Χιροσίμα: Εβδομήντα πέντε χρόνια μετά η υφήλιος δεν ξεχνά

Χιροσίμα: Εβδομήντα πέντε χρόνια μετά η υφήλιος δεν ξεχνά

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΧΙΡΟΣΙΜΑ. Με περιορισμένους συμμετέχοντες, λόγω πανδημίας, τίμησε χθες η Ιαπωνία τη μνήμη των 140.000 θυμάτων του βομβαρδισμού της Χιροσίμα πριν από 75 χρόνια. Οι λιγοστοί επιζήσαντες (οι χιμπακούσα, όπως αποκαλούνται), οι συγγενείς τους κι ένας μικρός αριθμός ξένων επισκεπτών τίμησαν την επέτειο με προσευχές, τραγούδια και εκκλήσεις για παγκόσμια ειρήνη. Κατά τη διάρκεια της τελετής στο Μνημείο της Ειρήνης στη Χιροσίμα τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στις 8.15 χθες το πρωί, τη στιγμή που εξαπολύθηκε η πυρηνική επίθεση στην πόλη. «Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να επαναληφθεί αυτό το οδυνηρό παρελθόν», είπε ο δήμαρχος της Χιροσίμα, Καζούμι Ματσούι. «Η κοινωνία των πολιτών πρέπει να απορρίψει τον εγωκεντρικό εθνικισμό και να ενωθεί κατά όλων των απειλών», συμπλήρωσε. Αντίθετα με ό,τι συμβαίνει κάθε χρόνο, δεν προσκλήθηκε κοινό στις εκδηλώσεις, εξαιτίας της πανδημίας. Στους Ιάπωνες δόθηκε απλά η δυνατότητα να παρακολουθήσουν την κύρια τελετή απευθείας μέσω Διαδικτύου. Αρκετές άλλες εκδηλώσεις και τελετές ακυρώθηκαν.

Από την πλευρά του, ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Αμπε υποσχέθηκε ότι «θα κάνω ό,τι καλύτερο μπορώ για να μπορέσουμε να ζήσουμε σε έναν κόσμο χωρίς πυρηνικά όπλα, με διαρκή ειρήνη». Ο εθνικιστής πρωθυπουργός της Ιαπωνίας επικρίνεται συχνά για την πρόθεσή του να προχωρήσει στην αναθεώρηση του ειρηνιστικού Συντάγματος της χώρας.

Η «Little Boy», η ατομική βόμβα η οποία ερρίφθη στη Χιροσίμα, στοίχισε τη ζωή –ακαριαία, αλλά και τις εβδομάδες και τους μήνες που ακολούθησαν– σε περίπου 140.000 ανθρώπους. Τρεις ημέρες αργότερα, μια δεύτερη αμερικανική ατομική βόμβα ισοπέδωνε την πόλη Ναγκασάκι, προκαλώντας τον θάνατο 74.000 ανθρώπων, τόσο από την πυρηνική έκρηξη όσο και από τις συνέπειες τις ραδιενέργειας. Τη 15η Αυγούστου 1945, με τη χώρα γονατισμένη μετά τις επιθέσεις οι οποίες προκάλεσαν καταστροφή άνευ προηγουμένου, ο αυτοκράτορας Χιροχίτο ανακοίνωνε την συνθηκολόγησή της και πρακτικά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Ο διάλογος των ιστορικών πάντως συνεχίζεται για το εάν αυτή η διπλή επίθεση με πυρηνικά όπλα επέτρεψε ή όχι να σωθούν ζωές επισπεύδοντας το τέλος του πολέμου. Αρκετοί δεν διστάζουν να χαρακτηρίζουν εγκλήματα πολέμου τις επιθέσεις στη Χιροσίμα και στο Ναγκασάκι, τόσο εξαιτίας της ανεπανάληπτης καταστροφικής ισχύος των ατομικών βομβών που χρησιμοποιήθηκαν όσο και λόγω του τεράστιου αριθμού των νεκρών μεταξύ των αμάχων. Οι ΗΠΑ δεν ζήτησαν ποτέ συγγνώμη επίσημα. Ομως το 2016 ο Μπαράκ Ομπάμα έγινε ο πρώτος εν ενεργεία Αμερικανός πρόεδρος ο οποίος μετέβη στη Χιροσίμα, όπου απέτισε φόρο τιμής στα θύματα και εξέφρασε την ευχή του ο κόσμος να απαλλαγεί από τα πυρηνικά όπλα.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες εξέφρασε τη λύπη του σε βίντεο το οποίο διανεμήθηκε σήμερα, που ο στόχος της εξάλειψης των πυρηνικών όπλων, υπόθεση για την οποία αγωνίζεται ο Οργανισμός από ιδρύσεώς του, παραμένει ανεκπλήρωτος. «Σήμερα, ένας κόσμος χωρίς πυρηνικά όπλα μοιάζει ολοένα περισσότερο να ξεμακραίνει», εκτίμησε. Περίπου 136.700 χιμπακούσα παραμένουν στη ζωή. Αλλά με μέση ηλικία τα 83 έτη, οι δυνάμεις τους λιγοστεύουν και προσπαθούν πια να παραδώσουν τη σκυτάλη του φιλειρηνισμού στις νεότερες γενιές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή