Αψήφησαν την απαγόρευση και τίμησαν τη μνήμη της πλατείας Τιενανμέν

Αψήφησαν την απαγόρευση και τίμησαν τη μνήμη της πλατείας Τιενανμέν

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περίπου χίλιοι κάτοικοι του Χονγκ Κονγκ αψήφησαν χθες την απαγόρευση των Αρχών και συγκεντρώθηκαν στο πάρκο Βικτόρια της πόλης για να τιμήσουν όσους Κινέζους είχαν σκοτωθεί στη σφαγή της πλατείας Τιενανμέν του Πεκίνου στις 4 Ιουνίου του 1989, ενώ χιλιάδες ακόμη κάτοικοι συγκεντρώθηκαν σε άλλες περιοχές της πόλης. Λίγες ώρες νωρίτερα το Κοινοβούλιο του Χονγκ Κονγκ είχε ψηφίσει νόμο με τον οποίον επιβάλλεται ποινή φυλάκισης μέχρι τρία έτη και χρηματικό πρόστιμο σε όποιον κοροϊδεύει τον εθνικό ύμνο της Κίνας.

Οι πόλεις του Χονγκ Κονγκ και του Μακάο (πρώην πορτογαλική αποικία) είναι τα μοναδικά μέρη στην Κίνα όπου επιτρέπονται εκδηλώσεις προς τιμήν των νεκρών της πλατείας Τιενανμέν. Στο Χονγκ Κονγκ γίνεται ολονυχτία κάθε χρόνο από το 1990, ωστόσο εφέτος ήταν η πρώτη φορά που οι Αρχές την απαγόρευσαν, επικαλούμενες τα μέτρα για τον περιορισμό της πανδημίας COVID-19. «Βρισκόμαστε σε νέα εποχή», είπε ο Εντι Τσου, βουλευτής του Χονγκ Κονγκ καθώς έφτανε στο πάρκο Βικτόρια. «Οπως και σε οποιοδήποτε άλλο μέρος στον κόσμο που έπεσε στα χέρια δικτατορίας, θα έχουμε δραστική αλλαγή στην καθημερινή μας ζωή. Το να τιμάμε τη μνήμη της σφαγής της 4ης Ιουνίου είναι μία από αυτές. Θα είναι δύσκολο», δήλωσε στους New York Times. «Αυτό είναι κάτι που δεν μπορώ να ξεχάσω. Πρέπει να ερχόμαστε εδώ κάθε χρόνο, ακόμη και αν είμαι ο τελευταίος άνθρωπος που θα έρθει εδώ», είπε στο Reuters ένας κάτοικος της πόλης, ηλικίας 61 ετών. Στις 4 Ιουνίου του 1989 στρατιώτες και τανκς είχαν ανοίξει πυρ κατά χιλιάδων διαδηλωτών που ήταν συγκεντρωμένοι στην πλατεία Τιενανμέν ζητώντας δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις. Οι εκτιμήσεις για τους νεκρούς ποικίλλουν από μερικές εκατοντάδες μέχρι μερικές χιλιάδες.

Την ημέρα της επετείου το Κοινοβούλιο του Χονγκ Κονγκ είχε ψηφίσει κατά της κοροϊδίας του εθνικού ύμνου της Κίνας, ο οποίος στο εξής θα διδάσκεται στους μαθητές μαζί με την ιστορία του. Η κίνηση αυτή ενισχύει τους φόβους ότι το Πεκίνο περιορίζει ακόμη περισσότερο το περιθώριο άσκησης κριτικής εναντίον του. Οι βουλευτές της φιλοδημοκρατικής αντιπολίτευσης απείχαν από την ψηφοφορία, ενώ πριν από αυτήν είχαν απομακρυνθεί δύο βουλευτές αφότου είχαν ρίξει αμπούλα βρώμας στην αίθουσα. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή