Με ψαλιδισμένα «φτερά» παραμένει η αεροπορική βιομηχανία

Με ψαλιδισμένα «φτερά» παραμένει η αεροπορική βιομηχανία

1' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι αερομεταφορείς περίμεναν ανάκαμψη της επιβατικής κίνησης στη διάρκεια του καλοκαιριού, όμως οι προσδοκίες τους διαψεύσθηκαν και παραμένουν με ψαλιδισμένα «φτερά», μην έχοντας άλλη επιλογή από την κατάργηση δεκάδων χιλιάδων θέσεων εργασίας. 

Τη σκυτάλη πήρε σήμερα η United Airlines –μια από τις μεγαλύτερες αεροπορικές εταιρείες των ΗΠΑ- ανακοινώνοντας ότι προετοιμάζεται για την κατάργηση περισσότερων από 16.000 θέσεων εργασίας από την 1η Οκτωβρίου, καθώς η πανδημία του κορωνοϊού συνεχίζει να σαρώνει την αεροπορική  βιομηχανία. Η United απασχολούσε πριν από την πανδημία περισσότερους από 90.000 εργαζομένους, ενώ τον Ιούλιο προειδοποίησε ότι είναι σε κίνδυνο 36.000 θέσεις εργασίας, καθώς η ζήτηση για αεροπορικά ταξίδια παραμένει αδύναμη. 

Οι αερομεταφορείς των ΗΠΑ έχουν λάβει κρατική στήριξη 25 δισ. δολαρίων για τη διαφύλαξη θέσεων εργασίας έως τον Σεπτέμβριο, καθώς ο κλάδος ήλπιζε σε ανάκαμψη στη διάρκεια των θερινών μηνών. 

Η αεροπορική ζήτηση όμως παραμένει δραματικά μειωμένη, με αποτέλεσμα οι αερομεταφορείς των ΗΠΑ να χάνουν πάνω από 5 δισ. δολάρια το μήνα, με τα αεροπλάνα να εκτελούν δρομολόγια μισογεμάτα και το 30% του στόλου να παραμένει καθηλωμένος στο έδαφος.

H παγκόσμια αεροπορική κίνηση έκανε «βουτιά» 79,8% τον Ιούλιο σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που ανακοίνωσε πρόσφατα η ΙΑΤΑ. «Η πτώση είναι κάπως καλύτερη σε σύγκριση με την μείωση 86,6% της επιβατικής κίνησης που καταγράφηκε τον Ιούνιο», ανέφερε η ΙΑΤΑ. Σύμφωνα με την ΙΑΤΑ, η κρίση στις αερομεταφορές συνεχίσθηκε και τον Ιούλιο, καθώς –στην ουσία- τέσσερις στους πέντε ταξιδιώτες επέλεξαν να μην ταξιδέψουν αεροπορικώς και να παραμείνουν στην πατρίδα τους. «Η αεροπορική βιομηχανία παραμένει σε παράλυση», προειδοποίησε ο γενικός διευθυντής της ΙΑΤΑ, Αλεξάντρ ντε Ζινιάκ. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT