Θεωρείο (28/07/20)

3' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μιλoύν μέσω κινητού

Η σχέση του Κυριάκου Μητσοτάκη με την Αγκελα Μέρκελ χτίστηκε σταδιακά. Αρχικά η Γερμανίδα καγκελάριος και ο Ελληνας πρωθυπουργός, την περίοδο κατά την οποία η Ν.Δ. ήταν ακόμα αξιωματική αντιπολίτευση, έδειχναν να μην έχουν απόλυτη χημεία, κάτι που συνεχίστηκε και το πρώτο διάστημα της πρωθυπουργίας του. Καλά γνωρίζοντες λένε πως σταδιακά άρχισε να δομείται μεταξύ τους μία διαφορετική σχέση που δεν εδραζόταν απαραίτητα στη συμπάθεια, αλλά στην εμπιστοσύνη και στην εκτίμηση. Η Μέρκελ μάλιστα μιλούσε σχεδόν εντυπωσιασμένη για την ελληνική αντίδραση στον Εβρο. Στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής, η εμπιστοσύνη αυξήθηκε κι άλλο. Η στήριξη Μητσοτάκη στον γαλλογερμανικό άξονα εκτιμήθηκε δεόντως. Οπως μάλιστα μου ανέφεραν οι ίδιες πηγές, η μεταξύ τους επικοινωνία πλέον δεν ακολουθεί πάντα τον παραδοσιακό δίαυλο μέσω συνεργατών και γραφείων, αλλά γίνεται και απευθείας, χωρίς να το γνωρίζει άλλος.

Ισόβια παροχή

Με μία πρωτοβουλία που μπορεί να άργησε κάποιες δεκαετίες, αλλά «κάλλιο αργά παρά ποτέ», η ελληνική πολιτεία αποφάσισε να παράσχει ως ελάχιστη ανταμοιβή για την προσφορά τους παροχή 200 ευρώ τον μήνα εφ’ όρου ζωής στους Ελληνες οπλίτες που, κατά τη διάρκεια της θητείας τους, συμμετείχαν στα γεγονότα τα οποία έλαβαν χώρα στην Κύπρο κατά τα έτη 1964, 1967 και 1974, υπηρετώντας στη Ζώνη Πρόσω. Η εν λόγω παροχή θα χορηγείται με μοναδική προϋπόθεση την προσκόμιση πιστοποιητικού Ζώνης Πρόσω, από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας και εξυπακούεται πως όποιος τη λάβει, απαλλάσσεται από τη φορολόγηση.

Παρούσα η Μακεδονία στα «διακοσάχρονα»

Στην πρόσφατη εκδήλωση στο Προεδρικό Μέγαρο για την Αποκατάσταση της Δημοκρατίας, έγινε μία απαραίτητη συζήτηση μεταξύ Τζιτζικώστα και Αγγελοπούλου. Η Μακεδονία είναι μέχρι τώρα απούσα από τον σχεδιασμό για τους εορτασμούς των 200 ετών, με αποτέλεσμα ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας και η πρόεδρος της Επιτροπής 2021 να συζητήσουν για την ένταξη της Κεντρικής Μακεδονίας στους εθνικούς εορτασμούς. Αρχές Σεπτεμβρίου, δε, αναμένεται και συνάντηση γι’ αυτό τον σκοπό στη Θεσσαλονίκη.

Αφανείς ήρωες

Μένω στο Προεδρικό Μέγαρο και τη γιορτή της Παρασκευής, όπου όπως είχε γίνει γνωστό θα έδιναν το «παρών» και οι ήρωες της πανδημίας, ήτοι υπάλληλοι σούπερ μάρκετ, υπάλληλοι στην καθαριότητα και delivery, νοσηλευτές και νοσηλεύτριες, οδηγοί ασθενοφόρων κ.λπ. Ολο το Σαββατοκύριακο παρήλασαν από τα κοινωνικά δίκτυα και τα δελτία Τύπου όλοι οι επίσημοι προσκεκλημένοι σε φωτογραφίες μεταξύ τους. Ούτε ένας δεν είδα να δημοσιοποιεί φωτογραφία με αυτούς τους ανθρώπους, που μάλλον και στη γιορτή της Δημοκρατίας αποτέλεσαν τους αφανείς ήρωες.

Ελληνικοί βανδαλισμοί σε αγιογραφίες του 17ου αι. μ.Χ.

Τον δικαιολογημένο φόβο μήπως καταστρέψουν οι Τούρκοι τις τοιχογραφίες της Αγίας Σοφίας τον έχουμε ακούσει πολλές φορές τελευταία.  Πάμε τώρα στις δικές μας λεηλασίες, στα ίδια τα μνημεία μας. Χθες η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη με τον βουλευτή Αργολίδας Γιάννη Ανδριανό πραγματοποίησαν αυτοψία στο Βυζαντινό Κάστρο της Πιάδας στη Νέα Επίδαυρο, που η κατασκευή του ανάγεται στον 13ο αιώνα. Εκεί πραγματοποιήθηκε η Α΄ Εθνοσυνέλευση των Ελλήνων, όπου ελήφθησαν αποφάσεις τόσο για το ποια θα είναι η ελληνική σημαία όσο και για το πολίτευμα της χώρας. Μιλάμε δηλαδή για έναν χώρο με πολύ βαριά ιστορία. Σήμερα σώζονται ελάχιστα υπολείμματα του κάστρου, μεταξύ των οποίων και τοιχογραφίες από τον 17ο αιώνα. Οπως φαίνεται και στη φωτογραφία, οι τοιχογραφίες έχουν βανδαλιστεί και μάλιστα από Ελληνες, καθώς ο καθένας έγραφε το όνομά του ακόμα και πάνω στην τοιχογραφία της Παναγίας. Ρένα και Χρήστος το 1973, η Κατερίνα το 2017, κάποιος «ΜΒ» το 1912 και πολλοί άλλοι σύγχρονοι βάνδαλοι κατέστρεψαν το σπάνιο ψηφιδωτό, το οποίο ευτυχώς έχει ενταχθεί πλέον στο ΕΣΠΑ μήπως σωθεί…

Η βόλτα της Προανακριτικής 

Πολιτιστική εξόρμηση στους Δελφούς έκανε το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε η… Προανακριτική της Ν.Δ. Με πρωτοβουλία του προέδρου Γιάννη Μπούγα, βουλευτή Φωκίδας, βρέθηκαν στην περιοχή ο Ανδρέας Νικολακόπουλος, ο Δημήτρης Μαρκόπουλος, η Ζωή Ράπτη, ο Γιώργος Κώτσηρας και ο Σταύρος Κελέσης. Μάλιστα ο πρόεδρος τους φιλοξένησε κιόλας.

Κυβερνητικοί αλαζόνες

Σας το είχα γράψει και παλαιότερα, αλλά η κατάσταση όσο πάει και χειροτερεύει. Στενοί συνεργάτες υπουργών συμπεριφέρονται όλο και πιο έντονα με μεγάλη αλαζονεία ειδικά προς τους βουλευτές του κόμματος και τους συνεργάτες των τελευταίων, με αποτέλεσμα στο παρασκήνιο να υπάρχει μεγάλη γκρίνια. Η συμπεριφορά κάνει κακό πρωτίστως τους ίδιους τους υπουργούς, καθώς, χωρίς να ευθύνονται, τους παίρνει η μπάλα της αλαζονείας… 

Ευστοχία 100%

Το πιο ωραίο σχόλιο για την επέτειο αποκατάστασης της Δημοκρατίας το έκανε ο Παύλος Γερουλάνος. Ο πρώην υπουργός πρότεινε την ενίσχυση της εξουσίας κάποιων θεσμών, όπως η Δικαστική και το Πανεπιστήμιο, μέσω της οποίας θα ενισχυθεί η ίδια η Δημοκρατία και ο ρόλος της. Καταλήγοντας την πρότασή του έγραψε κάτι ιδιαίτερα εύστοχο. Πως η δεξίωση για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας πρέπει να μας θυμίζει ότι «οι προσκεκλημένοι βρίσκονται στην υπηρεσία όσων δεν είναι καλεσμένοι σε αυτή».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή