Κορωνοϊός: Σε κατάσταση συναγερμού εκ νέου η Ευρώπη

Κορωνοϊός: Σε κατάσταση συναγερμού εκ νέου η Ευρώπη

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού καταγράφεται στη Γηραία Ηπειρο, τη στιγμή που οι λοιμώξεις παγκοσμίως υπερέβησαν τα 14,5 εκατ. Το Βέλγιο, κατά την περίοδο 10-16 Ιουλίου, κατέγραψε αύξηση νέων λοιμώξεων κατά 66% σε όλες, πλην μιας, τις επαρχίες του. Ο λοιμωξιολόγος Ιβ Κοπιετέ, καθηγητής Δημόσιας Υγείας στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο των Βρυξελλών, επισήμανε ότι η αύξηση των κρουσμάτων δεν μπορεί να αποδοθεί σε περισσότερα τεστ και οφείλεται στην επανάκαμψη του ιού. Επίσης, κάλεσε τις Αρχές να εξηγήσουν τον κίνδυνο μετάδοσης σε κάθε επαρχία, ώστε οι πολίτες να προσαρμόσουν τη συμπεριφορά τους αναλόγως.

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται και η Γαλλία, όπου χθες ανακοινώθηκαν τουλάχιστον 500 ενεργές εστίες μετάδοσης του κορωνοϊού. Τα νέα κρούσματα καταγράφονται κυρίως σε σφαγεία και σε οίκους ευγηρίας ή προκλήθηκαν από οικογενειακές συναθροίσεις κατά τη διάρκεια των θερινών διακοπών. Ο Γάλλος υπουργός Υγείας Ολιβιέ Βεράν τόνισε ότι ο κόσμος δεν πρέπει να πανικοβληθεί, αλλά να τηρεί ευλαβικά τα μέτρα προστασίας, όπως η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους.

Η Ρωσία ανακοίνωσε λιγότερα από 6.000 νέα κρούσματα σε μία ημέρα, για πρώτη φορά από τα τέλη του Απριλίου. Ωστόσο, τα συνολικά κρούσματα ανέρχονται πλέον σε 777.486, καθιστώντας τη χώρα την τέταρτη μεγαλύτερη επιδημική εστία του κόσμου.

Την ίδια στιγμή, στη Βρετανία, το βράδυ του Σαββάτου πραγματοποιήθηκε σε εγκαταλελειμμένο διάδρομο αεροδρομίου στα περίχωρα του Μπαθ τεράστιο ρέιβ πάρτι με τη συμμετοχή τουλάχιστον 3.000 νέων. Παρά την επέμβαση της αστυνομίας, το πάρτι συνεχίστηκε κανονικά μέχρι το πρωί της Κυριακής. Ο  πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, που την Κυριακή δέχθηκε δριμύτατη επίθεση για τη διαχείριση της πανδημίας από τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Κιρ Στάρμερ, δήλωσε χθες ότι δεν μπορεί να υποσχεθεί ότι θα έχει παρασκευαστεί ένα αποτελεσματικό εμβόλιο κατά της COVID-19 έως το τέλος του έτους, παρότι η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει λίγο νωρίτερα ότι συνήψε συμφωνίες για την εξασφάλιση 90 εκατ. δόσεων δύο πειραματικών εμβολίων.

Στις ΗΠΑ, όπου εξακολουθεί η ταχύτατη αύξηση των κρουσμάτων, η εταιρεία Uber Technologies Inc. δεσμεύθηκε να συνδράμει στην προσπάθεια ελέγχου της COVID-19 παρέχοντας στους φορείς δημόσιας υγείας δεδομένα τόσο για τους οδηγούς όσο και για τους πελάτες των οχημάτων της που έχουν έλθει σε επαφή με κάποιο επιβεβαιωμένο κρούσμα.

Την «τιμητική» τους φαίνεται ότι έχουν οι μάσκες, καθώς πολλές κυβερνήσεις επιβάλλουν τη χρήση τους σε κλειστούς χώρους. Στο Χονγκ Κονγκ, που καταγράφει ιδιαιτέρως μεγάλο αριθμό νέων λοιμώξεων τις τελευταίες ημέρες, η μάσκα έγινε υποχρεωτική σε όλους τους δημόσιους χώρους, ενώ οι δημόσιοι υπάλληλοι επέστρεψαν σε καθεστώς τηλεργασίας και τουλάχιστον 11 τράπεζες έκλεισαν τα καταστήματά τους. Υποχρεωτικές, πάντως, έγιναν οι μάσκες τόσο στη Γαλλία όσο και στη Μελβούρνη και στις περιφέρειές της, στην Αυστραλία. Τέλος, στη Ζιμπάμπουε, όπου έχουν επιβεβαιωθεί 1.478 κρούσματα και 25 θάνατοι, έχουν συλληφθεί τουλάχιστον 100.000 άτομα για παραβίαση της καραντίνας, η οποία επιβλήθηκε στα τέλη Μαρτίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT