Μεγαλύτερη απειλή η Τουρκία παρά το Ιράν

Μεγαλύτερη απειλή η Τουρκία παρά το Ιράν

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο διοικητής της ισραηλινής υπηρεσίας πληροφοριών (Μοσάντ) Γιόσι Κοέν αφιερώνει μεγάλο μέρος της δραστηριότητάς του στην αναχαίτιση του Ιράν και ιδιαίτερα στο σαμποτάρισμα του πυρηνικού του προγράμματος. Ωστόσο, πριν από 20 μήνες άφησε έκπληκτους τους συνομιλητές του όταν τους εκμυστηρεύθηκε τις μύχιες ανησυχίες του: «Η ιρανική ισχύς είναι εύθραυστη. Η πραγματική απειλή έρχεται από την Τουρκία».

Την εντυπωσιακή αυτή πληροφορία παραθέτει ο αρθρογράφος των Times Ρότζερ Μπόις στο χθεσινό φύλλο της βρετανικής εφημερίδας. Οπως αναφέρει, ο Κοέν μοιράστηκε αυτή την εκτίμηση με τους ομολόγους του από Αίγυπτο, Σαουδική Αραβία και Ενωμένα Αραβικά Εμιράτα, στη διάρκεια σύσκεψης η οποία, φυσικά, δεν δημοσιοποιήθηκε. Το νόημα της τοποθέτησής του, πάντα σύμφωνα με τον Βρετανό αναλυτή, δεν ήταν να υποβαθμίσει την απειλή που αντιπροσωπεύει το Ιράν για το Ισραήλ, αλλά να υπογραμμίσει τους κινδύνους για την περιφερειακή σταθερότητα που σωρεύει η Τουρκία του Ταγίπ Ερντογάν. Επιτέλους, το Ιράν μπορεί να αναχαιτιστεί με κυρώσεις, εμπάργκο και δολιοφθορές από το Ισραήλ και τους συμμάχους του. Με την Τουρκία, μια χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ, τα πράγματα είναι σαφώς δυσκολότερα.

«Μετά τον Ψυχρό Πόλεμο, οι Δυτικοί έβλεπαν την Τουρκία ως υποψήφια για ένταξη στην Ε.Ε. Ωστόσο (επί προεδρίας Ερντογάν) η χώρα αυτή επαναπροσδιορίστηκε ως ακυβέρνητο σκάφος της Δύσης», γράφει ο Ρότζερ Μπόις.

Την ίδια ώρα, η γαλλική Le Figaro φιλοξενούσε άρθρο του φιλοσόφου Ζαν-Λου Μποναμί, υπό τον εύγλωττο τίτλο: «Το γαλλογερμανικό ζεύγος δεν υπάρχει πια. Το αποδεικνύει η άρνηση της Μέρκελ να υποστηρίξει την Ελλάδα και τη Γαλλία απέναντι στον Ερντογάν». Ο αρθρογράφος καυτηριάζει τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί και τις προκλήσεις της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, εκτιμώντας ότι ο Ταγίπ Ερντογάν συνιστά απειλή «για την ασφάλεια όλης της Ευρώπης», εκφράζει δε την απογοήτευσή του για την πολιτική ίσων αποστάσεων από την πλευρά του Βερολίνου.

Η ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο απασχολεί και το χθεσινό κύριο άρθρο των Financial Times. Η σύνταξη της εφημερίδας καυτηριάζει την Τουρκία γιατί «παραβιάζει την ΑΟΖ της Κύπρου, χώρας-μέλους της Ε.Ε.» και τονίζει ότι η Ενωση «δεν μπορεί να σταθεί αδιάφορη και να παραχωρήσει στην Τουρκία ελευθερία κινήσεων για την εκμετάλλευση των ενεργειακών αποθεμάτων» της Ανατολικής Μεσογείου. Εκτιμά, πάντως, ότι «η προσεκτική στάση του Τούρκου ηγέτη έναντι της Ρωσίας δείχνει ότι σέβεται την ισχύ. Επομένως φαίνεται λογική η ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων από τη Γαλλία και άλλους, αν και ο μακροπρόθεσμος στόχος πρέπει να είναι η επίλυση των διαφορών μέσω του διαλόγου, ο οποίος θα φέρει αναπόφευκτα και συμβιβασμούς».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή