Το FBI ερευνά την κυβερνοεπίθεση

Το FBI ερευνά την κυβερνοεπίθεση

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΣΑΝ ΦΡΑΝΣΙΣΚΟ. Η μεγάλη κυβερνοεπίθεση με στόχο το Twitter, η οποία προκάλεσε τη διακοπή λειτουργίας των λογαριασμών ενός πρώην προέδρου των ΗΠΑ, του επικρατέστερου υποψηφίου για το χρίσμα των Δημοκρατικών, πολλών δισεκατομμυριούχων επιχειρηματιών και διασημοτήτων, προωθώντας απάτη κρυπτονομίσματος, ενδέχεται να είναι μία από τις χειρότερες επιθέσεις με στόχο εταιρεία κοινωνικής δικτύωσης, όπως επισημαίνει σε άρθρο του το CNN.

Παρότι ειδικοί αναγνώρισαν αμέσως ότι το εύρος της επίθεσης ήταν πρωτοφανές, καθώς οι χάκερ έθεσαν στο στόχαστρό τους λογαριασμούς επιφανών πολιτών, όπως αυτούς του Μπαράκ Ομπάμα, του Τζο Μπάιντεν, του Μπιλ Γκέιτς, του Ελον Μασκ, του Κάνιε Γουέστ, της Κιμ Καρντάσιαν και του Γουόρεν Μπάφετ, η διείσδυση ίσως να αποτελεί μόνο την κορυφή του παγόβουνου και να έχει σημαντικές επιπτώσεις για τα μελλοντικά μέτρα κυβερνοασφάλειας. Κυβερνητικά στελέχη και επικεφαλής υπηρεσιών ασφαλείας του Διαδικτύου εκτιμούν ότι η εμφανιζόμενη ως απάτη κρυπτονομίσματος ενδέχεται να κρύβει πίσω της ακόμη πιο ανησυχητική παραβίαση ασφαλών δικτύων, που αξιοποιούνται για τις προσωπικές επικοινωνίες των ισχυρότερων ανθρώπων στον κόσμο.

Σε ανακοίνωσή του την Πέμπτη, το FBI ανέφερε ότι ερευνά την υπόθεση, ενώ λίγες ώρες αργότερα το Twitter αποκάλυψε ότι συνεργαζόταν με θύματα της επίθεσης. «Σύμφωνα με όσα γνωρίζουμε για την ώρα, πιστεύουμε ότι 130 λογαριασμοί χρηστών βρέθηκαν στο στόχαστρο των κακόβουλων χάκερ. Σε μικρή μερίδα των λογαριασμών αυτών, οι επιτιθέμενοι κατάφεραν να αποκτήσουν τον έλεγχο και να στείλουν μηνύματα (tweets) από αυτούς», ανέφερε η εταιρεία σε δελτίο Τύπου.

Η κυβερνοεπίθεση αποτελεί υπενθύμιση της ισχύος των ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης και μάλιστα σε έτος προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ, καθώς και της ικανότητας αποφασισμένων χάκερ να αποσταθεροποιήσουν τις ΗΠΑ. Τα πραγματικά κίνητρα των επιθέσεων παραμένουν ακόμη άγνωστα. Η διείσδυση των χάκερ στους λογαριασμούς επιφανών Αμερικανών θα μπορούσε, όμως, να προκαλέσει κινήσεις πανικού στο χρηματιστήριο, να παραπλανήσει το κοινό μέσω ψευδών πολιτικών ανακοινώσεων ή ακόμη και να διαταράξει την προεκλογική εκστρατεία. «Σκεφτείτε αν η Ιβάνκα Τραμπ έγραφε στο Twitter “Είμαι πολύ περήφανη για τον πατέρα μου. Ενας πυρηνικός πόλεμος δεν είναι απλή υπόθεση, αλλά είμαι βέβαιη ότι θα νικήσουμε”, από τον λογαριασμό της, που θα είχε περιέλθει υπό τον έλεγχο χάκερ», λέει πρώην εργαζόμενος της εφαρμογής κοινωνικής δικτύωσης.

Οι λογαριασμοί του Ντόναλντ Τραμπ και της Ιβάνκα, όμως, δεν επηρεάσθηκαν από την επίθεση. Η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Κέιλι Μακινέινι, ανέφερε το βράδυ της Τετάρτης ότι ο Λευκός Οίκος βρισκόταν σε διαρκή επαφή με το Twitter για να διαφυλάξει την ασφάλεια του λογαριασμού του πρόεδρου Τραμπ. «Ο πρόεδρος θα παραμείνει ενεργός στο Twitter», είπε η κ. Μακινέινι. Αλλα στελέχη της κυβέρνησης, αλλά και οι γιοι του προέδρου Τραμπ, αντιμετώπιζαν την Πέμπτη δυσχέρειες στο να συνδεθούν στους προσωπικούς τους λογαριασμούς, εξαιτίας των δρακόντειων μέτρων ασφαλείας που επέβαλε το Twitter στον απόηχο της επίθεσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή