Η NAVTEX, η Ελλάδα και η Αίγυπτος

Η NAVTEX, η Ελλάδα και η Αίγυπτος

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τη γνωστή τακτική της έκδοσης NAVTEX, δηλαδή αγγελιών προς ναυτιλλομένους για δραστηριότητες που καθιστούν συγκεκριμένες θαλάσσιες περιοχές ακατάλληλες για προσέγγιση, η Τουρκία από χθες νωρίς το πρωί επιχειρεί να προκαλέσει την Ελλάδα και εκ νέου ένταση στην Ανατ. Μεσόγειο, νοτίως του Καστελλόριζου. Οπως ήταν φυσικό και αναμενόμενο, από ελληνικής πλευράς και ειδικότερα από τον σταθμό Ηρακλείου της Υδρογραφικής Υπηρεσίας του Π.Ν. εκδόθηκε αντι-NAVTEX, μέσω της οποίας η αρχική (από τις 7 π.μ.) τουρκική, την οποία είχε εκδώσει ο σταθμός της Αττάλειας, ακυρωνόταν, καθώς σημειώθηκε ρητά ότι ο τουρκικός σταθμός «δεν έχει τη δικαιοδοσία για να εκδώσει NAVTEX για τη συγκεκριμένη περιοχή». Επισημαινόταν παραλλήλως ότι η περιοχή που δεσμεύεται αναφέρεται σε παράνομη δραστηριότητα και μάλιστα σε περιοχή που επικαλύπτει την ελληνική υφαλοκρηπίδα. Στο πλαίσιο αυτό καλούνταν οι ναυτιλλόμενοι να αγνοήσουν την τουρκική NAVTEX.

Πιστή στην τακτική της πρόκλησης εντάσεων, η τουρκική πλευρά σύμφωνα με πληροφορίες νωρίς το απόγευμα και ενώ ήδη το «Ορούτς Ρέις» έπλεε εντός της κυπριακής ΑΟΖ, επιχειρούσε με νέα NAVTEX να ακυρώσει την ελληνική.

Πέραν των «τυπικών», χρονολογικών και διαδικαστικών, ωστόσο, αξιοσημείωτα είναι και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της νέας τουρκικής οδηγίας αναφορικά με τον χώρο ερευνών. Οπως προκύπτει από τις συντεταγμένες και την ανάλυσή τους από αρμόδιους παρατηρητές, πρόκειται για σχεδόν ίδια αλλά όχι ταυτόσημη με εκείνη που η τουρκική πλευρά είχε εκδώσει τον Ιούλιο. Ως σημαντικότερη διαφορά, εκτιμάται πως είναι η επιλογή να οριοθετηθεί δυτικά η τωρινή NAVTEX με το ακραίο προς ανατολάς σημείο της πρόσφατης συμφωνίας Ελλάδος – Αιγύπτου. Αγγίζει, δηλαδή, τον 28ο μεσημβρινό, βρίσκεται εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, αλλά δεν αφορά περιοχή που με βάση τη συμφωνία του Καΐρου, ανήκει στην Αίγυπτο.

Η τουρκική NAVTEX για έρευνες, που εκδόθηκε στις 7 χθες το πρωί, έχει διάρκεια ώς τις 23/8, ενώ υπάρχει, ως γνωστόν, και μια δεύτερη, βραχύτερης διάρκειας (διήμερη και ολοκληρώνεται σήμερα) για άσκηση με πραγματικά πυρά του πολεμικού ναυτικού της γείτονος σε θαλάσσια περιοχή που βρίσκεται ανάμεσα σε Καστελλόριζο και Ρόδο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή