Τηλεδιάσκεψη Πούτιν με Ερντογάν και Ροχανί: Στην ατζέντα η Συρία

Τηλεδιάσκεψη Πούτιν με Ερντογάν και Ροχανί: Στην ατζέντα η Συρία

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην ανάγκη ειρηνικού διαλόγου μεταξύ των εμπλεκόμενων πλευρών στην Συρία στάθηκε ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, απευθυνόμενος στους προέδρους του Ιράν Χασάν Ροχανί και της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά την διάρκεια τηλεδιάσκεψης που είχαν οι τρεις ηγέτες την Τετάρτη. Ο κ. Πούτιν πρότεινε να συζητηθούν πρόσθετα μέτρα καταπολέμησης της διεθνούς τρομοκρατίας.

Ο Ρώσος πρόεδρος επισήμανε ότι «ένας από τους κύριους στόχους της βιντεοδιάσκεψης είναι, αντί να αναλύσουμε την τρέχουσα κατάσταση, να συμφωνήσουμε στο τι μπορούμε να κάνουμε επιπροσθέτως για να διασφαλίσουμε μια μακροπρόθεσμη εξομάλυνση στην Συριακή Αραβική Δημοκρατία».

Ο κ. Πούτιν διευκρίνισε ότι «πρωτίστως μιλάμε για την συνέχιση της καταπολέμησης της διεθνούς τρομοκρατίας». «Πρέπει να σκεφθούμε ποια μέτρα επιπλέον χρειάζονται για την εξουδετέρωση των τρομοκρατικών ομάδων που συνεχίζουν τη δράση τους», πρόσθεσε.

Ο Ρώσος πρόεδρος, ανταποκρινόμενος σε πρόταση του Ιρανού προέδρου Χασάν Ροχανί να πραγματοποιηθεί η επόμενη συνάντηση κορυφής στην Τεχεράνη, δήλωσε πως είναι έτοιμος να συμμετάσχει σε μια συνάντηση κορυφής Ρωσίας, Ιράν και Τουρκίας όταν υπάρξουν οι κατάλληλες προϋποθέσεις.

Ερντογάν: Προτεραιότητες για την Τουρκία παραμένουν η εδαφική ακεραιότητα της Συρίας και η κατάπαυση του πυρός

Από την πλευρά του, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι ενέργειες της Τουρκίας, της Ρωσίας και του Ιράν στην Συρία θα αποτελέσουν τον καθοριστικό παράγοντα για την επίτευξη της σταθερότητας στη χώρα.

«Θα καταβάλουμε όλες τις δυνατές προσπάθειες για να εξασφαλίσουμε την σταθερότητα και την ευημερία στη γείτονα Συρία. Επειδή είμαστε εγγυήτριες χώρες της ειρηνευτικής διαδικασίας της Αστάνα, οι αποφάσεις μας και οι δράσεις μας θα έχουν θεμελιώδη σημασία και θα αποτελέσουν καθοριστικό παράγοντας για την σταθερότητα στην Συρία», δήλωσε ο κ. Ερντογάν.

Ο Τούρκος πρόεδρος είπε επίσης ότι «προτεραιότητες για την Τουρκία παραμένουν η εδαφική ακεραιότητα της Συρίας και η κατάπαυση του πυρός».

«Βέλη» Ροχανί κατά ΗΠΑ

Ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί στην ομιλία του κατά την διάρκεια της τηλεδιάσκεψης, την οποία μετέδωσε ζωντανά η ιρανική κρατική τηλεόραση, επέκρινε τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο πρόεδρος του Ιράν καταλόγισε στις ΗΠΑ ότι εκμεταλλεύονται τους φυσικούς πόρους στην Συρίας υποδυόμενες τους μαχητές κατά της τρομοκρατίας.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, TASS

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT