Εμπρηστικές δηλώσεις Ερντογάν: Γελοίοι και αβάσιμοι οι ελληνικοί ισχυρισμοί

Εμπρηστικές δηλώσεις Ερντογάν: Γελοίοι και αβάσιμοι οι ελληνικοί ισχυρισμοί

3' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Kαμία χώρα δεν θα υπέκυπτε σε «γελοίες και αβάσιμες» αξιώσεις δήλωσε -αναφερόμενος στην επιχειρηματολογία της Ελλάδας για την Ανατολική Μεσόγειο- ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Όπως τόνισε μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, «η Τουρκία δεν έχει βλέψεις στα νόμιμα δικαιώματα, στα εδάφη ή στις θάλασσες των άλλων. Όμως θέλουμε κι εμείς να μας προσεγγίζουν με τον ίδιο τρόπο. Δεν θα επιτρέψουμε να αγνοούν την Τουρκία με την τεράστια έκταση των 780 τετρ. χιλιομέτρων εδαφών και να προσπαθήσουν να την εγκλωβίσουν στις ακτές της με κάποια νησιά λίγων τετραγωνικών χιλιομέτρων». «Στον κόσμο καμία χώρα δεν σκύβει το κεφάλι σε ένα τέτοιο ηλίθιο και αβάσιμο αίτημα» ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος.

Υποστήριξε εξάλλου ότι η Τουρκία είναι πάντα έτοιμη να επιλύσει το ζήτημα της Ανατολικής Μεσογείου μέσω διαλόγου σε δίκαιη βάση. Κάλεσε δε τις χώρες της Μεσογείου να συνεργαστούν για την εξεύρεση «μιας αποδεκτής φόρμουλας που προστατεύει τα δικαιώματα όλων». «Όσοι κλείνουν τα αυτιά τους σε αυτό το κάλεσμα με ενέργειες που ξεπερνούν το μπόι τους και με βήματα που δεν τους αρκεί η δύναμη τους, αμαυρώνουν το μέλλον της χώρας τους με τα δικά τους χέρια», συμπλήρωσε.

Είπε επιπλέον πως η Τουρκία είναι «υπέρ του διαλόγου και της επίλυσης των διαφορών με δίκαιο τρόπο και είμαστε έτοιμοι» και συμπλήρωσε: «Μέχρι να επικρατήσει η κοινή λογική, εμείς θα συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε τα σχέδια μας και στο μέτωπο και στη διπλωματία. Έτσι το Oruc Reis χθες το βράδυ τις 8.00 απέπλευσε από την Αττάλεια και κατευθύνθηκε στην περιοχή εργασιών του και το πρωί στις 8.00 ξεκίνησε τις εργασίες του».

Ο κ. Ερντογάν επέμεινε ότι η Άγκυρα μετά από παράκληση της Γερμανίδας καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ ανέβαλε τις σεισμικές έρευνες «ως κίνηση καλής θέλησης» και προσέθεσε: «Όμως η ελληνική πλευρά έδειξε για άλλη μια φορά πως δεν συμπεριφέρεται με φιλικό τρόπο και κατευθύνθηκε σε μια συμφωνία με την Αίγυπτο που δεν έχει καμία νομική βάση».

Εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας το Ορούτς Ρέις – Διάβημα της Ελλάδας στην Τουρκία

Τονίζεται ότι από το απόγευμα εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας έχει εισέλθει το Ορούτς Ρέις. Ωστόσο μέχρι αυτή τη στιγμή δεν διεξάγει έρευνες λόγω του θορύβου που προκαλείται από τις πολλές ναυτικές μονάδες που πλέουν στην περιοχή.

Οδηγίες στην Πρεσβεία της Ελλάδας στην Άγκυρα να διενεργήσει αυστηρό διάβημα διαμαρτυρίας στο τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών έδωσε από το πρωί ο ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας. Διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι η κινητοποίηση της ελληνικής διπλωματίας ήταν άμεση, ευθύς μόλις δημοσιεύθηκε η παράνομη τουρκική NAVTEX, για σεισμικές έρευνες σε περιοχή ελληνικής υφαλοκρηπίδας. 

Οι ίδιες πηγές υπενθύμισαν ότι το Υπουργείο Εξωτερικών αντέδρασε άμεσα με έκδοση αυστηρής ανακοίνωσης, δια της οποίας αναδείχθηκε, μεταξύ άλλων, ο προσχηματικός χαρακτήρας της φερόμενης τουρκικής ετοιμότητας για διάλογο για την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ, ενώ τονίστηκε ότι η Ελλάδα δεν θα δεχθεί κανέναν εκβιασμό, θα υπερασπίσει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Τέλος, η Τουρκία καλείται να τερματίσει άμεσα τις παράνομες ενέργειές της που υπονομεύουν την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή.

Ακολούθησαν τηλεφωνικές συνομιλίες με τους Υπουργούς Εξωτερικών της Γερμανίας, της Κύπρου και του Μπαχρέιν, κατά τις οποίες ο Υπουργός Εξωτερικών ανέπτυξε το περιεχόμενο της συμφωνίας οριοθέτησης ΑΟΖ Ελλάδας – Αιγύπτου και αναφέρθηκε στις κινήσεις της Αγκυρας στην περιοχή, ως αντίδραση στην καθόλα νόμιμη αυτή συμφωνία, όπως ανέφεραν οι ίδιες πηγές, κατά τις οποίες οι επαφές του Υπουργού Εξωτερικών θα συνεχιστούν και τις επόμενες ώρες και ημέρες. 

Υπενθυμίζεται ότι ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησε το πρωί με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, τον οποίο ενημέρωσε για τη συμφωνία της Ελλάδας με την Αίγυπτο, αναφορικά με την οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, καθώς και για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ το απόγευμα συνομίλησε και με τον ΓΓ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.

Με πληροφορίες από Anadolu, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης:

Τσαβούσογλου: Προς το συμφέρον μας η ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία – Τα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα

Αρθρο Ντ. Μπακογιάννη στην «Κ»: Η στρατηγική για ισχυροποίηση των ελληνικών θέσεων και συμφερόντων

Αποψη: Εξοπλισμοί και συγγενικές παθογένειες

Η κρίση μετά την κρίση

Αρθρο Χρ. Ροζάκη στην «Κ»: Προς τα πού οδεύουν οι διερευνητικές;

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή