«Κατέβηκε» ο ανδριάντας του Τέντι Ρούζβελτ

«Κατέβηκε» ο ανδριάντας του Τέντι Ρούζβελτ

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Εφιππος ανδριάντας του προέδρου Θίοντορ Ρούζβελτ, που βρίσκεται μπροστά από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Νέας Υόρκης, θα αποσυρθεί κατόπιν απόφασης του δημάρχου της πόλης, Μπιλ ντε Μπλάζιο. Το άγαλμα εμφανίζει τον Τέντι Ρούζβελτ έφιππο, μπροστά σε έναν αυτόχθονα της Αμερικής και σε έναν Αφρικανό.

Με την αφαίρεση του ανδριάντα συμφώνησε ο δισεγγονός του Ρούζβελτ, ο οποίος δήλωσε ότι το χάλκινο άγαλμα δεν αντιπροσωπεύει την πολιτική κληρονομιά του μεγάλου πολιτικού. Με την αποκαθήλωση διαφώνησε ο πρόεδρος Τραμπ, γράφοντας στο Twitter: «Γελοίο, μην το κάνετε!».

Μετά τη δολοφονία του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ από αστυνομικούς, έντονη συζήτηση έχει ξεσπάσει γύρω από τη διατήρηση μνημείων, όπως αυτά που τιμούν ιστορικά πρόσωπα που συσχετίσθηκαν με τους Νότιους, στήριξαν τον θεσμό της δουλείας ή προχώρησαν σε απάνθρωπες πράξεις κατά τη διάρκεια επεκτατικών πολεμικών επιχειρήσεων.

Ο ανδριάντας του Τέντι Ρούζβελτ βρίσκεται στην είσοδο του μουσείου, επί της οδού Σέντραλ Παρκ Ουέστ στην 8η λεωφόρο, ενώ τοποθετήθηκε εκεί το 1940. Σε δηλώσεις του την Κυριακή, ο δήμαρχος Ντε Μπλάζιο είπε: «Το μουσείο ζήτησε την αφαίρεση του ανδριάντα του Θίοντορ Ρούζβελτ, καθώς απεικονίζει μαύρους και αυτόχθονες Αμερικανούς ως υποταγμένους και φυλετικά κατώτερους. Ενέκρινα το αίτημα του μουσείου. Η ώρα ήταν κατάλληλη για την απομάκρυνση αυτού του προβληματικού αγάλματος».

Η πρόεδρος του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας, Ελεν Φούτερ, είπε ότι όλος ο κόσμος έχει πλέον συνειδητοποιήσει πως «τα αγάλματα μπορούν να είναι ισχυρά και οδυνηρά σύμβολα του συστημικού ρατσισμού», υπογραμμίζοντας ότι η απόφασή της βασίστηκε στη σύνθεση του έργου και όχι στην προσωπικότητα και τη σταδιοδρομία του Ρούζβελτ, τον οποίο το μουσείο θα συνεχίσει να τιμά.

Η κληρονομιά του Ρούζβελτ είναι προβληματική, καθώς, αν και ο δημοφιλής πρόεδρος των αρχών του 20ού αιώνα υπήρξε εμπνευστής του συστήματος κρατικής ασφάλισης και συνταξιοδότησης, οι ρατσιστικές απόψεις του υπέρ της ευγονικής και της ανωτερότητας της λευκής φυλής είναι σήμερα απεχθείς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή