Ισπανία: Αγνώριστος Μπαρόκ πίνακας της Παναγίας… μετά από επέμβαση συντηρητή

Ισπανία: Αγνώριστος Μπαρόκ πίνακας της Παναγίας… μετά από επέμβαση συντηρητή

1' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενώπιον μίας πολύ δυσάρεστης έκπληξης βρέθηκε ένας συλλέκτης έργων τέχνης στην Ισπανία, αντικρίζοντας αγνώριστο τον διάσημο πίνακα του Μπαρτολομέ Εστέμπαν Μουρίγιο, «Η Άσπιλος Σύλληψις των Σεβασμίων», τον οποίο είχε παραχωρήσει σε κάποιον φερόμενο ειδικό για συντήρηση. Ο συλλέκτης με έδρα την πόλη της Βαλένθιας παραχώρησε τον πίνακα σε έναν συντηρητή επίπλων, προκειμένου να τον καθαρίσει, καταβάλλοντας του το ποσό των 1.200 ευρώ.

Οι εργασίες του καθαρισμού και της συντήρησης είχαν κυριολεκτικά καταστροφικά αποτελέσματα για τον πίνακα του καλλιτέχνη του Μπαρόκ, ο οποίος άλλαξε όψη και έγινε αγνώριστος… προς το χειρότερο. Μάλιστα, έγιναν και δύο απόπειρες να αποκατασταθεί το αισθητικό πρόβλημα που δημιούργησε η συντήρηση, χωρίς όμως κάποιο ουσιαστικό αποτέλεσμα.

Το περιστατικό φέρνει στη μνήμη αντίστοιχες περιπτώσεις αποτυχημένων αποπειρών συντήρησης που έλαβαν χώρα στην Ισπανία, οι οποίες έπληξαν ανεπανόρθωτα έργα τέχνης σημαντικής αξίας. Ενδεικτική είναι η απόπειρα μίας ηλικιωμένης γυναίκας να αποκαταστήσει μία τοιχογραφία με τον Ιησού Χριστό σε μία εκκλησία στη Σαραγόσα, με το έργο στη συνέχεια να μένει γνωστό με το όνομα «Χριστός Μαϊμού», λόγω της ομοιότητας του προσώπου του Ιησού με αυτό του συμπαθητικού ζώου.

Ισπανία: Αγνώριστος Μπαρόκ πίνακας της Παναγίας… μετά από επέμβαση συντηρητή-1

Η καθ' όλα ατυχής συντήρηση της τοιχογραφίας του Ιησού Χριστού στη Σαραγόσα. CENTRO DE ESTUDIOS BORJANOS

Η τελευταία καταστροφή σπουδαίου έργου τέχνης στα χέρια ενός φερόμενου συντηρητή, έφερε ξανά στο προσκήνιο το αίτημα για αυστηροποίηση της σχετικής νομοθεσίας στην Ισπανία, καθώς στη χώρα δεν υπάρχει κανένας νόμος που να απαγορεύει στον οποιονδήποτε να επεμβαίνει σε δημιουργίες μεγάλης καλλιτεχνικής και ιστορικής αξίας, αν δεν έχει τα κατάλληλα διαπιστευτήρια για αυτή την απαιτητική δουλειά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή