Νέα υπηρεσία ΚΕΠ Plus για διευκόλυνση της επιχειρηματικότητας

Νέα υπηρεσία ΚΕΠ Plus για διευκόλυνση της επιχειρηματικότητας

6' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η επιτάχυνση των μεγάλων έργων πληροφορικής όπως το «Σύζευξις ΙΙ», η προώθηση της τρίτης έκδοσης της «Διαύγειας» και η υλοποίηση του προγράμματος ΚΕΠ Plus για τη στήριξη της νεοφυούς επιχειρηματικότητας αποτελούν τις βασικές προτεραιότητες της Κοινωνίας της Πληροφορίας Α.Ε. (ΚτΠ).

Σε συνέντευξή του στην «Κ» ο διευθύνων σύμβουλος της ΚτΠ, Σταύρος Ασθενίδης, μιλάει για τον ρόλο της εταιρείας στoν ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους.

Γνωστοποιεί ότι στις αρχές του 2021 θα έχει μεταπέσει το πρώτο κύμα δημόσιων φορέων στο «Σύζευξις ΙΙ» και πως το έργο HRMS (Σύστημα Διαχείρισης Ανθρώπινου Δυναμικού) αναμένεται να προκηρυχθεί στο τέλος Ιουνίου.

– Πώς έδρασε η ΚτΠ εν μέσω πανδημίας και καραντίνας;
– Πολλές μεταρρυθμίσεις, με τις καινούργιες πλατφόρμες και τις νέες ψηφιακές υπηρεσίες, «γεννήθηκαν» εν μέσω πανδημίας. Πράγματι, ο κορωνοϊός έδρασε ως επιταχυντής για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του Δημοσίου, όμως τα έργα αυτά προετοιμάζονταν τουλάχιστον εδώ και ένα χρόνο. Ενδεικτικό παράδειγμα αποτελεί η τηλεργασία. Πέρα από κάθε αμφιβολία πετύχαμε κάποια σημαντικά πράγματα στο πλαίσιο της ψηφιοποίησης των υπηρεσιών, που έγιναν μάλιστα και γρήγορα, αλλά αυτή η εξέλιξη μας φέρνει ένα βήμα μπροστά και δημιουργεί μεγάλες προσδοκίες για τη συνέχεια, στις οποίες θα πρέπει να ανταποκριθούμε.

– Μέσα στο νέο πλαίσιο που διαμορφώνεται στην οικονομία, ποια είναι τα περιθώρια δράσης σας;
– Για να προχωρήσουν όλα αυτά που προγραμματίζουμε, απαραίτητη προϋπόθεση είναι να υπάρξει μια αναμόρφωση των υπηρεσιών και των υποδομών. Οι αντικειμενικές δυσκολίες είναι πολλές. Υπάρχει σαφής στενότητα πόρων για τη χρηματοδότηση, πόσο μάλλον στη φάση της ύφεσης μετά τον κορωνοϊό, την ώρα που η πλειονότητα των χρημάτων θα πρέπει να διατεθεί στην άμεση στήριξη της οικονομίας. Οπότε, όπως γίνεται αντιληπτό, αφενός μεν στενεύει το εύρος διάθεσης, αφετέρου δε αυξάνεται και η δυσκολία συντονισμού όλων των εμπλεκόμενων φορέων.

– Ποιες είναι οι άμεσες προτεραιότητες της ΚτΠ;
– Είμαστε στην τελική ευθεία της υλοποίησης του πλάνου που έχουν εκπονήσει ο υπουργός Κυριάκος Πιερρακάκης και ο γενικός γραμματέας Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών Λεωνίδας Χριστόπουλος, με έργα δύσκολα. Το επόμενο μεγάλο στοίχημα για εμάς είναι η τρίτη έκδοση του προγράμματος «Διαύγεια», η οποία θα αποδώσει προστιθέμενη αξία στο ήδη υπάρχον πρόγραμμα, ενισχύοντας την ανοικτότητα των δεδομένων και τη συμμετοχική και προσωποποιημένη πληροφόρηση πολιτών και επιχειρήσεων. Εξόχως σημαντικό έργο αποτελεί και το εθνικό πρόγραμμα απλούστευσης διαδικασιών, το οποίο έχει στόχο την ολιστική βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών του Δημοσίου προς τους πολίτες, τις επιχειρήσεις και τους δημοσίους υπαλλήλους και λειτουργούς. Επίσης, ξεκινάει και η υλοποίηση του προγράμματος ΚΕΠ Plus. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία διερεύνησης κάθε δυνατού πεδίου αξιοποίησης των ΚΕΠ για την επιτάχυνση της νεοφυούς επιχειρηματικότητας αλλά και τη στήριξη του επιχειρείν συνολικά.

– Ποια είναι τα χαρακτηριστικά και οι δυνατότητες της τρίτης έκδοσης του προγράμματος «Διαύγεια»;
– Η τρίτη έκδοση της «Διαύγειας» (Διαύγεια ΙΙΙ) θα εμπλουτίσει τις εφαρμογές τού ήδη υπάρχοντος προγράμματος. Πρόκειται να υλοποιηθεί επέκταση των εφαρμογών με την προσθήκη λειτουργικοτήτων που θα επιτρέπουν την ανάρτηση περισσότερων τύπων πράξεων, γεγονός που θα οδηγήσει στην περαιτέρω διαφάνεια της λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης. Ταυτόχρονα, προς ενίσχυση της εξωστρέφειας του συστήματος, θα υλοποιηθεί επέκταση/αναμόρφωση του υποσυστήματος αναζήτησης της πληροφορίας τόσο σε τεχνικό όσο και σε λειτουργικό επίπεδο. Θα εκσυγχρονιστεί το σύστημα ευρετηρίασης των πράξεων ώστε να επεκτείνεται ή να συρρικνώνεται δυναμικά ανάλογα με τον καθημερινό φόρτο, ενώ διαχωρίζεται από το υποσύστημα των αναρτήσεων ώστε να παραμένει πλήρως διαθέσιμο ακόμα και σε συνθήκες υψηλού φόρτου.

– Το πρόγραμμα ΚΕΠ Plus τι περιλαμβάνει και πότε πιστεύετε ότι θα είναι έτοιμο;
– Πρόκειται για μια πρωτοβουλία διερεύνησης κάθε δυνατού πεδίου αξιοποίησης των ΚΕΠ για την επιτάχυνση της νεοφυούς επιχειρηματικότητας αλλά και τη στήριξη του επιχειρείν συνολικά. Η υλοποίηση του προγράμματος ΚΕΠ Plus έχει ήδη αρχίσει. Και όλο αυτό γίνεται στο πλαίσιο της στρατηγικής ενδυνάμωσης των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών και του εκσυγχρονισμού των υπηρεσιών τους, η οποία βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τη διεξαγωγή συζητήσεων στρογγύλης τραπέζης σε δεκαεπτά πόλεις ανά την Ελλάδα με τη συμμετοχή εκπροσώπων των τοπικών αρχών,  επιμελητηρίων και επιχειρηματικών συνδέσμων, ακαδημαϊκών, αλλά και εκπροσώπων του τοπικού επιχειρηματικού οικοσυστήματος. Μέσω του διαλόγου, στόχος είναι η διαμόρφωση μιας πληρέστερης εικόνας αναφορικά με τη διείσδυση της επιχειρηματικότητας σε περιφερειακό επίπεδο, ο εντοπισμός πιθανών εμποδίων αλλά και ειδικών εργαλείων που μπορούν να διευκολύνουν την τοπική ανάπτυξη.

Για τον ίδιο σκοπό, θα διεξαχθεί επιπλέον ατομική έρευνα σε πάνω από πενήντα νεοφυείς επιχειρήσεις. Οι πόλεις που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα είναι οι: Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Δράμα, Κιλκίς, Καστοριά, Ιωάννινα, Τρίκαλα, Αρχαία Ολυμπία, Ναύπλιο, Σπάρτη, Χανιά, Ρέθυμνο, Αχαρνές, Μαρούσι, Αγία Βαρβάρα, Βάρη-Βούλα-Βουλιαγμένη και Ηλιούπολη. Πέρα από τις δημοτικές αρχές των παραπάνω πόλεων και τα τοπικά επιμελητήρια, στην πρωτοβουλία έχουν επίσης ανταποκριθεί το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδος, το MIT Enterprise Forum Greece καθώς και η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος μέσω του προγράμματος NBG Business Seeds.

– Ποια είναι η εξέλιξη των μεγάλων έργων που δρομολογεί η εταιρεία;
– Βρισκόμαστε στη φάση υλοποίησης του «Σύζευξις ΙΙ», ενός από τα πλέον εμβληματικά έργα πληροφορικής του Δημοσίου, με συνολικό προϋπολογισμό 620 εκατ. ευρώ, το οποίο αποτελεί το μεγαλύτερο έργο υποδομών στη χώρα, ίσως και στην Ευρώπη. Εκτιμάται ότι στις αρχές του 2021 θα έχει μεταπέσει το πρώτο κύμα φορέων στο «Σύζευξις ΙΙ» και θα απολαμβάνει τις προηγμένες υπηρεσίες που θα προσφέρει αυτό στη δημόσια διοίκηση. Με την ολοκλήρωσή του, περισσότερα από 34.000 κτίρια που στεγάζουν φορείς του Δημοσίου θα διαθέτουν αναβαθμισμένες τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες, με δραστική αύξηση των ταχυτήτων πρόσβασης στο Ιnternet και μείωση του τηλεπικοινωνιακού κόστους. Επίσης, για πρώτη φορά το ελληνικό Δημόσιο θα γνωρίζει με απόλυτη ακρίβεια πόσα χρήματα δαπανά για τις ανάγκες επικοινωνίας των φορέων του (σταθερή, κινητή τηλεφωνία και Ιnternet). Παράλληλα, εξειδικεύουμε με το υπουργείο και τους καθ’ ύλην αρμόδιους φορείς μια σειρά έργων, στα οποία θα περιλαμβάνονται παρεμβάσεις κρίσιμες για τη λειτουργία του δημόσιου τομέα οι οποίες, ενώ είχαν σχεδιαστεί στο παρελθόν, δεν υλοποιήθηκαν. Ενδεικτικά αναφέρω την πλατφόρμα της 2ης γενιάς του κυβερνητικού υπολογιστικού νέφους (G Cloud), στο οποίο θα εγκατασταθεί η πλειονότητα των συστημάτων πληροφορικής του Δημοσίου.

– Εκτός από το «Σύζευξις ΙΙ», πώς προχωρούν τα υπόλοιπα μεγάλα έργα που βρίσκονται σε εκκρεμότητα (ΟΣΕΘ, HRMS κ.λπ.); Επαρκεί ο χρόνος υλοποίησης στην παρούσα προγραμματική περίοδο ή θα πρέπει να μεταφερθεί μέρος της υλοποίησης στη νέα προγραμματική περίοδο (2021-2027);
– Σχετικά με τα υπόλοιπα μεγάλα έργα που διαχειρίζεται η ΚτΠ Α.Ε., καταβάλλεται προσπάθεια να προκηρυχθούν όσα γίνεται περισσότερα και το συντομότερο δυνατό εντός του έτους. Τέτοια έργα είναι το HRMS που αναφέρατε ήδη, το οποίο αναμένεται να προκηρυχθεί περίπου στο τέλος Ιουνίου. Επίσης γίνονται προσπάθειες για προκηρυχθεί εντός του έτους και το έργο Government ERP, ενδεικτικού προϋπολογισμού περίπου 20 εκατ. ευρώ, το οποίο δυστυχώς είχε υποστεί πολλές καθυστερήσεις μέχρι τώρα. Οσον αφορά τώρα την ολοκλήρωση των παραπάνω και όχι μόνο έργων εντός της παρούσας προγραμματικής περιόδου, θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι στην ΚτΠ Α.Ε. εργαζόμαστε για αυτόν τον στόχο και μέχρι στιγμής βρισκόμαστε εντός των χρονικών πλαισίων. Παρακολουθούμε καθημερινά την εξέλιξη κάθε έργου, και στην περίπτωση που προκύψουν ανελαστικές αιτίες καθυστέρησής του, είτε λόγω πολυπλοκότητας είτε λόγω απρόβλεπτων καταστάσεων όπως η πρόσφατη υγειονομική κρίση, στην ΚτΠ Α.Ε. έχουμε την τεχνογνωσία και υπάρχει μέριμνα ώστε να μεταφερθεί μέρος του αντικειμένου των έργων που δεν θα έχει πιστοποιηθεί στο ΕΣΠΑ 2014-20 στην επόμενη επιλέξιμη περίοδο, με τον χαρακτηρισμό των έργων αυτών ως έργων «phasing».

Το έργο του ΟΣΕΘ δεν χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ 2014-2020, αλλά από το εθνικό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, οπότε δεν υφίσταται ο χρονικός περιορισμός της ολοκλήρωσης του ΕΣΠΑ. Η διαγωνιστική διαδικασία του έργου έχει ολοκληρωθεί και βρίσκεται σε διαδικασία προσυμβατικού ελέγχου από το Ελεγκτικό Συνέδριο και, κατόπιν της σχετικής έγκρισης, θα υπογραφεί η σύμβαση εντός του 2020.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT