Προβλέπουν ράλι για τη μετοχή της Tesla

Προβλέπουν ράλι για τη μετοχή της Tesla

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μία και μόνη λέξη είχε να πει ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Tesla, Ελον Μασκ, για την εταιρεία του. Και αυτή είναι «ουάου» και έχει να κάνει με την εκτίμηση των αναλυτών της χρηματιστηριακής εταιρείας Piper Sandler, ότι η τιμή της μετοχής της Tesla φθάνει τα 2.332 δολάρια, όπως αναφέρει σε σχετικό δημοσίευμα η βρετανική εφημερίδα των Financial Times. Πρόκειται για μία τεράστια διαφοροποίηση σε σύγκριση με την προηγούμενη προσέγγισή τους των μόλις 939 δολαρίων ανά μετοχή.

Τελικώς όμως το πάρα πολύ ζωηρό αγοραστικό ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε φέτος, ανάγκασε ακόμη και μερικούς από τους μεγαλύτερους υποστηρικτές του Ελον Μασκ στη Γουόλ Στριτ να αναθεωρήσουν επί τα βελτίω τις αποτιμήσεις τους. Αρκεί να αναφέρουμε ότι στην αρχή της εβδομάδας και συγκεκριμένα τη Δευτέρα, η τιμή μετοχής της Tesla είχε εμφανίσει άνοδο στα υψηλά ενδοσυνεδριακά επίπεδα των 1.790 δολαρίων, για να υποχωρήσει μετά, ενώ χθες αργά το βράδυ διαπραγματευόταν στα σχεδόν 1.502 δολάρια. Στο αποκορύφωμα της πορείας της έδωσε συνολικά στην αυτοκινητοβιομηχανία, που κατασκευάζει αμιγώς και μόνον ηλεκτρικά οχήματα, περί τα 320 δισεκατομμύρια δολάρια σε χρηματιστηριακή αξία, δηλαδή 50% παραπάνω από την ιαπωνική Τοyota – και έτσι η Tesla αναδείχθηκε στην αυτοκινητοβιομηχανία με την υψηλότερη χρηματιστηριακή αξία στον κόσμο. Με τα δεδομένα αυτά, όπως παρατηρούν αναλυτές του κλάδου, από τις αρχές του χρόνου και μέχρι σήμερα η Tesla έχει φθάσει να αποτιμάται όσο 1,2 φορές η Toyota και 27,5 φορές η Renault.

Συν τοις άλλοις, έχουν πυροδοτήσει και έναν φραστικό πόλεμο ανάμεσα στους θιασώτες του Ελον Μασκ και της εταιρείας του, οι οποίοι ζητούν να αιτιολογήσουν την εκτίναξη της τιμής της μετοχής, και σε όσους είναι πεπεισμένοι πως η όλη πορεία της έχει τα σημάδια μιας «φούσκας», όπως αναφέρουν σχετικά οι Financial Times. Και ο ίδιος ο Ελον Μασκ δεν μπορεί να χωνέψει το τεράστιο άλμα. Σημειωτέον πως στις αρχές Μαΐου, με ένα μήνυμά του στο Twitter είχε δηλώσει πως θεωρεί υπερτιμημένη τη μετοχή της Tesla, η οποία τότε διαπραγματευόταν στα 780 δολάρια εκάστη και μετά, όπως ήταν αναμενόμενο, υπήρξαν μαζικές πωλήσεις. Από τότε και μέχρι σήμερα, βάσει όσων στοιχείων έχει συγκεντρώσει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, ο μέσος στόχος της τιμής της μετοχής έχει αυξηθεί 36%, ο οποίος φθάνει στα 843,66 δολάρια. Παρά την άνοδο αυτή, εξακολουθεί να διαμορφώνεται σε επίπεδα κατά 45% χαμηλότερα από την τρέχουσα τιμή της μετοχής της Τesla.

Από τη δική τους πλευρά, οι πιο επιφυλακτικοί και σκεπτικιστές κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, επισημαίνοντας πως η τιμή μετοχής της καλιφορνέζικης αυτοκινητοβιομηχανίας έχει αποσυνδεθεί από τα βασικά της μεγέθη, αλλά αυτό δεν φαίνεται να ενδιαφέρει τους επενδυτές. Κατά τον Κρις Μποσάμπ, επικεφαλής αναλυτή του επενδυτικού οίκου IG Group, «αυτή η νοοτροπία μπορεί να διαλυθεί πολύ σύντομα και η όποια έκρηξη στην τιμή της μετοχής της Τesla να επιφέρει αρνητικές συνέπειες». Τέλος, όπως παρατηρούν οι  Financial Times, παρά τις υπερβολικές αντιδράσεις των επενδυτών και των αγορών, όλο αυτό φανερώνει πόσο άλλαξε η οπτική γωνία τους, ειδικά μετά τον περυσινό Οκτώβριο, όταν η εταιρεία του Ελον Μασκ είχε πολύ βελτιωμένα αποτελέσματα. Στη συνέχεια, όταν πέρασαν οι μαζικές ρευστοποιήσεις εξαιτίας του κορωνοϊού, η Tesla ανέκτησε ταχύτητα και επανήλθε στους ρυθμούς της, ενόσω οι ανταγωνιστικές πιέσεις χαλάρωναν, μια και οι άλλες αυτοκινητοβιομηχανίες είχαν μείζονα θέματα επιβίωσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT