Σε κρανίου τόπο κινδυνεύει να μετατραπεί η Καλιφόρνια, με εκατοντάδες ανεξέλεγκτες πυρκαγιές να αποτεφρώνουν τα πάντα στο πέρασμά τους. Μέχρι στιγμής, στην κόλαση φωτιάς έχουν χαθεί έξι άνθρωποι και τραυματιστεί δεκάδες, έχουν καταστραφεί εκατοντάδες κατοικίες και έχουν γίνει στάχτη τέσσερα εκατομμύρια στρέμματα γης. Επίσης, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.
Παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες 14.000 πυρoσβεστών, πολλοί από τους οποίους εργάζονται συνεχώς επί 72 ώρες, να θέσουν υπό έλεγχο περισσότερες από 585 εστίες φωτιάς, το τέλος της επίγειας κόλασης δεν φαίνεται στον ορίζοντα. Κάποιες από τις μεγαλύτερες εστίες στην ιστορία της Καλιφόρνιας αναμένεται να επεκταθούν τις επόμενες ημέρες, καθώς ένα νέο σύστημα καταιγίδων κινείται προς την πολιτεία. Αναμένεται ότι θα προκαλέσει περισσότερες ξηρές καταιγίδες, με χιλιάδες κεραυνούς και θυελλώδεις ανέμους. Ο πρόεδρος Τραμπ κήρυξε, την Κυριακή, την πολιτεία σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και χορήγησε ομοσπονδιακή οικονομική βοήθεια.
Μεγάλη είναι η καταστροφή και στον περιβαλλοντολογικό πλούτο της Καλιφόρνιας. Στον παλαιότερο εθνικό δρυμό της πολιτείας καταστράφηκαν σεκόγιες ηλικίας δύο χιλιάδων ετών. Κάποια από τα δένδρα είχαν ύψος μεγαλύτερο των 100 μέτρων. Ο κυβερνήτης της πολιτείας Γκάβιν Νιούσομ, που εκτός από τις καταστροφικές πυρκαγιές μάχεται και την πανδημία, ζήτησε βοήθεια από την Αυστραλία και τον Καναδά, ενώ στον αγώνα πυρόσβεσης συμβάλλουν και δυνάμεις από άλλες πολιτείες, όπως το Ορεγκον, το Νέο Μεξικό και το Τέξας. Εκτός, όμως, από τα φυσικά φαινόμενα, οι κάτοικοι της Καλιφόρνιας πρέπει να συμβιώσουν και με τις εκτεταμένες κλιμακωτές διακοπές της ηλεκτροδότησης.
Την ίδια στιγμή, για τα χειρότερα ετοιμαζόταν χθες η πολιτεία της Λουιζιάνα αναμένοντας την άφιξη δύο μετεωρολογικών συστημάτων: του τυφώνα «Μάρκο» και της τροπικής καταιγίδας «Λάουρα». Από το πέρασμά τους στην Καραϊβική, στην Αϊτή και στη Δομινικανή Δημοκρατία σκοτώθηκαν τουλάχιστον 12 άνθρωποι. Οι αμερικανικές αρχές συνέστησαν ήδη από την Κυριακή στους κατοίκους της Λουιζιάνα να αναζητήσουν καταφύγιο σε μεγαλύτερο υψόμετρο και να εφοδιαστούν με τα απαραίτητα είδη πρώτης ανάγκης, ενώ πραγματοποιήθηκαν και υποχρεωτικές εκκενώσεις στις παράκτιες περιοχές της πολιτείας. Ωστόσο, οι αρμόδιοι φορείς αναγνωρίζουν ότι η αντιμετώπιση του διπλού συστήματος είναι μια ιδιαιτέρως δύσκολη πρόκληση. Η εθνική μετεωρολογική υπηρεσία των ΗΠΑ, άλλωστε, τονίζει ότι δεν υπάρχει καταγεγραμμένο ιστορικό προηγούμενο δύο τυφώνων να πλήττουν το ίδιο σημείο ταυτόχρονα.
Διαβάστε επίσης
O κυκλώνας Λόρα προσεγγίζει την ακτογραμμή στις νότιες ΗΠΑ