παραμένει ένα παράδειγμα ισονομίας και ισοπολιτείας, μια πολιτική η οποία έχει εμπεδωθεί εδώ και 30 χρόνια και πρέπει να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο».

Από την πλευρά της η κ. Σακελλαροπούλου ανέφερε πως ξεκίνησε ήδη έναν κύκλο επαφών με τους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς, λέγοντας πως «αντιλαμβάνομαι ότι έχουμε καλά (σ.σ. όσον αφορά την πανδημία) και ίσως λίγο κακά νέα με την έννοια των εντάσεων που συνεχίζονται από τη μεριά της Τουρκίας». Για την προκλητικότητα της γείτονος η κ. Σακελλαροπούλου είπε στον πρωθυπουργό: «Εχουμε τα προβλήματα με τους γείτονες που συνεχίζουν να δημιουργούν εντάσεις και αμφισβητώντας κάθε έννοια καλής γειτονίας, να θέτουν θέματα αμφισβήτησης των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων στα οποία είναι νομίζω προφανής από όλους μας η απάντηση ότι πάντα θα τα προστατεύουμε με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο». Από την πλευρά του ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε αναλυτικότερα στη στήριξη της Ευρώπης, όπως αποτυπώθηκε και στα γεγονότα του Εβρου. «Νομίζω», είπε ο πρωθυπουργός, «ειδικά στο ζήτημα του Εβρου και της φύλαξης των συνόρων μας, επιβεβαιώθηκε και περίτρανα όταν λίγες μέρες μετά την έξαρση που είχαμε στις αρχές Μαρτίου βρέθηκε στον Εβρο ολόκληρη η ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

Την ίδια ώρα στο εσωτερικό μέτωπο, σήμερα στις 8 το απόγευμα είναι προγραμματισμένη και η ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην εκδήλωση για την παρουσίαση της καμπάνιας του ελληνικού τουρισμού για το 2020. Εκεί αναμένεται να προβληθεί για πρώτη φορά το βίντεο της φετινής καμπάνιας για την Ελλάδα, ενώ ο επικεφαλής δημιουργικού (Chief Creative Officer) στην προεδρία της κυβέρνησης, Στηβ Βρανάκης, θα παρουσιάσει τη στρατηγική στην οποία βασίστηκε η καμπάνια. Στην κυβέρνηση δίνουν μεγάλη βαρύτητα στο να φτάσει ο τουρισμός στο μέγιστο δυνατό επίπεδο που μπορεί και γι’ αυτό τον λόγο θα συνεχιστεί με κάθε μέσο η διαφήμιση της χώρας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή