Η μετατροπή της Αγίας Σοφίας

Η μετατροπή της Αγίας Σοφίας

3' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην τελική ευθεία για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί βρίσκεται η Τουρκία, με ξένους ηγέτες να έχουν προσκληθεί για τις πρώτες προσευχές της Παρασκευής αυτήν την εβδομάδα. Οι ετοιμασίες συνεχίζονται πυρετωδώς, αφού το κτίριο αναμένεται να υποδεχθεί 1.000 ώς 1.500 άτομα στις 24 Ιουλίου. Την προσευχή θα πει ο Αλί Ερμπάς, επικεφαλής της διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων, της πανίσχυρης Diyanet. Παρά τον συνωστισμό, πάντως, θα τηρηθούν τα μέτρα προφύλαξης από τον κορωνοϊό, με την υποχρεωτική χρήση μάσκας, απολυμαντικών και τη διανομή ατομικών χαλιών προσευχής στους πιστούς.

Πέρα από τον πρόεδρο της χώρας Ταγίπ Ερντογάν και τον εθνικιστή ηγέτη, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, βουλευτές και μέλη του κυβερνώντος ΑΚΡ, αλλά και Τούρκοι υπουργοί θα παρακολουθήσουν την επίσημη πρώτη της Αγίας Σοφίας ως τζαμί. Πολλοί ηγέτες από ξένες χώρες έχουν προσκληθεί να παραστούν, όπως ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν και ο εμίρης του Κατάρ.

Οπως μετέδωσε το πρακτορείο Ανατολή, ο πρόεδρος της χώρας Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε μάλιστα τον Πάπα Φραγκίσκο να επισκεφθεί την Αγία Σοφία. Επικαλούμενο τον εκπρόσωπο της προεδρίας, Ιμπραήμ Καλίν, το πρακτορείο ανέφερε ότι η Αγκυρα έχει καλέσει τους πάντες στο τζαμί. Ο Πάπας είχε καταδικάσει την περασμένη εβδομάδα την απόφαση της Τουρκίας για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί. «Η σκέψη μου είναι στην Κωνσταντινούπολη. Με θλίβει να σκέφτομαι την Αγία Σοφία», είπε. «Κάνουμε κάποιες αλλαγές ώστε να διασφαλίσουμε πως στη διάρκεια των προσευχών, τα ψηφιδωτά θα είναι καλυμμένα, χωρίς όμως να φθείρονται», δήλωσε ο Καλίν στο CNN.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ερντογάν επισκέφθηκε ήδη την Αγία Σοφία την περασμένη εβδομάδα, σε μια πρώτη επιθεώρηση των εργασιών μετατροπής της σε τζαμί. Την επίσκεψη συνόδευσαν φωτογραφίες με σκαλωσιές στο εσωτερικό του κτιρίου. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Χουριέτ», τα ψηφιδωτά και οι τοιχογραφίες θα καλυφθούν με κουρτίνες στη διάρκεια της προσευχής και ο μηχανισμός θα είναι παρόμοιος με αυτόν της κινηματογραφικής βιομηχανίας. Ούτε ένα καρφί δεν θα μπει στον τοίχο, διαβεβαιώνουν οι υπεύθυνοι των εργασιών. Τα μωσαϊκά της Θεοτόκου και του Γαβριήλ, 6,5 και 7,5 μέτρα αντίστοιχα, θα κρύβονται και θα αποκαλύπτονται με κουρτίνες για ένα λεπτό το καθένα. Η ιδέα να χρησιμοποιηθούν λέιζερ εγκαταλείφθηκε τελικά. Η σκαλωσιά που χρησιμοποιήθηκε για τη συντήρηση επίσης θα καλυφθεί με κουρτίνες.

Ο ομφαλός, το ιερότερο σημείο του ναού, θα κρυφτεί με ένα χαλί προσευχής. Ωστόσο για να προληφθούν ενδεχόμενες ζημιές θα υπάρξουν δύο στρώματα τσόχας κάτω από το χαλί. Τα χαλιά, που θα χρησιμοποιηθούν στην Αγία Σοφία παράγονται στη δυτική επαρχία Μανίσας, σε ένα από τα πρώτα εργαστήρια της χώρας. Φτιαγμένα 100% από ντόπιο μαλλί, τα πράσινα χαλιά φέρουν οθωμανικές αναπαραστάσεις.

«Ημέρα πένθους για την Ορθοδοξία»

Την Ακολουθία του Ακάθιστου Υμνου στον Καθεδρικό Ναό των Αθηνών θα τελέσει την ερχόμενη Παρασκευή ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ελλάδος. Η Ακολουθία θα τελεστεί εκεί όπου αναπαύεται το λείψανο του ιερομάρτυρα Πατριάρχη Γρηγορίου Ε΄. «Την 24η Ιουλίου, ημέρα πένθους και οδύνης για όλη την Ορθοδοξία, τον Χριστιανισμό και ολόκληρο τον Ελληνισμό, θα προστώ της Ιεράς Ακολουθίας του Ακάθιστου Υμνου, σας καλώ όλους και όλες να ψάλλουμε μαζί το “τη Υπερμάχω” υπέρ βοηθείας και ενισχύσεως του γένους μας» δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος στο ΑΠΕ. Επίσης, ο κ. Ιερώνυμος επέκρινε τους «ισχυρούς του κόσμου τούτου, οι οποίοι για πολιτικούς και γεωστρατηγικούς λόγους απέφυγαν να πάρουν θέση απέναντι στο μεγάλο θέμα των ημερών, τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε ισλαμικό τέμενος».

Οξύς κατά της Τουρκίας ήταν και ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος, ο οποίος κάλεσε τον Ελληνισμό της Αμερικής να μην ξεχάσει τις τουρκικές θηριωδίες στην Κύπρο, κάνοντας λόγο για τη νοοτροπία του «σπαθιού του κατακτητή» η οποία κρύβεται πίσω και από την πρόσφατη μετατροπή της Αγίας Σοφίας στην Πόλη σε ισλαμικό τέμενος.

«Δεν είναι δυνατόν να σιωπήσουμε μπροστά σε αυτήν την αδικία, δεν είναι δυνατόν να μείνουμε άφωνοι όταν βλέπουμε την ιστορία των εθνών να γράφεται με αίμα. Αλλα έθνη γράφουν τις σελίδες της Ιστορίας τους με το δικό τους αίμα και άλλα έθνη γράφουν τις σελίδες της Ιστορίας τους με το αίμα των άλλων» είπε ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος, για να συμπληρώσει πως η Ιστορία είναι αμείλικτη. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή