Καμπανάκι ECDC: Στα επίπεδα του Μαρτίου τα κρούσματα COVID-19 στην Ευρώπη

Καμπανάκι ECDC: Στα επίπεδα του Μαρτίου τα κρούσματα COVID-19 στην Ευρώπη

1' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα κρούσματα κορωνοϊού στην Ευρώπη έχουν επιστρέψει στα επίπεδα του Μαρτίου, τότε που είχε αρχίσει η πρώτη φάση κορύφωσης της COVID-19 στη Γηραιά Ήπειρο, προειδοποιεί η επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων(ECDC), δρ Αντρέα Άμον, για να τονίσει όμως ότι το άνοιγμα των σχολείων δεν συνεπάγεται νέους κινδύνους. 

«Ο κορωνοϊός δεν έπεσε σε νάρκη στη διάρκεια του καλοκαιριού. Δεν πήγε διακοπές», δήλωσε η επικεφαλής του ECDC κατά τη διάρκεια ακροαματικής διαδικασίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Σύμφωνα με την δρ. Άμον, τα επιδημιολογικά στοιχεία αυτής της εβδομάδας δείχνουν ότι ανά την Ευρώπη καταγράφονται 46 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους. «Έχουμε επιστρέψει σχεδόν στα επίπεδα κρουσμάτων που είχαμε τον Μάρτιο», αναφέρει. 

Τότε, κατά την εποχή κορύφωσης του κύματος της πανδημίας στην Ευρώπη,  τα κρούσματα αυξάνονταν σταθερά, περίπου στα 40 ανά 100.000 κατοίκους, με βάση τα στοιχεία του ECDC, ενώ έως τα τέλη του Απριλίου είχαν αυξηθεί στα περίπου 70 ανά 100.000 κατοίκους. 

Η αύξηση των περιστατικών οφείλεται εν μέρει και στους περισσότερους δειγματοληπτικούς ελέγχους. 

Όμως τα νέα κρούσματα στη διάρκεια του καλοκαιριού αφορούν κυρίως ανθρώπους νεώτερης ηλικίας, υπογραμμίζει η δρ Άμον, μια τάση που έχει ως αποτέλεσμα σε σταθεροποίηση του αριθμού όσον χρειάζονται ιατρική περίθαλψη. 

Αναφερόμενη στην επιστροφή των μαθητών στα θρανία τον Σεπτέμβριο, η επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων προσθέτει ότι το άνοιγμα των σχολείων δεν συνεπάγεται υψηλότερο κίνδυνο μετάδοσης του κορωνοϊού. Σύμφωνα με τη δρ. ‘Αμον, όταν τα σχολεία ξανάνοιξαν την άνοιξη μετά την καραντίνα, δεν καταγράφηκε αύξηση κρουσμάτων COVID-19. Παρ’ όλα αυτά, υπογραμμίζει ότι είναι ζωτικής σημασίας η εφαρμογή μέτρων ασφαλείας, όπως η κοινωνική απόσταση και το συχνό πλύσιμο των χεριών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή