Μειώσεις φόρων μετά την πανδημία

Μειώσεις φόρων μετά την πανδημία

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι μόνιμες μειώσεις φόρων και εισφορών θα μπορέσουν να υλοποιηθούν μόλις κλείσει η παρένθεση των έκτακτων δαπανών λόγω κορωνοϊού, είπε χθες ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, επιλέγοντας συγκρατημένη τοποθέτηση στο θέμα των φοροελαφρύνσεων, ενόψει και των σχετικών εξαγγελιών.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Σταϊκούρας είπε επίσης ότι τα ταμειακά διαθέσιμα ανέρχονται σε 34,7 δισ. ευρώ, κάτι που επιτρέπει να καλυφθούν όποιες ανάγκες προκύψουν εξαιτίας της κρίσης του κορωνοϊού. Μάλιστα, σημείωσε ότι τα διαθέσιμα ήταν 37,5 δισ. ευρώ τον Μάρτιο, κάτι που σημαίνει ότι μειώθηκαν κατά λιγότερο από 3 δισ. ευρώ τους 5 τελευταίους μήνες, παρά τις πολλαπλάσιες δαπάνες για τη στήριξη της οικονομίας και των εργαζομένων. Κι αυτό, γιατί από την άλλη πλευρά ενισχύθηκαν με τις εξόδους στις αγορές τα έντοκα γραμμάτια και με τη δόση της επιστροφής των κερδών SMPs και ANFAs.

Tα ταμειακά αυτά περιθώρια, αν και όχι απεριόριστα, επιτρέπουν στο οικονομικό επιτελείο να σχεδιάζει το επόμενο πακέτο μέτρων στήριξης της οικονομίας το φθινόπωρο. Ο κ. Σταϊκούρας είπε χθες ότι όλα τα σενάρια βρίσκονται στο τραπέζι, από το θέμα των ενοικίων έως την παράταση της αναστολής των συμβάσεων και την παροχή πρόσθετης ρευστότητας στις επιχειρήσεις. Επίσης, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο να χρηματοδοτήσει το κράτος τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού, άφησε το ζήτημα ανοικτό. Επικαλέστηκε και πάλι τους πόρους που διαθέτει το ελληνικό Δημόσιο, για να σημειώσει ότι, αν χρειαστεί, είναι έτοιμο να συνδράμει στην κατεύθυνση της χρηματοδότησης του εμβολίου.

Τα ταμειακά διαθέσιμα, εξάλλου, θα αποτελέσουν πηγή χρηματοδότησης και των αναδρομικών των συνταξιούχων, για τα οποία έχει αποφασιστεί να δοθούν εφάπαξ. Μάλιστα, ο κ Σταϊκούρας είπε χθες ότι θα καταβληθούν το ταχύτερο δυνατόν αφού προσδιοριστεί η περίμετρος. Σημειώνεται ότι δεν έχει ακόμη εκδοθεί η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου σχετικά με τα αναδρομικά των συνταξιούχων του Δημοσίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή