Θεωρείο (13/08/20)

3' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μεσολάβηση Πάιατ

Η συνάντηση του Νίκου Δένδια με τον Μάικ Πομπέο αύριο στη Βιέννη έχει και παρασκήνιο. Είναι γνωστό τοις πάσι πως ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας διατηρεί άριστη σχέση με τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζέφρεϊ Πάιατ. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, ο πρέσβης έπαιξε κομβικό ρόλο στο να κλειδώσει το ραντεβού που είχε αιτηθεί η ελληνική πλευρά, καθώς εκτός των άλλων την Τρίτη είχε τετ α τετ με τον Ελληνα ΥΠΕΞ. Στο παρασκήνιο άλλωστε τόσο Βερολίνο όσο και Ουάσιγκτον επιχειρούν με κάθε τρόπο αποκλιμάκωση της κρίσης.

Το ελληνικό tweet του υιού Νετανιάχου

Πλην της επίσημης στήριξης της ισραηλινής πρεσβείας στην Αθήνα, η Ελλάδα έλαβε και άλλο μήνυμα, έστω ανεπίσημο, στήριξης από το Ισραήλ. Συγκεκριμένα, ο γιος του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου, δήλωσε στον λογαριασμό του στο Twitter υποστηρικτής της Ελλάδας. «Υποστηρίζω την Ελλάδα» έγραψε, βάζοντας δίπλα δίπλα μία ελληνική και μία ισραηλινή σημαία.

Εκπροσώπηση… επιφυλακής

Από τη στιγμή που η Αθήνα υπέγραψε τη συμφωνία με το Κάιρο, το Μαξίμου γνώριζε πως μπορεί να μπούμε σε ατραπούς έντασης με την Αγκυρα. Σε τέτοιες καταστάσεις η εκπροσώπηση στα κανάλια είναι ιδιαίτερα σημαντική και πρέπει να την κάνουν γνώστες του αντικειμένου. Εξ ου και τις τελευταίες ημέρες στα τηλεοπτικά πάνελ εμφανίζονται διαρκώς ο Τάσος Χατζηβασιλείου και ο Δημήτρης Καιρίδης, που εκτός από βουλευτές της Ν.Δ. είναι και διεθνολόγοι. Αμφότεροι, άλλωστε, έχουν την εμπιστοσύνη του Μαξίμου πως δεν θα υποπέσουν σε κάποιο λάθος που τέτοιες ώρες είναι ιδιαίτερα κρίσιμο.

Στην αντεπίθεση ο Κοτζιάς

Ο Νίκος Κοτζιάς δεν είναι από τους χαρακτήρες που αφήνει κάτι να πέσει κάτω. Ως εκ τούτου, η εκτενής απάντησή του στους άσπονδους φίλους του εντός του ΣΥΡΙΖΑ ήταν θέμα χρόνου. Ο Ν. Κοτζιάς, χαρακτηρίζοντας  «σημιτικούς νεο-συριζαίους» όσους του άσκησαν κριτική, αναφέρει μεταξύ άλλων πως οι χαρακτηρισμοί που του απέδωσαν όπως «εθνικιστής» και «μαξιμαλιστής» δεν είναι στέρεα επιχειρήματα. Ο πρώην ΥΠΕΞ έθεσε για του λόγου το αληθές τρία ερωτήματα: α) Γιατί είναι μαξιμαλισμός να θέλεις την εφαρμογή των αρχών και των προβλέψεων του διεθνούς δικαίου; β) Γιατί είναι εθνικισμός να ζητάς στη χάραξη της ΑΟΖ να υπάρχουν σημεία βάσης; Και γ) έχουν η Γαύδος και το Κουφονήσι, Αγαθονήσι επήρεια ή όχι; Ή εκεί όπου αρχίζουν τα τουρκικά συμφέροντα σταματά η εφαρμογή του διεθνούς δικαίου; Με ενδιαφέρον αναμένεται αν θα υπάρξει νέος γύρος αντιπαράθεσης.

Σε απόσταση αναπνοής

Οι εξελίξεις, πάντως, με την Τουρκία έχουν… γυρίσει κόσμο και κοσμάκη πίσω από τις διακοπές τους. Μαζί και τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Στην Κουμουνδούρου τόσο ο πρόεδρος Αλέξης Τσίπρας όσο και οι δύο τομεάρχες Αμυνας και Εξωτερικών, Θοδωρής Δρίτσας και Γιώργος Κατρούγκαλος, είναι, όπως μου το έθεσε συριζαϊκή πηγή, «σε απόσταση αναπνοής από την Αθήνα», που το μεταφράζω είτε εντός Αττικής είτε σε κάποιο νησί πολύ κοντά. Το ίδιο ισχύει βεβαίως και για τον διπλωματικό σύμβουλο του τέως πρωθυπουργού Βαγγέλη Καλπαδάκη, ο οποίος στα εθνικά θέματα έχει εκ προοιμίου ιδιαίτερα κρίσιμο ρόλο.

Εντυπωσιάστηκε ο Χρυσοχοΐδης

Μου λένε πως όταν ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ξεναγήθηκε για πρώτη φορά στα νέα γραφεία της Πολιτικής Προστασίας στα βόρεια προάστια εντυπωσιάστηκε από τη σύγχρονη τεχνολογία, που αναφώνησε: «Ούτε το FBI δεν έχει τέτοια γραφεία!». Τυχερός ο Χαρδαλιάς!

Στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος

Η υπουργός Πολιτισμού δεν διαθέτει λογαριασμούς στα social media. Εξ ου οι λογαριασμοί που εμφανίστηκαν με το όνομά της είναι ψεύτικοι, αναγκάζοντάς τη να καταφύγει στη Δίωξη. «Οι λογαριασμοί που αναφέρονται σε αυτήν είναι απολύτως ψευδείς και το όποιο περιεχόμενό τους δεν έχει καμία σχέση με την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού. Για τους λογαριασμούς αυτούς, έγινε σήμερα σχετική καταγγελία στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος» αναφέρει, μεταξύ άλλων, ανακοίνωση του ΥΠΠΟ.

Ηπια κριτική

Σε αντίθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ που σήκωσε πολύ ψηλά τους τόνους της αντιπολίτευσης, το ΚΙΝΑΛ επέλεξε πιο ήπια αντιπολίτευση μετά το διάγγελμα Μητσοτάκη. «Είπαμε και επαναλαμβάνουμε στον κ. πρωθυπουργό ότι η αντιμετώπιση της κλιμακούμενης τουρκικής επιθετικότητας χρειάζεται ολοκληρωμένη εθνική στρατηγική, που δεν διαθέτει όπως αποδείχθηκε η σημερινή κυβέρνηση», αναφέρει αρχικά η Χαριλάου Τρικούπη, επαναφέροντας το αίτημα για αρραγές εθνικό μέτωπο και συνεννόηση. «Κάτι που ώς τώρα δυστυχώς αρνείται», καταλήγει η ανακοίνωση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT