Κατηγορίες συνωμοσίας από Μινσκ εναντίον Ρώσων

Κατηγορίες συνωμοσίας από Μινσκ εναντίον Ρώσων

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΟΣΧΑ. Η Ρωσία ζήτησε χθες εξηγήσεις από τις Αρχές της Λευκορωσίας, μετά τη σύλληψη ομάδας Ρώσων τους οποίους το Μινσκ κατηγορεί ως μισθοφόρους που ετοίμαζαν τρομοκρατικές ενέργειες. Το περιστατικό μαρτυράει τη θεαματική επιδείνωση των σχέσεων μεταξύ των δύο ιστορικά στενών συμμάχων.

Την Τετάρτη, η τηλεόραση της Λευκορωσίας μετέδωσε εικόνες από τη σύλληψη 30 ατόμων, κοντά στην πρωτεύουσα Μινσκ. Σύμφωνα με τις λευκορωσικές Αρχές, επρόκειτο για Ρώσους μισθοφόρους που είχαν εισέλθει στη χώρα με σκοπό να την αποσταθεροποιήσουν, ενόψει των προεδρικών εκλογών της 9ης Αυγούστου. Ο συνολικός αριθμός των μισθοφόρων, όπως δηλώθηκε, ανέρχεται σε 200.

Ορισμένοι από τους συλληφθέντες αποκάλυψαν κατά την ανάκριση ότι η αποστολή τους ήταν να οργανώσουν επανάσταση, κάτι για το οποίο ο Ρώσος πρέσβης εκλήθη να δώσει εξηγήσεις. Η κυβέρνηση του Αλεξάνταρ Λουκασένκο, που κυβερνά τη Λευκορωσία εδώ και δεκαετίες, κατηγόρησε τη Ρωσία ότι στηρίζει μέσω των μισθοφόρων την υποψήφια της αντιπολίτευσης στις προεδρικές εκλογές, Σβετλάνα Τιχανούσκαγια.

Οι υποψίες εστιάστηκαν στον σύζυγο της Τιχανούσκαγια, Σιαρχέι, ο οποίος κατηγορήθηκε ότι σχεδίαζε την πρόκληση βίαιων επεισοδίων και φυλακίστηκε. Σε συνέντευξή της στο πρακτορείο Reuters, η Τιχανούσκαγια δήλωσε ότι ούτε η ίδια ούτε ο σύζυγός της είχαν κάποια σχέση με τις κατηγορίες περί σχεδίου αποσταθεροποίησης. «Δεν έχουμε πληροφορίες για έκνομες ενέργειες από τους συλληφθέντες», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ. «Ελπίζουμε να λάβουμε πληροφορίες που θα μας επιτρέψουν να διαλευκάνουμε την υπόθεση». Ο Πεσκόφ προσέθεσε ότι ελπίζει να γίνουν πλήρως σεβαστά τα δικαιώματα των συλληφθέντων από τις Αρχές της Λευκορωσίας.

Περισσότερες λεπτομέρειες έδωσε ο πρέσβης της Ρωσίας στη Λευκορωσία, Ντμίτρι Μεζέντεφ, ο οποίος είπε ότι οι άνδρες βρίσκονταν καθ’ οδόν προς τρίτη χώρα, την οποία δεν κατονόμασε, και δεν είχαν καμία εμπλοκή στις εσωτερικές υποθέσεις της Λευκορωσίας. «Με βάση πληροφορίες που δεν έχουν ακόμη επιβεβαιωθεί, οι Ρώσοι μπορεί να είναι υπάλληλοι μιας ιδιωτικής εταιρείας ασφαλείας που έχει αναλάβει τη φρούρηση ενεργειακών υποδομών στο εξωτερικό, σίγουρα όχι στη Λευκορωσία», είπε ο Μεζέντεφ, προσθέτοντας ότι παρέτειναν τη διαμονή τους στη Λευκορωσία επειδή έχασαν την πτήση τους.

Επί χρόνια, η Λευκορωσία ήταν στενή σύμμαχος της Ρωσίας, αλλά τον τελευταίο καιρό ο Λουκασένκο άρχισε να φέρνει αντιρρήσεις στα σχέδια για στενότερη ενοποίηση των δύο χωρών, με αποτέλεσμα η Ρωσία να περικόψει τη στήριξή της.

Οι προεδρικές εκλογές της 9ης Αυγούστου είναι οι πλέον ανταγωνιστικές των τελευταίων ετών, αν και δύο από τους βασικούς ανταγωνιστές του Λουκασένκο βρίσκονται στη φυλακή. Η αντιπολίτευση της Λευκορωσίας διατυπώνει φόβους ότι οι συλλήψεις και οι εικασίες περί συνωμοσίας θα χρησιμοποιηθούν για να ενισχυθούν τα μέτρα ελέγχου του πληθυσμού ενόψει των εκλογών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή