Διαδηλώσεις στη Λευκορωσία

Διαδηλώσεις στη Λευκορωσία

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΙΝΣΚ. Οι διαδηλώσεις με αίτημα τη δίκαιη καταμέτρηση των ψήφων των εκλογών της Κυριακής συνεχίστηκαν χθες το βράδυ σε πολλές πόλεις της Λευκορωσίας, με τον πρόεδρο Λουκασένκο να εξέρχεται αποδυναμωμένος, παρά τα συγχαρητήρια από τους προέδρους της Ρωσίας και της Κίνας. Τα επίσημα αποτελέσματα εμφανίζουν τον Λουκασένκο, ο οποίος κυβερνά από το 1994, ως θριαμβευτή με ποσοστό 80%, ενώ δίνουν στην υποψήφια της αντιπολίτευσης, Σβετλάνα Τιχανούσκαγια, που οργάνωσε τις μεγαλύτερες προεκλογικές συγκεντρώσεις των τελευταίων δεκαετιών, ποσοστό μόλις 9,9%.

Το βράδυ της Κυριακής ξέσπασαν οργισμένες διαδηλώσεις σε 33 πόλεις, στη διάρκεια των οποίων διαδηλωτές προσπάθησαν να φθάσουν σε κυβερνητικά κτίρια, ενώ η αστυνομία έκανε χρήση κλομπ και πλαστικών σφαιρών.

«Το κίνημα διαμαρτυρίας είναι πλατύτερο από ποτέ. Οταν, προ δεκαετίας, το καθεστώς κατέπνιξε διά της βίας μεγάλη διαδήλωση για τη νοθεία του Λουκασένκο, επρόκειτο μόνο για 50.000 διαδηλωτές στους κεντρικούς δρόμους του Μινσκ. Στα προάστια και στην επαρχία επικρατούσε ηρεμία. Το βράδυ της Κυριακής, όμως, άνθρωποι συγκεντρώθηκαν μπροστά στα εκλογικά τμήματα όλης της χώρας και ζήτησαν δίκαιη καταμέτρηση. Σε όλες τις μεγάλες πόλεις έγιναν διαδηλώσεις, απέναντι στις οποίες σε κάποιες περιπτώσεις οι αστυνομικοί ήταν αβοήθητοι» μεταδίδει η γερμανική εφημερίδα FAZ.

«Τα δικά μας στοιχεία δίνουν τελείως διαφορετικά αποτελέσματα» δήλωσε η Τιχανούσκαγια, ζητώντας από τους υποστηρικτές της να διαμαρτυρηθούν με ειρηνικό τρόπο. «Οσο περισσότερο μας δέρνουν τόσο λιγότερο πιστεύουμε τα επίσημα αποτελέσματα» είπε ο 28χρονος προγραμματιστής Ντένις Γκολούμπεφ. «Εκοψαν το Ιντερνετ και μπλόκαραν τις επικοινωνίες για να μας κλείσουν το στόμα αλλά αυτό δεν θα σταματήσει τις διαδηλώσεις».

Το κλειδί για τη συνέχεια είναι ο ρόλος του Ρώσου προέδρου Πούτιν, ο οποίος, στο μήνυμά του, τόνισε ότι ήρθε η ώρα για στενότερες σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών. Αναλυτές σημειώνουν ότι για τη Ρωσία, βραχυπρόθεσμα το ιδανικό θα ήταν να παραμείνει ένας αποδυναμωμένος Λουκασένκο στην προεδρία της Λευκορωσίας. Ο Λουκασένκο είχε επιχειρήσει να αποκαταστήσει τις σχέσεις της χώρας του με την Ουάσιγκτον, μάλιστα στην προεκλογική περίοδο συνέλαβε Ρώσους μισθοφόρους κατηγορώντας τους, χωρίς αποδείξεις, ότι ετοίμαζαν εξέγερση εις βάρος του.

Μετά τις εκλογές, όμως, η Ρωσία προβάλλει ως το μοναδικό δυνητικό του στήριγμα απέναντι στη θύελλα που έρχεται από τη Δύση. Ηδη ο υπεύθυνος εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε. Ζοζέπ Μπορέλ καταδίκασε αυστηρά την καταστολή στη Λευκορωσία, η Γερμανία ζήτησε την επιβολή κυρώσεων και η Πολωνία έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της Ενωσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή