Παράνομος κρίθηκε ο νόμος Ορμπαν για ΜΚΟ

Παράνομος κρίθηκε ο νόμος Ορμπαν για ΜΚΟ

1' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ. Παράνομο έκρινε χθες το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης νόμο της ουγγρικής κυβέρνησης που θέτει προσκόμματα και απαιτεί την καταγραφή των χρηματοδοτούμενων από το εξωτερικό μη κυβερνητικών οργανώσεων. «Οι περιορισμοί της Ουγγαρίας στη χρηματοδότηση μη κυβερνητικών οργανώσεων από πρόσωπα που διαμένουν σε άλλες χώρες δεν είναι σύμφωνοι με την ευρωπαϊκή νομοθεσία», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ευρωπαϊκό δικαστικό όργανο.

Το σχετικό νομοθέτημα είχε ψηφίσει η κυβέρνηση του Συντηρητικού λαϊκιστή πρωθυπουργού της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπαν το 2017. Ο νόμος προέβλεπε ότι κάθε ΜΚΟ, η οποία εξασφαλίζει δωρεές πάνω από κάποιο ποσό από το εξωτερικό, οφείλει να καταγραφεί από τις ουγγρικές αρχές. Επικριτές της πολιτικής του Ορμπαν υποστηρίζουν ότι ο νόμος ήταν σχεδιασμένος κατά τέτοιον τρόπο ώστε να θέσει στο στόχαστρο των δικαστικών αρχών τον Αμερικανό δισεκατομμυριούχο Τζορτζ Σόρος.

Ο γεννημένος στην Ουγγαρία Σόρος χρηματοδοτεί ιδρύματα που υποστηρίζουν τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ο Ορμπαν τον κατηγορεί για αθέμιτη παρέμβαση στην ουγγρική πολιτική σκηνή, επιμένοντας ότι ο νόμος για τις ΜΚΟ είναι αναγκαίος για την καταπολέμηση του ξεπλύματος «μαύρου» χρήματος από το οργανωμένο έγκλημα και τις τρομοκρατικές οργανώσεις. Πίσω από τις αιτιάσεις του πρωθυπουργού, όμως, κρύβεται υπόγεια εκστρατεία του Ορμπαν για προσέλκυση της ακροδεξιάς ψήφου στην Ουγγαρία, η οποία θεωρεί ότι ο Εβραίος Σόρος αποτελεί μέλος διεθνούς σιωνιστικής συνωμοσίας.

Σε χθεσινές δηλώσεις του, ο επικεφαλής του πολιτικού γραφείου του Ούγγρου πρωθυπουργού, Γκεργκέλι Γκούλας, υπογράμμισε ότι η Βουδαπέστη θα υπακούσει στις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. «Πάντα σεβαστήκαμε τις αποφάσεις του Δικαστηρίου της Ε.Ε. και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε στο μέλλον», είπε ο Γκούλας κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή