Κακοδιαχείριση εντόπισε ο έλεγχος στην Creta Farms

Κακοδιαχείριση εντόπισε ο έλεγχος στην Creta Farms

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκτεταμένη κακοδιαχείριση στην πολύπαθη Creta Farms, όταν τον έλεγχό της διατηρούσαν οι αδελφοί Δομαζάκη, φανερώνει η έκθεση ελέγχου (forensic) που διενήργησε η Deloitte Business Solutions Α.Ε., της οποίας τα βασικά σημεία δημοσιοποίησε, χθες, η νέα διοίκηση της αλλαντοβιομηχανίας.

Ειδικότερα, εντοπίστηκαν δώδεκα εταιρείες που αποτελούν συνδεδεμένες οντότητες, δηλαδή οι βασικοί μέτοχοι της Creta Farms και τα συγγενικά τους πρόσωπα, και είναι μέτοχοι, μέλη διοίκησης ή ασκούν τον έλεγχο σε αυτές τις εταιρείες, είτε απευθείας είτε εμμέσως, ως τελικοί δικαιούχοι. Και παρότι οι εν λόγω εταιρείες συνδέονται με τους βασικούς μετόχους και τα συγγενικά τους πρόσωπα μέχρι δευτέρου βαθμού, δεν έχουν γνωστοποιηθεί στις οικονομικές καταστάσεις της εταιρείας.

Μέσω δοσοληπτικών λογαριασμών, εντοπίστηκαν εκροές που αφορούν το διάστημα από 2014 έως 2018, από την Creta Farms προς τους δύο βασικούς μετόχους της, Εμμανουήλ Δομαζάκη και Κωνσταντίνο Δομαζάκη, συνολικού ύψους 2,9 εκατ. ευρώ, οι οποίες εμπίπτουν στις απαγορευτικές διατάξεις του άρθρου 23α του ν. 2190/1920 «περί δανείων και πιστώσεων προς μέλη διοικητικού συμβουλίου ή μετόχους».

Διαπιστώθηκαν, ακόμη, κινήσεις πιστωτικών καρτών, έξοδα και απολήψεις 262,6 χιλιάδων ευρώ και 11,5 χιλιάδων ευρώ, που αφορούν τους βασικούς μετόχους της εταιρείας και συγγενείς αυτών, αντίστοιχα.

Αποκαλυπτικό είναι το πόρισμα της Deloitte και ως προς την επιστασία τεχνικών έργων της Creta Farms. Ενδεικτικά, η θυγατρική τεχνική εταιρεία ΕΥΡΩΚΡΕΤΑ τιμολόγησε στην Creta Farms δύο έργα, συνολικού ύψους 3,8 εκατ. ευρώ, με συντελεστή προσαύξησης άνω του 45% και του 130% για καθένα από τα δύο έργα, κάτι που θα είχε αποφευχθεί εάν η αλλαντοβιομηχανία εκτελούσε απευθείας τα τεχνικά έργα εσωτερικά.

Αναφορικά με συναλλαγές μεταξύ της Creta Farms και της συνδεδεμένης με αυτήν εταιρείας Novaplot με αντικείμενο εργασίες για την ανάπτυξη πατεντών, η Deloitte κάνει λόγο για ενδεχόμενη πιθανότητα λήψης εικονικών τιμολογίων. «Πλην όμως, η ανάλυση και εμβάθυνση του γεγονότος αυτού δεν αποτελεί αντικείμενο της εργασίας της Deloitte, καθώς αυτό χρήζει διευκρίνισης από νομική, λογιστική και φορολογική πλευρά».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT