Ο ΔΗΚΤΗΣ (14/08/20)

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μηδενικός κίνδυνος επιβολής capital controls

Τη σταδιακή βελτίωση του οικονομικού κλίματος στη χώρα μας καθώς και τις προσπάθειες των ελληνικών πιστωτικών ιδρυμάτων να ανακάμψουν αφήνοντας πίσω τους μια περίοδο αστάθειας, όπως είχε διαμορφωθεί μετά την επιβολή των capital controls, αποτυπώνει η αναβάθμιση του ορίου δυνητικής διαβάθμισης των καταθέσεων από τη Moody’s Investors Service. Αυτό δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας (φωτ.) σχολιάζοντας την αναβάθμιση σε «Baa1» από «B1» του ανώτατου ορίου δυνητικής διαβάθμισης των καταθέσεων. Στην ανάλυσή του ο οίκος σημειώνει ότι η απόφασή του αντανακλά την άποψή του ότι ο κίνδυνος παρέμβασης της κυβέρνησης για να αποτρέψει την απόσυρση καταθέσεων από το τραπεζικό σύστημα έχει μειωθεί σημαντικά. Η πλήρης κατάργηση των κεφαλαιακών ελέγχων από την εποχή της κρίσης (Ιούνιος 2015) έλαβε χώρα την 1η Σεπτεμβρίου του 2019, αναφέρει ο οίκος, προσθέτοντας ότι από τότε οι καταθέσεις των κατοίκων εσωτερικού αποδείχτηκαν ανθεκτικές, εμφανίζοντας άνοδο 4,1% μεταξύ Σεπτεμβρίου 2019 και Ιουνίου 2020.

Μέτρα στήριξης ζητεί η ΟΕΕΘ λόγω ακύρωσης της ΔΕΘ

Στήριξη των επαγγελματιών λόγω ακύρωσης της 85ης ΔΕΘ ζητεί από τον πρωθυπουργό η Ομοσπονδία Επαγγελματιών και Εμπόρων του Νομού Θεσσαλονίκης (ΟΕΕΘ). Σε επιστολή της, η ομοσπονδία υπογραμμίζει ότι το οικονομικό πλήγμα από την ακύρωση της ΔΕΘ υπολογίζεται στα 40 με 50 εκατ. ευρώ, τονίζοντας ότι είναι αναγκαία η αξιοποίηση μέρους του κονδυλίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης. για τη στήριξη των επαγγελματιών της Θεσσαλονίκης. Σημειώνει επίσης ότι η οικονομική ενίσχυση θα πρέπει να καταβληθεί άμεσα στις επιχειρήσεις που πλήττονται, όχι έμμεσα μέσω τραπεζικού δανεισμού.

Στο… ύψος τους παραμένουν τα ενοίκια στην Αθήνα

Η πανδημία δεν έχει καταφέρει ακόμη να ανακόψει την άνοδο των ενοικίων των κατοικιών της Αθήνας, σύμφωνα με όσα τουλάχιστον προκύπτουν από την έρευνα της διαδικτυακής εταιρείας ενοικίασης ακινήτων Spotahome. Βάσει των δεδομένων που έχει επεξεργαστεί η εταιρεία για το επτάμηνο του 2020, συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα του 2019, το μηνιαίο μίσθωμα στην Αθήνα αυξήθηκε κατά 7%, σε περίπου 410 ευρώ, συγκριτικά με πέρυσι. Κατά την ίδια έρευνα, τα ενοίκια βρέθηκαν να υποχωρούν οριακά σε Λονδίνο, Παρίσι, Βερολίνο και Ρώμη.

Η εξαγορά της Forthnet εγκρίθηκε από την Ε.Ε.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού ενέκρινε την εξαγορά της Forthnet από τη United Group, συμφερόντων της BC Partners, και οι σχετικές ανακοινώσεις αναμένεται να γίνουν και επισήμως σήμερα Παρασκευή. Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», σε εξέλιξη είναι και οι συζητήσεις της νέας ιδιοκτησίας της Forthnet με τις ελληνικές ποδοσφαιρικές ομάδες προκειμένου να διαμορφωθούν συνθήκες συμφωνίας για την εξασφάλιση των δικαιωμάτων αναμετάδοσης αγώνων τους. Υπενθυμίζεται πως νωρίτερα φέτος συμφωνήθηκε η εξαγορά των δανείων της Forthnet, αξίας 350 εκατ. ευρώ, από τις ελληνικές τράπεζες, και διά αυτών της ίδιας της Forthnet, έναντι ποσού της τάξεως των 42 εκατ. ευρώ.

Η πράσινη συμφωνία και τα οφέλη της Sunlight

Την… τιμητική της σε δημοσίευμα του Reuters για τις προοπτικές που δημιουργούνται για τις ευρωπαϊκές εταιρείες μπαταριών, λόγω της ευρωπαϊκής πράσινης συμφωνίας, είχε χθες η Sunlight.  Το ειδησεογραφικό πρακτορείο επισημαίνει πως οι ευρωπαϊκές κατασκευάστριες εταιρείες μπαταριών αυξάνουν ταχύτητες προκειμένου να επωφεληθούν του πράσινου ευρωπαϊκού πακέτου ύψους 750 δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας.  Οπως αναφέρει ο διευθύνων σύμβουλος της Sunlight Λάμπρος Μπίσαλας, η Ευρώπη μπορεί να έχει κολοσσούς στον τομέα κατασκευής μπαταριών. «Χρειάζεται μόνο να είμαστε πιο καινοτόμοι από τους υπολοίπους», σημειώνει, προσθέτοντας ότι η αγορά μπαταριών λιθίου με αποθήκευση ενέργειας αποτελεί μεγάλη ευκαιρία, καθώς οι κατασκευαστές μπαταριών λιθίου, ιδίως στην Κίνα, επικεντρώνονται στην παραγωγή μπαταριών για ηλεκτρικά οχήματα.  Η Sunlight, που στρέφεται στις τεχνολογίες λιθίου, αναφέρει το Reuters, διαθέτει το μεγαλύτερο στον κόσμο εργοστάσιο παραγωγής μπαταριών μολύβδου για αυτόματα καθοδηγούμενα οχήματα, περονοφόρα και συστήματα αποθήκευσης ενέργειας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή