Πωλήσεις 629,3 εκατ. εμφάνισε η Vivartia εντός του 2019

Πωλήσεις 629,3 εκατ. εμφάνισε η Vivartia εντός του 2019

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αύξηση πωλήσεων της τάξεως του 3,7% κατέγραψε ο όμιλος Vivartia το 2019, με αυτές να διαμορφώνονται στα 629,3 εκατ. ευρώ από 606,6 εκατ. ευρώ το 2018. Την ίδια στιγμή, για τη χρήση του 2019 ο όμιλος σημείωσε μείωση καθαρών κερδών στο 1,8 εκατ. ευρώ από 2,8 εκατ. ευρώ το 2018, καθώς αυτά επηρεάστηκαν από μη επαναλαμβανόμενα έξοδα και απομειώσεις που σχετίζονται με την αναδιοργάνωση των παραγωγικών μονάδων του κλάδου των γαλακτοκομικών. Εάν τα έξοδα αυτά εξαιρεθούν, τότε τα καθαρά κέρδη κινήθηκαν υψηλότερα, με αυτά να ανέρχονται στα 13,3 εκατ. έναντι 2,8 εκατ. την αμέσως προηγούμενη χρήση.

Οσον αφορά τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) του ομίλου, αυτά ανήλθαν στα 68,7 εκατ. ευρώ από 59,1 εκατ. ευρώ το 2018, σημειώνοντας αύξηση 16%, με όλους τους επιμέρους κλάδους δραστηριότητας να παρουσιάζουν αύξηση των λειτουργικών τους κερδών. Εάν όμως εξαιρεθεί η επίδραση του ΔΠΧΑ 16, καθώς και των μη επαναλαμβανόμενων εξόδων που σχετίζονται με τη λειτουργική αναδιάρθρωση του κλάδου των γαλακτοκομικών, τα κέρδη EBITDA ανήλθαν σε 64 εκατ. ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση 8% σε σχέση με πρόπερσι.

Oι κλάδοι κατεψυγμένων τροφίμων και εστίασης παρουσίασαν ανάπτυξη πωλήσεων κατά την περυσινή χρονιά σε σύγκριση με το 2018, εν αντιθέσει με τον κλάδο των γαλακτοκομικών που παρουσίασε οριακή μείωση. Αυτή, όπως διευκρινίζει σχετική ανακοίνωση του ομίλου, οφείλεται στην αναδιοργάνωση των παραγωγικών μονάδων και στη διακοπή συμφωνιών προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας τόσο για την εγχώρια όσο και για τη διεθνή αγορά.

Υπενθυμίζεται ότι, μέσα στο 2019, η θυγατρική εταιρεία του ομίλου Vivartia, η ΔΕΛΤΑ, μεταβίβασε στην Optima τον κτιριακό και μηχανολογικό εξοπλισμό του εργοστασίου της στην Ελασσόνα για την παραγωγή κίτρινου τυριού (κασέρι και ημίσκληρο) ενώ, την ίδια στιγμή, η Optima ανέλαβε την παραγωγή των κίτρινων τυριών για τη ΔΕΛΤΑ. Ωστόσο, η εταιρεία διευκρινίζει ότι το εμπορικό σήμα ΒΙΓΛΑ και ο εξοπλισμός φέτας παρέμειναν στην ιδιοκτησία της ΔΕΛΤΑ. Επίσης, προχώρησε στην αναδιάρθρωση της λειτουργίας του εργοστασίου στο Πλατύ Ημαθίας, όπου παράγεται το Γάλα Βλάχας εβαπορέ, ενώ προχώρησε στη συγχώνευση των εργοστασίων του Ταύρου και του Αγίου Στεφάνου.

Σημειώνεται ότι στον κλάδο των γαλακτοκομικών, η θυγατρική εταιρεία ΔΕΛΤΑ διατήρησε ισχυρό μερίδιο αγοράς στην κατηγορία του γάλακτος ενώ αύξηση των μεριδίων αγοράς σημείωσε και στις κατηγορίες γιαουρτιού, ροφημάτων, παιδικών προϊόντων και σοκολατούχου γάλακτος, λόγω της προώθησης νέων προϊόντων και του επαναλανσαρίσματος παλαιότερων.

Οσον αφορά τον κλάδο της εστίασης όπου δραστηριοποιείται η εταιρεία (Goody’s, Everest), οι πωλήσεις του παρουσιάζουν σημαντική αύξηση (8,6%) και διαμορφώνονται σε 195,7 εκατ. ευρώ από 180,2 εκατ. ευρώ το 2018. Τέλος, ο όμιλος αναφέρθηκε και στις οικονομικές επιπτώσεις της επέλασης του ιού τόσο στην οικονομία όσο και στον όμιλο, επισημαίνοντας ότι ιδιαίτερο πλήγμα αναμένεται να υποστεί ο κλάδος της εστίασης.

Η εταιρεία «Μπαρμπα-Στάθης» πέτυχε επίσης αύξηση των πωλήσεων και ενίσχυση μεριδίων αγοράς. Παράλληλα, η εταιρεία υλοποιεί τριετές επενδυτικό πλάνο ύψους 12 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 8,5 εκατ. ευρώ έχουν ενταχθεί σε επιδοτούμενα αναπτυξιακά προγράμματα. Οι επενδύσεις αυτές αφορούν μεταξύ άλλων νέες γραμμές παραγωγής κατεψυγμένων λαχανικών, συσκευαστικές μηχανές και αυτοματοποιημένους ψυκτικούς θαλάμους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή