ΗΠΑ: Φόβοι για εκτίναξη του χρέους στο 100% του ΑΕΠ

ΗΠΑ: Φόβοι για εκτίναξη του χρέους στο 100% του ΑΕΠ

1' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προς εκτροχιασμό βαίνει το δημόσιο χρέος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, το οποίο δεν αποκλείεται να αγγίξει το υψηλότερο επίπεδο από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. 

Σύμφωνα με το Γραφείο Προϋπολογισμού του αμερικανικού Κογκρέσου, το δημόσιο χρέος αναμένεται να αγγίξει -ή και να υπερβεί- το 100% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος (ΑΕΠ), δηλαδή την αξία της συνολικής οικονομικής παραγωγής της χώρας. 

Εφόσον, μάλιστα, οι δυσοίωνες  εκτιμήσεις του Κογκρέσου επιβεβαιωθούν, τότε θα καταρριφθεί ένα αρνητικό ρεκόρ, το οποίο «τρέχει» από τη δεκαετία του ’40 και τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν για τελευταία φορά το αμερικανικό χρέος ξεπέρασε το 100% του ΑΕΠ (σ.σ. 106% του ΑΕΠ το 1946). 

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο γκρουπ των χωρών με δημόσιο χρέος άνω του 100% συγκαταλέγονται διάφορα κράτη, ανάμεσα στα οποία η Ιαπωνία, η Ιταλία και φυσικά, η Ελλάδα. 

Γιατί δεν ανησυχούν οι επενδυτές 

Πάντως, οι επενδυτές εμφανίζονται –προς το παρόν- καθησυχαστικοί, καθώς το κόστος δανεισμού της χώρας παραμένει χαμηλό, γεγονός το οποίο επιτρέπει στο αμερικανικό δημόσιο να αναχρηματοδοτεί το χρέος του. 

Πέραν του χαμηλού κόστους δανεισμού, στο «οπλοστάσιο» της Ουάσιγκτον συγκαταλέγονται και τα επιτόκια της κεντρικής τράπεζας, τα οποία παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα, παρέχοντας περιθώριο νομισματικής ευελιξίας στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση. 

Υπενθυμίζεται ότι το δημοσιονομικό έτος ολοκληρώνεται στις ΗΠΑ στις 30 Σεπτεμβρίου του 2020. Όλες οι ενδείξεις προμηνύουν εκτίναξη τόσο του δημόσιου χρέους όσο και του ομοσπονδιακού ελλείμματος, κάτι το οποίο αποδίδεται στην πανδημία του κορωνοϊού. 

Το περασμένο έτος, το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου προειδοποίησε ότι για τα επόμενα 10 χρόνια, το έλλειμμα στον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό θα ξεπερνάει σταθερά το 1,2 τρισεκατομμύριο δολάριο (4,4% του ΑΕΠ). Ταυτόχρονα, εκτίμησε ότι το δημόσιο χρέος θα έχει αγγίξει τα 28,7 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2029.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή