Κάθοδο στην Αθήνα ετοιμάζουν οι αγρότες

Κάθοδο στην Αθήνα ετοιμάζουν οι αγρότες

3' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Των Τάνιας Γεωργιοπούλου και Θανάση Τσίγγανα

Κάθοδο στην Αθήνα από την ερχόμενη εβδομάδα αποφάσισαν οι αγρότες στη μεγάλη πανελλαδική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες στο κτίριο της ΠΑΣΕΓΕΣ στη Θέρμη Θεσσαλονίκης. Σε νέα σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο στις δώδεκα το μεσημέρι στα Τέμπη, θα οργανωθεί ο τρόπος της καθόδου στην πρωτεύουσα, δηλαδή εάν θα πραγματοποιηθεί με τα τρακτέρ. Από σήμερα έως και το Σάββατο οι αγρότες θα προσπαθήσουν να ενδυναμώσουν τα μπλόκα στους εθνικούς δρόμους, να συγκεντρώσουν δηλαδή όσο το δυνατόν περισσότερο κόσμο και πιθανόν να αυξήσουν και τις ώρες των αποκλεισμών.

Στην Αθήνα

Οπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο κ. Αθανάσιος Νασίκας, αμέσως μετά το τέλος της πολύωρης σύσκεψης «η κάθοδος στην Αθήνα θα γίνει ενδεχομένως με τρακτέρ, ενδεχομένως και με κόσμο ή και με τα δύο. Θα προσπαθήσουμε να τα συνδυάσουμε».

Σύμφωνα με όσα είπε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Γεωργικών Συνεταιρισμών Θεσσαλονίκης, κ. Γιάννης Τσιακίρης, που προήδρευσε στην πανελλαδική σύσκεψη, η απόφαση ήταν ομόφωνη και θα γίνει έντονη προετοιμασία για την κάθοδο στην Αθήνα. Σύμφωνα με πληροφορίες όμως στη διάρκεια της σύσκεψης έγιναν έντονες αντιπαραθέσεις μεταξύ των αγροτοσυνδικαλιστών του KKE και της Ν.Δ. Πολλές προτάσεις «έπεσαν στο τραπέζι», αλλά κανείς δεν ήθελε είτε να σταματήσουν οι κινητοποιήσεις είτε να προχωρήσουν σε αυστηρούς αποκλεισμούς δρόμων κόβοντας την Ελλάδα στα δύο και προκαλώντας την αντίδραση άλλων κοινωνικών ομάδων. Ωστόσο, ο κ. Νασίκας επιμένει ότι «ο αγώνας τώρα ξεκινάει» και ζήτησε συγγνώμη προκαταβολικά από όσους πρόκειται να ενοχληθούν, ρίχνοντας την ευθύνη για την εξέλιξη στο υπουργείο Γεωργίας και στην κυβέρνηση.

Η αποτυχία της συνάντησης της Τρίτης (που μάλιστα ήταν και η τρίτη σε αριθμό) των αγροσυνδικαλιστών με τον υπουργό Γεωργίας κ. Γιώργο Δρυ εστιάζεται στην τιμή του βαμβακιού. Το υπουργείο πριν από την εκδίκαση των σχετικών ενστάσεων (διαδικασία απαραίτητη για την ανακοίνωση της τελικής παραγωγής από την οποία συναρτάται και η τιμή) δεν μπορεί να δεσμευτεί.

Οι αποζημιώσεις

Οι υποσχέσεις του υπουργείου Γεωργίας για επιτάχυνση των διαδικασιών εκτίμησης των καταστροφών και καταβολής των αποζημιώσεων φαίνεται ότι δεν έπεισαν απολύτως τους αγρότες, αλλά έβαλαν σε δεύτερη μοίρα αυτήν τη στιγμή τα συγκεκριμένα αιτήματα. Πάντως, οι αγρότες θεωρούν ότι το ποσό των 90 δισ. δεν επαρκεί. Μάλιστα ισχυρίζονται ότι χρειάζονται 140 δισ. μόνο για τις αποζημιώσεις της περιοχής Τυρνάβου και άλλα 150 δισ. για τη Μαγνησία. Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Γεωργίας, μόλις χθες υπογράφτηκαν οι αποζημιώσεις των καταστροφών που είχαν σημειωθεί το 1999 και την αποζημίωση δικαιούνται μόνο όσοι δεν έχουν πάρει χρήματα από τον ΕΛΓΑ. Οι καθυστερήσεις λοιπόν που φοβούνται οι αγρότες είναι συνήθης τακτική. Το μήνυμα από τις κατά τόπους συντονιστικές επιτροπές ήταν «κλιμάκωση» των κινητοποιήσεων, δεδομένης βέβαια της ενημέρωσης από τους αγροτοσυνδικαλιστές, ότι δεν υπήρξε καμία δέσμευση και συμφωνία με το υπουργείο. Μάλιστα οι αγρότες κατηγορούν το υπουργείο για διγλωσσία, κατηγορώντας τον υφυπουργό κ. Ευάγγελο Αργύρη, ότι τους παραπλάνησε εξαγγέλλοντας ότι θα επιδοτηθεί όλη η ποσότητα βαμβακιού που έχει παραχθεί. Οπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Νασίκας «δεν είπαμε ποτέ ή όλα ή τίποτα. Πηγαίνοντας στην Αθήνα στη συνάντηση ρίξαμε αρκετό νερό στο κρασί μας και το υπουργείο δεν το εκτίμησε αυτό. Τώρα πρέπει να κάνουν εκείνοι το πρώτο βήμα».

Η ΓΕΣΑΣΕ

Ο υπουργός Γεωργίας είχε χθες το μεσημέρι συνάντηση με τη ΓΕΣΑΣΕ (συνδικαλιστική οργάνωση των αγροτών που πρόσκειται στο ΠΑΣΟΚ).

Η ΓΕΣΑΣΕ συμφωνεί ότι η παραγωγή πρέπει να μείνει στα επίπεδα που λέει το υπουργείο, αλλά στηρίζει τους αγρότες που αγωνίζονται. Εθεσε επίσης θέμα αλλαγής νομοθετικού πλαισίου της λειτουργίας του ΕΛΓΑ και δήλωσε ότι είναι κατηγορηματικά αντίθετη με την ιδιωτικοποίηση της ATE. Στο μεταξύ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Χρ. Πρωτόπαπας δήλωσε χθες ότι «δεν πρέπει να επιλέγονται κινητοποιήσεις που αποβαίνουν εις βάρος του μέσου Ελληνα πολίτη». Επίσης ανέφερε ότι οι Ελληνες αγρότες είχαν ενημερωθεί σχετικά με τον νέο κανονισμό, συμπληρώνοντας όμως ότι είναι σεβαστές οι διαμαρτυρίες τους.

Πού βρίκονται τα «μπλόκα»

Θεσσαλονίκη

Νέα Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης – Αθηνών, στο ύψος των Μαλγάρων.

Νέα Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης – Αθηνών, στο ύψος της Χαλάστρας.

Περιοχή αεροδρομίου, στον δρόμο Θεσσαλονίκης – Νέας Μηχανιώνας.

Στον δρόμο Θεσσαλονίκης – Εδεσσας, στην είσοδο της Νέας Χαλκηδόνας.

Χαλκιδική

Στον δρόμο Θεσσαλονίκης – Νέων Μουδανιών, στον κόμβο της Σωζόπολης.

Στην είσοδο του χωριού Ορμηλία, στον δρόμο προς Σιθωνία.

Στον δρόμο προς Κασσάνδρα, στη Νέα Φώκαια.

Πιερία

Στο Αιγίνιο, στη Νέα Εθνική Θεσσαλονίκης Αθηνών.

Στη γέφυρα Βαρικού.

Πέλλα

Εθνική Οδό Γιαννιτσών – Εδεσσας.

Κιλκίς

Λίγα μέτρα από τα τελωνεία Ευζώνων και Δοϊράνης.

Σέρρες

Εθνική Οδό Σερρών – Προμαχώνα, στη γέφυρα Πετριτσίου.

Στον δρόμο Θεσσαλονίκης – Καβάλας, στα Κεδρύλλια.

Κοζάνη

Εθνική Οδό Κοζάνης – Βέροιας, στο Πολύμηλο.

Εθνική Οδό Κοζάνης – Ιωαννίνων, στη Νεάπολη.

Γρεβενά

Εθνική Οδό Γρεβενών – Τρικάλων, στη διασταύρωση Δεσκάτης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή