Βασίλης Σταύρου: Παράγοντας ασφάλειας, σταθερότητας και ανάπτυξης στην ελληνική οικονομία

Βασίλης Σταύρου: Παράγοντας ασφάλειας, σταθερότητας και ανάπτυξης στην ελληνική οικονομία

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο
ΑΒ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ

 

Από τις 26 Φεβρουαρίου, όταν ανακοινώθηκε το πρώτο κρούσμα κορωνοϊού στη χώρα μας, και σταδιακά έως τις 22 Μαρτίου, όταν ανακοινώθηκαν τα μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας, είχαμε πολλά να σκεφτούμε και ακόμα περισσότερα να κάνουμε.

Έπρεπε να σταθούμε αρωγοί στον κοινό «αγώνα». Να πάρουμε μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας, με πρώτη μέριμνα τους πελάτες, τους εργαζομένους και τους προμηθευτές μας. Να εξασφαλίσουμε την ομαλή τροφοδοσία και να καθησυχάσουμε την κοινωνία για την επάρκεια των προϊόντων. Να προσαρμοστούμε στις νέες καταναλωτικές συνήθειες. Επίσης, χρειάστηκε να αυξήσουμε την ικανότητά μας να ανταποκρινόμαστε στα τριπλάσια αιτήματα –με αύξηση περίπου 300%– του ηλεκτρονικού μας καταστήματος, AB Eshop, για παράδοση στο σπίτι. Και τέλος, να οργανώσουμε ένα σύστημα τηλεργασίας για μεγάλο μέρος του προσωπικού μας. Ταυτόχρονα, έπρεπε να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων και στο πλευρό της κοινωνίας. Να στηρίξουμε το δημόσιο σύστημα υγείας και τις ευάλωτες ομάδες. Στο πλαίσιο αυτό, προχωρήσαμε σε δωρεά ενός σύγχρονου εξοπλιστικού πακέτου, που ενσωματώνει τεχνολογίες Artificial Intelligence και είναι ένα από τα πρώτα που εγκαθίσταται στη χώρα και μπορεί να υποστηρίξει ολιστικά πάνω από 30 κλίνες ΜΕΘ. Η συνολική δωρεά των 494.000 ευρώ ενισχύει το Εθνικό Σύστημα Υγείας με τρόπο που μπορεί να αποδειχθεί καθοριστικής σημασίας για δεκάδες συνανθρώπους μας. Την ίδια στιγμή, διαθέτουμε 500.000 ευρώ, ενισχύοντας το πρόγραμμα «Βοήθεια Στο Σπίτι» δήμων ολόκληρης της χώρας.

Τα καταφέραμε! Και για να τα καταφέρουμε, εργαστήκαμε ομαδικά και με αυταπάρνηση. Χωρίς την αποφασιστική συνεισφορά των 14.550 εργαζομένων της ΑΒ Βασιλόπουλος και των περίπου 1.100 νέων προσλήψεων, δεν θα είχαμε το ίδιο αποτέλεσμα. Και από αυτό εδώ το «βήμα» οφείλω να ευχαριστήσω το σύνολο των εργαζομένων, αλλά και των πελατών, οι οποίοι σεβάστηκαν και εφάρμοσαν τις οδηγίες για την τήρηση των αυξημένων μέτρων προστασίας στα καταστήματά μας.

ΟΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ

Η πανδημία έφερε μεγάλες και σημαντικές αλλαγές στις ζωές όλων μας και φυσικά στην καθημερινότητά μας. Παρατηρούμε ότι υπήρξαν σημαντικές αλλαγές στην καταναλωτική συμπεριφορά, με στροφή στην υγιεινή διατροφή, στο μαγείρεμα στο σπίτι (το νέο «eating out»), στην προτίμηση ελληνικών προϊόντων. Όλες αυτές τις τάσεις τις λαμβάνουμε υπόψη, καθώς κάποιες προέκυψαν εκ των συνθηκών και κάποιες ήρθαν για να μείνουν. Είναι σίγουρο ότι η οικονομία θα υποστεί πλήγμα, το πόσο μεγάλο θα είναι θα το γνωρίζουμε το τελευταίο τετράμηνο του χρόνου. H ύφεση φαίνεται ότι θα κυμανθεί γύρω στο 5-10%, με τον κλάδο μας να έχει μικρότερη επίδραση λόγω της διάθεσης ειδών πρώτης ανάγκης. Στο λιανεμπόριο εκτιμώ ότι θα επιβεβαιωθούν οι υπολογισμοί για ανάπτυξη πάνω από το 2% στο μέγεθος του κλαδικού τζίρου για το 2020. Και αυτό βάσει του κοινά αποδεκτού σκεπτικού ότι η σημαντική ωφέλεια του κλάδου στο πρώτο εξάμηνο θα εξισορροπήσει τις πιθανές απώλειες του δεύτερου εξαμήνου.

Κάθε επιχείρηση χρειάζεται να εξελίσσεται. Έτσι κάνουμε και εμείς. Η πανδημία μάς υποχρέωσε σε σημαντικές αλλαγές. Σε καινοτόμες λύσεις, σε αναζήτηση νέων τρόπων και μεθόδων κάλυψης των απαιτήσεων των πελατών μας. Έχουμε μάθει να είμαστε ευέλικτοι και να κινούμαστε βάσει οράματος και με στρατηγική. Δεν θέλουμε απλώς να ακολουθούμε τις αλλαγές, έχουμε μάθει να ηγούμαστε, αυτό κάναμε, αυτό κάνουμε και τώρα. Έχουμε μια «παρακαταθήκη εμπειριών» από την πανδημία. Η ΑΒ Βασιλόπουλος –είναι κοινή συνείδηση πλέον– αποτελεί έναν παράγοντα ασφάλειας, σταθερότητας και ανάπτυξης στην ελληνική οικονομία. Νικήσαμε την πανδημία και τώρα υλοποιούμε το αναπτυξιακό πλάνο μας, από το οποίο θα είναι όλοι ωφελημένοι: οι πελάτες μας, οι συνεργάτες, οι εργαζόμενοι, οι παραγωγοί, το σύνολο της ελληνικής οικονομίας.

Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ
ΚΛΑΔΟΣ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΔΡΑ ΓΕΡΑΚΑΣ
ΙΔΡΥΣΗ 1939
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ 14.550 (2019)
ΚΥΚΛΟΣ ΕΡΓΑΣΙΩΝ 2018 1,986,336,000 €
ΚΕΡΔΗ ΠΡΟ ΦΟΡΩΝ 54.006.000 € (2018)

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή