Επενδυτικό ενδιαφέρον για εισηγμένες εταιρείες από το εξωτερικό

Επενδυτικό ενδιαφέρον για εισηγμένες εταιρείες από το εξωτερικό

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκπρόσωποι 77 funds και 116 διαχειριστές χαρτοφυλακίων συμμετείχαν στο 9ο Greek Investment New York Forum που διοργάνωσε το Χρηματιστήριο Αθηνών και το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, από τις 15 έως και τις 18 Ιουνίου.

Ο διευθύνων σύμβουλος του Χρηματιστηρίου Αθηνών Σωκράτης Λαζαρίδης υπογράμμισε ότι «το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών για την εγχώρια αγορά αποτυπώνεται τόσο στη σταθερά αυξημένη συμμετοχή τους στην κεφαλαιοποίηση του ελληνικού Χρηματιστηρίου, η οποία σήμερα διαμορφώνεται σε 65%, όσο και στην αξία συναλλαγών που, με σημαντική τη συμμετοχή των επενδυτών από τις ΗΠΑ, δεν έχει βρεθεί σε χαμηλότερα επίπεδα του 50% του συνόλου αγοράς μηνιαίως από το 2013». Η πανδημία COVID-19 ανέκοψε τη δυναμική πορεία της αγοράς των αρχών του έτους, όμως ήδη ο Γενικός Δείκτης έχει ανακάμψει από το τέλος Μαρτίου, αυξημένος κατά 33%, σε ποσοστό μεγαλύτερο από την άνοδο του δείκτη MSCI των ανεπτυγμένων ευρωπαϊκών αγορών την αντίστοιχη περίοδο.

Ο πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Νικόλαος Μπακατσέλος υποστήριξε ότι η αποτελεσματική διαχείριση της COVID-19 έχει ενισχύσει την εμπιστοσύνη των ξένων επενδυτών στην Ελλάδα και αναφερόμενος στο ευρωπαϊκό πακέτο στήριξης δήλωσε ότι «αποτελεί ευκαιρία για την Ελλάδα να ισχυροποιήσει την οικονομία της, η οποία φαίνεται να αντιδρά και να ανακάμπτει γρήγορα μετά την πανδημία».

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας κατά τη διάρκεια της ομιλίας του τόνισε, μεταξύ άλλων, πως η Ελλάδα αντιμετώπισε επί πολλά χρόνια ένα σημαντικό επενδυτικό κενό, το οποίο πρέπει να κλείσει. Η κυβέρνηση έχει έναν διττό στόχο: να κλείσει το αρνητικό κενό παραγωγής, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα τα δημόσια οικονομικά, και να βελτιώσει την παραγωγική ικανότητα της οικονομίας.

Ο προϊστάμενος του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης υπογράμμισε ότι η χώρα μας εξακολουθεί ακόμη και εν μέσω πανδημίας να προσελκύει το ενδιαφέρον των επενδυτών. «Θα προσπαθήσουμε», τόνισε, «βασιζόμενοι στην καλή εικόνα που εξέπεμψε η Ελλάδα από τη διαχείριση του κορωνοϊού, να δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας, αλλά και συνολικά εκείνες τις συνθήκες που θα επιτρέψουν να φέρουμε πίσω κάποιους από τις 800.000 συμπολίτες μας που έφυγαν από την Ελλάδα στη διάρκεια της κρίσης». Συνοψίζοντας ο Γεώργιος Χαντζηνικολάου, πρόεδρος του Χρηματιστηρίου Αθηνών, της Tράπεζας Πειραιώς και της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών, αναφέρθηκε με έμφαση στις πολλές και καλές επενδυτικές ευκαιρίες που υπάρχουν σήμερα στην Ελλάδα. Στοιχείο που αποτυπώνεται και στον αυξημένο αριθμό επενδυτών, οι οποίοι, με την παρουσία τους στο US Ιnvestment Forum, δείχνουν εμπράκτως το ενδιαφέρον τους για τις εγχώριες εισηγμένες επιχειρήσεις. Υπογραμμίζοντας τη σπουδαιότητα της αμερικανικής αγοράς κεφαλαίων, τόνισε πόσο σημαντικό είναι για τις ίδιες τις εταιρείες να αδράξουν την ευκαιρία και να αξιοποιήσουν με τον βέλτιστο δυνατό τρόπο το ενδιαφέρον αυτό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή